Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sa pasim impreuna pe drumul spre sanatate

04-12-2014

In lupta asidua pe care societatea umana o duce impotriva imbolnavirilor si a bolilor, o arma deosebit de importanta o constituie medicamentul, iar farmacistul se afla alaturi de medic in echipa primara de ingrijire a sanatatii oamenilor.

Sa pasim impreuna pe drumul spre sanatate


In lupta asidua pe care societatea umana o duce impotriva imbolnavirilor si a bolilor, o arma deosebit de importanta o constituie medicamentul, iar farmacistul se afla alaturi de medic in echipa primara de ingrijire a sanatatii oamenilor. Omul este o fiinta superioara, sociala, caracterizata prin facultatea de a gandi si de a avea un limbaj articulat; oricand, omul poate deveni bolnavul care are nevoie de ajutor; boala reprezinta orice afectare a starii de sanatate, tradusa, de obicei, subiectiv, prin senzatii anormale (dezagreabile, dureroase sau nelinistitoare).

Aici intervin rolurile medicilor si farmacistilor, care se ajuta de medicament. Medicamentul este substanta sau amestecul de substante care prezinta proprietati curative sau preventive in cazul unor boli, precum si orice produs care poate fi administrat in vederea stabilirii unui diagnostic medical sau a restaurarii, corectarii si modificarii functiilor organice ale acestora. Poate de multe ori, bolnavul, din diverse motive (timp, bani), nu reuseste sa ajunga la medic, iar urmatoarea usa care i se deschide este a farmaciei.

Aici, pacientul gaseste un specialist, gata sa-l asculte si sa incerce, atat cat se poate, sa-l ajute. De multe ori, specialistul se dovedeste a fi un prieten pentru pacientul care-i calca pragul si care mai simte nevoia sa-si descarce si sufletul de suferinta, nu doar trupul de boala. Insa mai presus de orice, farmacistul are misiunea de a oferi pacientilor informatiile necesare asupra medicatiei eliberate pe baza de reteta si de a consilia automedicatia cu medicamente OTC. Cu trecerea timpului, medicamentul a capatat un dublu rol: acela de a fi factor de sanatate si bun de consum, fapt care antreneaza liberalizarea accesului la medicament, care poate deveni periculos pentru sanatatea populatiei prin facilitarea abuzului.

Dirijarea procesului de liberalizare a accesului la medicamente trebuie insa sa tina cont de rapoartele beneficiu/ risc si beneficiu/cost. Automedicatia in sine are cateva avantaje:

Instituirea farmacoterapiei in timp util dupa debutul simptomelor, in cazul unei suferinte minore.

Castig de timp si reducerea costurilor tratamentului in suferinte usoare si trecatoare.

Castig de timp pentru medic in avantajul pacientilor care necesita consult medical.

Sistemul automedicatiei poate insa antrena abuzul de medicamente, cu efecte nedorite si suferinta suplimentara a pacientilor, atunci cand automedicatia nu este consiliata de catre farmacist si in conditiile unei educatii farmacoterapeutice insuficiente a populatiei. Exista medicamente despre care pacientul afla de la parinti, vecini si priveste cu neincredere sfatul farmacistului, care nu intentioneaza sa refuze eliberarea unui anumit produs, ci sa protejeze sanatatea celui ce i-a pasit pragul.

Sa luam cateva exemple de acest fel, frecvent inalnite:

Extraveralul, folosit pentru asa-zisa linistire, poate afecta grav ficatul, daca e folosit pe termen lung.

Utilizarea unor antiacide bazate doar pe saruri de magneziu duce la manifestarea unui efect laxativ.

Exista medicamente care, desi necesita reteta pentru a fi eliberate, sunt cerute cu insistenta de catre pacienti desi pot avea reactii adverse grave: penicilina - risc de soc anafilactic, care este intr-adevar rar, dar are potential fatal; administrarea de antidepresive la gravida are efecte teratogene asupra fatului; la un pacient cu insuficienta respiratorie si astm, administrarea de bronhosecretolitice (bromhexin, acetilcisteina) poate induce bronhospasm; vitamina E, in doze mari, cure lungi, repetate, duce la tulburari genitale (oligospermie, dereglari ale menstrelor, hemoragii, involutiaovarelor).

Si lista poate continua. Rolul farmacistului de sfetnic si educator al pacientului, in ghidarea automedicatiei, creste odata cu dezvoltarea sistemului automedicatiei. Farmacistul are o responsabilitate profesionala pentru asigurarea unei automedicatii corect individualizata, in contextul bolnavului si de ambele parti este nevoie de foarte multa rabdare pentru a ne asculta unii pe altii.

Medicamentele, in pofida regulilor severe de selectionare, nu sunt total lipsite de toxicitate.

Sa luam in calcul doua medicamente OTC, al caror rol important este de necontestat, dar care, administrate abuziv, pot avea consecinte severe:

1. Paracetamolul poate avea ca reactii adverse: citoliza hepatica, hepatita acuta, scaderea functiei pulmonare, cresterea incidentei bolilor respiratorii (astm bronsic), eritem pigmentat fix.

2. Ibuprofenul: psihoze, halucinatii, sindrom depresiv, sangerari, rabdomiolize (afectarea musculaturii striate).

Farm. SORINA NECULAE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau