Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Scabia

17-12-2014

Scabia este o afectiune parazitara, produsa de un parazit-Sarcoptes Scabiae (varianta Hominis-cea care afecteaza omul). Scabia (raia) este o afectiune ce se intalneste destul de des, apare la persoanele de orice varsta, sex, rasa. Sursa de infectie este omul bolnav.

Scabia


Scabia este o afectiune parazitara, produsa de un parazit-Sarcoptes Scabiae (varianta Hominis-cea care afecteaza omul). Scabia este o afectiune ce se intalneste destul de des, apare la persoanele de orice varsta, sex, rasa. Sursa de infectie este omul bolnav. Transmiterea bolii se face prin contact direct (inclusiv contact sexul) sau indirect (prin haine, lenjerie de pat infectata).

Avand in vedere modul de transmitere, de cele mai multe ori boala e prezenta la mai multi membri ai familiei.

Manifestari clinice:

Principalul simptom este pruritul intens (mancarimea pielii) -are manifestari caracteristice, exacerbandu-se in timpul serii si noptii. Eruptia cutanata-are distributie simetrica, apare cu predilectie pe abdomen, fese, coapse, antebrate, interdigital, rar teaca penisului la barbati si in jurul sanilor la femei. Leziuni specifice (patognomonice): santul acarian si veziculele perlate. La nivelul pielii se observa mici traiecte curbe, ce corespund santului sapat de femela (santul acarian). Vezicule perlate sunt produse de intepatura parazitului si au continut clar.

La adult eruptia nu afecteaza niciodata pielea scalpului, palmele, plantele (talpile), fata, gatul. La copii si sugari, leziunile au o distributie particulara, afectand pielea scalpului, palmele, plantele, fata, gatul. Forme clinice: Exista mai multe forme clinice de scabie: Forma atenuata-la persoanele cu igiena foarte buna (leziunile minime, prurit intens). Forma incognito-la pacientii tratati cu dermatocorticoizi sau alte medicamente imunosupresoare. Scabia nodulara-cei afectati prezinta noduli rosii-brun, pruriginosi, acoperiti cu cruste hematice (aceste cruste sunt produse prin grataj). Scabia norvegiana-apare la persoanele imunodeprimate, leziunile sunt hiperkeratozice, prurit redus sau absent. Complicatii: suprainfectarea-datorita garatajului (scarpinatului) eczematizarea

Diagnostic:

clinic: prezenta leziunilor localizate characteristic, prezenta pruritului nocturn paraclinic: examen parazitologic-evidentierea parazitului

Diagnostic diferential: afectiuni pruriginoase ale pielii (dermatita atopica, urticarie papuloasa, piodermita, intepaturi de insecte)

Tratament: Masuri generale: educatia pacientului: evitarea reinfectarii, tratarea celorlalti membri ai familiei igiena-deparazitarea lenjeriei de pat si de corp prin fierbere. Pentru lenjeria ce nu poate fi fiarta se vor folosi spray-uri ce contin piretroizi. Tratament medicamentos: Exista o serie de tratamente eficiente pentru scabie: selectia depinde in principal de costurile si potentialul de toxicitate, motiv pentru care tratamentul trebuie recomandat de medicul specialist dermatolog. Pentru aplicatii locale se folosesc preparate pe baza de: benzoat de benzil, crema cu Permethrin 5%, unguent cu sulf.
Comentarii

Ostapiuc I.
Mam infectat cu această raîe cum se zice si nustiu cum sa scap de ea puteți să-mi oferiți un tratament să mă ajutați cumva?

Tratamentul constă în administrarea scabicidelor topice sau orale. Permetrinul reprezintă medicamentul topic de primă linie. Copiii mai mari trebuie să aplice permetrin sau lindan pe toată suprafața corpului, începând de la gât în jos, și să-l spele după 8-14 ore. Tratamentul trebuie repetat după 7 zile. Pruritul poate fi tratat cu unguente cu corticosteriozi și/sau antihistaminice orale.

Radu M.
Buna, imi puteti spune care este denumirea comerciala a cremei cu Permethrin 5% ? Daca exista in Romania sau unde o pot gasii...

poae purta diferite denumiri comerciale: Nix, scabiz, etc ,dar pe toate scrie permethrine. Puteti cere in farmacii un produs pentru scabie si farmacistii vor cauta sa vada daca au ceva disponibil

Constantinescu M.
Bună ziua, mă interesează permethrine crema5%

Va puteti interesa direct in farmacii sau solicita informatii la office@farmaciiledona.ro. De asemenea puteti cauta direct produsul pe site pentru a verifica disponibilitatea (dar va trbui sa cunoasteti denumirile comerciale).

Alberto M.
? am 19 ani si am înteles ca pe adulti nu ii afecteaza Scalpu si gatu..dar pe mine ma mănâncă din degetele de la picioare , tălpi , coate , fese , fata , scalp tot ..dece

Pruritul sau senzataia de disconfort si necesitate de a va scarpina pentru a celma disocnfortul ascunde mai multe cauze: tegumente uscat, insuficient hidratate, deficit al filmului lipidic, eczeme sau infectii sau paraziti. Va recomand sa consultati un medic dermatolog care va constata aspectul pielii si va va putea face o recomandare adecvata.

Lasa-ne comentariul tau