Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sarcina dupa 40 de ani, prin FIV

13-06-2017

Din nefericire, timpul nu este aliatul celor care doresc sa obtina o sarcina. Scenariul care se intampla adesea este ca un cuplu se decide la un moment dat sa aiba un copil si incepe incercarile, care, de multe ori, dureaza mai mult decat si-au imaginat cei doi parteneri. Uneori vorbim despre luni, alteori, despre ani.

Sarcina dupa 40 de ani, prin FIV


Din nefericire, timpul nu este aliatul celor care doresc sa obtina o sarcina. Scenariul care se intampla adesea este ca un cuplu se decide la un moment dat sa aiba un copil si incepe incercarile, care, de multe ori, dureaza mai mult decat si-au imaginat cei doi parteneri. Uneori vorbim despre luni, alteori, despre ani. De aceea, este foarte important de stiut ca, atunci cand o sarcina nu apare pe cale naturala timp de un an, cuplul trebuie sa mearga la un specialist in infertilitate pentru un set de analize specifice si pentru a obtine un diagnostic corect in cel mai scurt timp.

As recomanda chiar ca, in cazul in care partenera din cuplu a trecut de varsta de 36 de ani, prezentarea la medicul specialist in infertilitate sa se produca si dupa 6 luni de incercari de a obtine o sarcina pe cale naturala.

Nici pentru barbati timpul nu este aliatul numarul 1, dar nu in aceeasi masura ca la femei. Materialul genetic al barbatilor se reinnoieste o data la 3 luni, ei trebuie sa fie insa destul de preocupati de stilul de viata, care este indicat sa fie unul sanatos pentru a preveni diverse probleme ale spermei.

Pentru femei, lucrurile stau diferit, ele se nasc cu o rezerva ovariana care se pierde odata cu trecerea anilor, intr-un proces absolut normal, dar ireversibil.

Perioada cea mai fertila a unei femei este intre 18 si 23 de ani. Ea ramane relativ stabila pana la 30 de ani, dupa care incepe sa scada usor, pentru ca, dupa 35 de ani, scaderea sa fie din ce in ce mai abrupta. Dupa 40 de ani, o sarcina pe cale naturala se obtine destul de greu si asta in primul rand pentru ca materialul genetic al femeii nu numai ca se diminueaza cantitativ, dar se si deterioreaza. Daca la 20 de ani, doar 20% din materialul genetic al unei femei poate suferi mutatii genetice incompatibile cu o sarcina viabila, la 40 de ani, 80% dintre ovocite sunt afectate de aceste defecte genetice. Si acesta este un lucru normal, care intervine in organismul femeii odata cu trecerea timpului. Avorturile spontane apar mai des dupa 35 de ani, tocmai pentru ca apar aceste malformatii genetice, pe care organismul le recunoaste si pe care doreste sa le elimine din start.

De cele mai multe ori, cei care nu au putut sa obtina o sarcina pana la 40 de ani apeleaza dupa aceasta varsta la fertilizarea in vitro (FIV).

Inainte de orice, trebuie vazut in acest caz care este motivul pentru care nu a putut fi obtinuta sarcina si remediata problema. Cu alte cuvinte, trebuie obtinut diagnosticul corect, indiferent de varsta la care are loc fertilizarea in vitro. In mod special, in cazul femeilor care au deja 40 de ani si au avut parte de mai mult de doua avorturi spontane sau nu au ramas deloc insarcinate pana la aceasta varsta, se recomanda o procedura suplimentara in cadrul FIV, si anume PGS.

PGS inseamna scanarea genetica inainte de implantarea in uter a embrionilor rezultati in urma fertilizarii in vitro.

Modalitatea prin care se efectueaza aceasta procedura implica realizarea biopsiei embrionului in laboratorul de fertilizare in vitro. Se recolteaza cateva celule de la embrion cu scopul de a fi supuse analizelor genetice. Biopsia celulelor se face cu ajutorul unui laser special, care este conectat la microscop. Aceasta procedura noua ajuta la recoltarea in siguranta a celulelor din embrion. Biopsia blastocistilor (embrionii de ziua 5) predomina in fata celorlalte metode, intrucat permite recoltarea unui numar mai mare de celule (pana la 20) cu o siguranta deplina pentru embrion, ajutand in paralel la efectuarea multiplelor analize genetice.

Aceste teste genetice sunt importante pentru ca, in felul aceasta, ne asiguram ca in uter sunt implantati numai embrioni sanatosi din punct de vedere genetic, evitand in felul acesta un posibil esec la implantarea embrionului.

Metoda CGH-ARRAY permite analizarea din punct de vedere genetic a tuturor celor 23 de perechi de cromozomi. Este evident in felul acesta faptul ca datorita acestei metode creste rata de succes a procedurii FIV, inclusiv sau mai ales pentru femeile de 40 de ani sau peste.

Trebuie precizat ca, odata obtinuta sarcina, chiar daca acest lucru s-a intamplat cu ajutorul fertilizarii in vitro, ea este una normala, asa cum este orice sarcina obtinuta pe cale naturala. Desigur, varsta mamei poate implica o monitorizare mai atenta si ceva analize suplimentare, asa cum este de pilda cea menita sa depisteze diabetul gestational, destul de des intalnit le femeile gravide peste 40 de ani.

Procedura PGS, realizata inainte de embriotransfer, poate scuti viitoarea mama de amniocenteza, o analiza invaziva, prin care este colectat lichid amniotic, pentru a-l analiza pentru posibilele defecte genetice.

DR. ANDREAS VYTHOULKAS

Medic specialist obstretica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau