Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Scapati de valul negru al depresiei cerand ajutor specializat

29-07-2016

Viata stresanta, plina de obligatii si din ce in ce mai trepidanta ii determina pe multi dintre cei impovarati de probleme sa clacheze si sa se cufunde in depresie. Aceasta stare de apatie este o problema serioasa care, daca nu este tratata, poate duce chiar la suicid. In Romania, statisticile la acest nivel sunt ingrijoratoare. Practic, 6 romani cu varste intre 15 si 19 ani la suta de mii de locuitori aleg sa se sinucida. In comparatie, media europeana este de 4,6. Deprimarea este o reactie ce poate aparea la oricine, asa cum se intampla cu teama, furia sau exaltarea. Totusi, unele persoane au o tendinta catre depresii, ca forma de solutionare a problemelor pentru ca personalitatea lor este construita in asa fel incat nu reuseste sa dea vina pe altcineva, nu este suficient de agresiva si nu comunica suficient de bine, incat sa isi mentina atitudinea pozitiva in fata dificultatilor. De asemenea, cad usor in depresii si cei care sunt atacati de probleme din toate partile, atat pe plan personal, cat si financiar ori profesional, si clacheaza.

Scapati de valul negru al depresiei cerand ajutor specializat


Autoinvinuirea, un simptom comun

Participarea sociala este esentiala pentru sanatatea unui om. Este atat de importanta incat speranta de viata creste cu peste 20% pentru cei care sunt activi social, care au familie, prieteni, partener si comunitati accesibile.

De obicei, depresia incepe cu o stare de izolare, o indepartare de activitatile sociale. Persoana afectata simte ca nu se mai bucura de lucrurile care ii faceau placere mai demult, apoi oamenii din jur realizeaza ca nu mai are initiative cum avea, ca are o imagine negativa despre propria persoana si ca isi gaseste vina din orice. Singuratatea este expresia faptului ca viata sociala este deja afectata si acest lucru va declansa un cerc vicios, accentuand si mai mult starea.

Urmeaza scaderea randamentului profesional, o diminuare a activitatii fizice, dar si ceea ce psihiatrii numesc „atitudine autolitica”, adica actiunea impotriva propriilor interese.

De asemenea, de cele mai multe ori, depresivul sufera de tulburari ale poftei de mancare, dureri de cap, insomnii si digestie deficitara.

Specialistul se poate deplasa acasa

Cand depresia devine majora, apar elementele caracteristice unei boli acute, adica pacientul are atitudine autocritica si nu mai are vointa necesara sa iasa din aceasta stare prin puteri proprii. O astfel de stare devine periculoasa cand cel deprimat nu mai simte nici una dintre bucuriile vietii si are tendinta de a-si face rau fara sa apeleze la ajutorul celor din jur.

Persoanele afectate, sau membrii de familie, trebuie sa ceara cat mai grabnic ajutor la medicul de familie care va recomanda vizita la un specialist.

Atat psihologul cat si medicul psihiatru au datoria sa se deplaseze la domiciliul persoanei deprimate, daca aceasta are o stare cronica sau majora, capabila sa-i puna viata in pericol.

Pe langa acest lucru, mesajul pe care cei dragi trebuie sa-l transmita celui deprimat este ca merita sa accepte toata sustinerea de care beneficiaza.

Comunicarea si socializarea sunt vitale

Pentru tratarea depresiei sunt esentiale comunicarea si socializarea. De asemenea, exprimarea  prin arta, responsabilitatea fata de copii, de animale sau de societate sau voluntariatul sunt cateva dintre activitatile ce previn si trateaza o buna parte a manifestarilor depresive.

Si sportul poate ajuta foarte mult, la fel si orientarea catre credinta. De altfel, studiile in domeniu au demonstrat ca depresiile au o incidenta mult mai mica la persoanele care au activitati sportive sau spirituale.

In ciuda a ceea ce se spune, ca alcool binedispune, acest lucru s-a dovedit a fi gresit. Ba chiar agraveaza depresia.

Sunatoarea, unul dintre cele mai bune remedii naturale

Pe langa medicatia prescrisa de medicul specialist, ce se bazeaza pe antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, exista si plante ce pot readuce starea de bine. Un amestec natural care tine departe starile de melancolie este format din macese, calomfir, Gingko biloba si ginseng. Acestea pot fi consumate sub forma de infuzie, extracte lichide, macerate reci sau pulbere administrata sublingual.

Si tinctura de branca ursului este utila - se ia cate o lingurita de trei ori pe zi, in cure de doua-trei luni. Pe langa acestea, sunatoarea este una dintre cele mai bune remedii, intrucat impiedica descompunerea serotoninei, hormonul bunei dispozitii, iar spirulina contine un neurotransmitator care imbunatateste activitatea cerebrala si inlatura tristetea.

Este indicata si aromoterapia cu ulei de levantica, eucalipt, santal sau pin, ce linistesc sistemul nervos si confera o stare de armonie. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau