Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Secretele medicinei chineze

16-12-2014

Din vremurile stravechi, chinezii au incercat sa inteleaga trupul omenesc, precum si modul, cauzele aparitiei bolilor. Ei considerau ca exista cinci lucruri esentiale ( nici unul dintre ele nu poate lipsi ) pentru o sanatate infloritoare: alimentatia, odihna, igiena, exercitiile fizice si mediul ambiant. Problemele de sanatate moderne provin in mare parte din aceste activitati fundamentale.

Secretele medicinei chineze


Din vremurile stravechi, chinezii au incercat sa inteleaga trupul omenesc, precum si modul, cauzele aparitiei bolilor. Ei considerau ca exista cinci lucruri esentiale ( nici unul dintre ele nu poate lipsi ) pentru o sanatate infloritoare: alimentatia, odihna, igiena, exercitiile fizice si mediul ambiant.

Problemele de sanatate moderne provin in mare parte din aceste activitati fundamentale.
Sistemul chinez de ingrijire naturala a sanatatii este deosebit tocmai prin faptul ca e natural, dar si preventiv, cauta radacinile problemelor, este holistic si se bazeaza pe increderea in sine. Legea sanatatii este legea naturii. Nu putem incalca legea naturii fara a vatama propria sanatate. Hrana este un bun exemplu. Cand un chinez merge la doctor, intreaba ce trebuie sa manance, pentru ca hrana poate imbolnavi asa cum poate sa si vindece. Sistemul este holistic prin faptul ca trateaza intreaga persoana, nu portiuni izolate ale trupului.

Omul este privit ca un tot organic, alcatuit din minte, trup si spirit, precum si numeroase celule, care depind unele de altele. Se tine cont de interactiunea si interdependenta aspectelor fizic, mental si spiritual ale pacientului.
Se pune accent pe legatura cu natura, astfel ca in diagnosticarea si tratarea bolilor se cerceteaza amanuntit conditiile climatice si nu doar imbracamintea, ci si alimentatia si exercitiile fizice difera in functie de vreme si anotimp.

Cand este mai frig, alimentatia chinezilor contine mai mult ghimbir, usturoi, ardei si alte alimente asa numite de tip yang, care contracareaza umiditatea si raceala. In schimb, vara predomina aalimentele cu natura yin, racoritoare, cum sunt pepenele verde, perele etc. Existenta naturii este vazuta pentru a colabora cu ea si pentru a o imita. Omul este privit ca parte integranta a naturii, care o influenteaza si este influentat de ea.

Prin urmare, actiunile care vatama natura se vor rasfrange si asupra noastra.
Un loc de seama il ocupa existenta celor cinci elemente: apa, focul, lemnul, metalul si pamantul, in aceasta ordine. Organele si partile principale ale corpului au fost clasificate conform celor cinci elemente. Astfel, rinichii corespund apei, regland depozitarea elementelor nutritive si folosirea energiei; inima corespunde focului, reprezentand constiinta si spiritul; ficatul corespunde lemnului, fabricand sangele si guvernand reactia emotionala fata de mediul exterior; plamanii corespund metalului, regland respiratia si mentinand echilibrul cibernetic; splina corespunde pamanului, distribuind elementele nutritive in corp si dandu-i vigoare. In plus, apa guverneaza rinichii, anusul, vezica urinara si oasele; focul guverneaza inima, intestinul subtire si arterele; lemnul guverneaza ficatul, ochii, vezica biliara, unghiile si ligamentele; metalul guverneaza plamanii, gura, pielea, parul si intestinul gros; pamantul guverneaza splina, stomacul, nasul si muschii.

Pana si starile emotionale sunt clasificate conform teoriei celor cinci elemente: furia e considerata-de tip lemn, bucuria-de tip foc, tristetea-de tip metal, teama-de tip apa, framantarea-de tip pamant. In practica clinica, relatiile dintre organele interne sunt evaluate pe baza hranirii si guvernarii reciproce dintre cele cinci elemente.

Astfel, rinichii (apa) hranesc ficatul (lemn), ficatul hraneste inima (foc), inima incalzeste splina (pamant), splina alimenteaza plamanii (metal), iar plamanii intaresc rinichii (apa). In privinta guvernarii, un ficat (lemn) sanatos regleaza splina ( pamant ), o splina puternica poate absorbi surplusul de apa din rinichi, rinichii puternici pot impiedica focul inimii sa arda plamanii (metal).
Legat de alimentatie, important este sa mancam incet si sa mestecam bine, lucru esential atat pentru buna digestie, longevitate, cat si pentru a preveni obezitatea si alte boli. Motivul este faptul ca, atunci cand hrana intra in corp, creste glicemia. Cand aceasta atinge un anumit nivel, sistemul nervos central trimite stomacului semnalul de oprire, impiedicandu-ne sa mancam peste masura. Pe de alta parte, inghitind hrana rapid, stomacul nu are timp sa raspunda la semnalul de oprire primit, ceea ce ne face sa mancam prea mult. Mestecand bine, este produsa mai multa saliva, care contine importante enzime digestive. Chinezii din vechime stiau ca pentru hranire nu avem nevoie decat de seminte, legume, fructe, apa curata si aer proaspat, plus soare suficient. Aceste lucruri contin toate elementele nutritive din natura necesare traiului si alimentarii cu energie.

Hrana vine din pamant, din lumina soarelui, din aer si din apa. Atat studiile nutritionale, cat si cele clinice efectuate in China arata ca aceste persoane au o alimentatie completa, cu cea mai redusa rata a bolilor cardiace si riscul de aparitie a cancerului, au o digestie buna, nu sufera de constipatie, dorm adanc, sunt bine dispusi si au un sistem imunitar puternic. Somnul mai bun si buna dispozitie ne intaresc sistemul imunitar.
Alimentele, in gandirea chineza, au si energii diferite, influentand in mod diferit corpul omenesc. Se considera ca alimentele calde si iuti au caracteristici yang si sunt capabile sa incalzeasca trupul, sa creasca vitaliatea sexuala si sa stimuleze circulatia sanguina, fiind excelente iarna.

Alimentele yin sunt reci; pot sa hraneasca rinichii si sa calmeze spiritul si organele, fiind indicate vara, foarte bune pentru cei care sufera de boli "fierbinti", ca insomnia, constipatia, epistaxis (hemoragie nazala) si tulburari ale vederii. Primavara trebuie sa mancam mai multe alimente dulci, cum sunt curmalele, sfecla, cartofii, pentru a hrani ficatul (primaverii ii este atribuit elementul lemn, care corespunde ficatului). In mod similar, toamna trebuie sa consumam mai multe alimente suculente si uleioase, aceasta fiind un anotimp vantos, in care este necesara lubrefierea organelor interne.
Iata cum sunt privite si tratate cateva afectiuni prin prisma medicinii chineze:

ACNEEA

Descriere: afectiune inflamatorie a pielii, provocata de obstructia glandelor sebacee, secretiile si bacteriile acumulandu-se sub piele. Simptome: mici umflaturi rosii, puncte albe sau negre. Cauze: exces de sebum, provocat de consumul de alimente bogate in grasimi saturate sau in zahar, secretia de hormoni sexuali, deficitul de zinc, stresul si anticonceptionalele orale. Prevenire si tratare: eliminarea din alimentatie a alcoolului, produselor lactate si grasimilor saturate ce impiedica ficatul sa functioneze corect ca organ de detoxifiere. De evitat sunt ciocolata, alunele, alimentele iritante, picante, prajite si sunt indicate usturoiul crud, castravetii, fasolea verde, boabele de soia. Dintre remedii: -dimineata o cana de ceai cu miere sau ceai verde rece; -se curata o floare de lotus si se tine 5 minute intr-o cana cu apa clocotita, acoperita si se bea zeama de 2 ori pe zi: -scaun regulat; -se freaca zonele afectate cu partea intetrioara a cojii de banana. 

ALCOOLISMUL Descriere: dependenta fizica si psihica de consumul produselor alcoolice, cu consecinte grave asupra sanatatii ( vatamarea ficatului, a nervilor, a inimii, a creierului, hipertensiune, probleme gastrice, impotenta, violenta, depresie si cancer ). Simptome: tremuraturi, halucinatii, transpiratie, pierderea cunostintei, negare si modificarea personalitatii. Cauze: legate de starea mentala, stilul de viata, genetic, dezechilibrul glucidic (la persoanele la care nevoia biologica de zahar este neobisnuit de mare, ele orientandu-se spre alcool pentru ca el contine cea mai mare cantitate de zahar dintre toate substantele alimentare ).

Prevenire si tratare: alimentatie bogata in proteine ( in special din peste, pui ), saraca in carbohidrati ( prin care se limiteaza secretia de insulina si astfel se reduce nevoia de zahar ). Remedii: -o cana cu infuzie concentrata de ceai; -o cana cu suc de ridiche cruda; -multe fructe zemoase proaspete; -beti putin otet sau suc de ghimbir; -mancati cateva masline; Farm. Sorina D. NECULAE




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau