Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sarcina extrauterina (sarcina ectopica)

17-12-2014

Sarcina extrauterina se defineste ca localizarea ectopica (anormala)a sarcinii, in afara cavitatii uterine. Ea se intalneste cu o frecventa de 1% din totalul sarcinilor. Localizarea cea mai frecventa este la nivelul trompei uterine (95%)-respectiv, la nivelul ampulei tubare (extremitatea laterala a trompei uterine). Clasic se descriu urmatoarele localizari extrauterine: tubara, abdominala, ovarian, intramural si cervical.

Sarcina extrauterina (sarcina ectopica)


Sarcina extrauterina se defineste ca localizarea ectopica (anormala) a sarcinii, in afara cavitatii uterine. Ea se intalneste cu o frecventa de 1% din totalul sarcinilor. Localizarea cea mai frecventa este la nivelul trompei uterine (95%) - respectiv, la nivelul ampulei tubare (extremitatea laterala a trompei uterine).

Clasic se descriu urmatoarele localizari extrauterine: tubara, abdominala, ovarian, intramural si cervical. Etiologie Fecundatia are loc in 1/3 externa a trompei, de unde, oul migreaza spre cavitatea uterina, unde ajunge in 5-6 zile. Modificarea fiziologiei tubare (mecanica, dinamica, biochimica) sau a procesului de dezvoltare a oului pot crea premisele unei nidatii ectopice.

Nidatia ectopica poate aparea ca urmare a intarzierii in captarea oului sau datorita opririi sau incetinirii in migrarea oului. Cauzele pot fi atat anatomice, cat si functionale: stenoze inflamatorii - sechele ale salpingitelor tumori uterine malformatii ale trompei endometrioza boala infalamatorie pelvina creste de 7 ori riscul unei sarcini extrauterine interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sarcina extrauterina in antecedente avorturi repetate fecundarea in vitro medicamente care stimuleaza ovulatia utilizarea dispozitivelor intrauterine (in ciuda eficacitatii sale ca metoda contraceptive, steriletul creste riscul de aparitie a sarcinii extrauterine)

Semne si simptome

Semnele si simptomele apar de regula la 6-8 saptamani de amenoree. Nu exista niciun simptom specific sau patognomonic pentru sarcina ectopica. Clinic, in sarcina extrauterina necomplicata (nerupta), simptomele sunt reprezentate de intarzierea menstruatiei (uneori neta, alteori dificil de evidentiat, deoarece este mascata de metroragii), durere in abdomenul inferior si sangerarea usoara pe cale vaginala (de regula sangele este maroniu). Triada simptomatica: amenore-metroragii-dureri poate evoca o sarcina extrauterina.

Ruperea trompei uterine determina o durere violenta in pelvis, abdomen sau chiar in umar. Durerea poate fi insotita de stare de slabiciune sau lesin. Aparitia acestor simptome reprezinta o urgenta chirurgicala. Diagnostic Testul de sarcina este intotdeauna pozitiv.

Dozarea beta - hCG seric - in cazul in care femeia nu stie ca este insarcinata.

Ecografia este de un real folos in diagnosticul de sarcina extrauterina. Aceasta evidentiaza: uter gol (fara sarcina), masa latero-uterina (continand eventual un embrion viu), mica colectie lichidiana retrouterina (hemoragie intraperitoneala). Prezenta la ecografie a unei sarcini in uter, exclude o sarcina extrauterina, deoarece prezenta unei sarcini in uter si a unei sarcini extrauterine este extrem de rara. Tratament Sarcina extrauterina necomplicata: tratament medical - Metotrexat (medicament ce opreste dezvoltarea celulelor) tratament chirurgical - salpingotomia/salpingectomia (ablatia trompei). Aceste interventii se pot efectua laparoscopic sau interventie deschisa (laparotomie). Sarcina extrauterina complicata: toate sarcinile extrauterine complicate/ cu accidente hemoragice, vor fi operate de urgenta. Tratamentul chirurgical poate fi radical (ablatia trompei) sau conservator (pastrarea trompei).

Trompa este pastrata in special la femeile tinere, care isi doresc copii.


Evolutie

Foarte rar, regresia spontana este posibila, cu resorbtie progresiva a oului si cheagurilor. Cel mai frecvent, evolutia se face spre complicatii, in absenta interventiei survenind accidente hemoragice grave.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau