Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Secretele unui FIV reusit

02-08-2017

Procedura de fertilizare in vitro este una care nu poate garanta 100% sansele de reusita, indiferent de clinica la care se adreseaza cuplul cu probleme de fertilitate. Cu toate acestea, exista anumiti factori care influenteaza pozitiv succesul unei astfel de interventii si despre care cuplurile e bine sa stie atunci cand aleg acest drum.

 Secretele unui FIV reusit


Procedura de fertilizare in vitro este una care nu poate garanta 100% sansele de reusita, indiferent de clinica la care se adreseaza cuplul cu probleme de fertilitate. Cu toate acestea, exista anumiti factori care influenteaza pozitiv succesul unei astfel de interventii si despre care cuplurile e bine sa stie atunci cand aleg acest drum. Despre acesti factori ne-a povestit Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Diagnosticul si tratamentul corect

Primul lucru pe care trebuie sa il stie un cuplu care nu reuseste sa obtina o sarcina pe cale naturala este ca ar fi bine sa se adreseze unui medic ginecolog cu supraspecializare in infertilitate.

Acesta este cel mai in masura sa stabileasca un diagnostic corect si, implicit, sa recomande inceperea administrarii unui tratament corespunzator.

Fara un diagnostic corect, se poate pierde timp mult si, mai ales, pretios.

Pentru ca da, timpul nu este aliatul numarul 1 al cuplurilor cu probleme de fertilitate.

Colaborarea medic-pacient

Desi femeile se tem ca procedura de fertilizare in vitro este una dureroasa, este bine sa stie ca nu e cazul de asa ceva. Cu toate acestea, FIV-urile repetate pot cauza disconfort psihic, tot pentru partea feminina a cuplului, cu atat mai mult cu cat vorbim si despre un bombardament hormonal al organismului in timpul etapei de stimulare ovariana. De aceea, colaborarea dintre medicul specialist si cuplu este extrem de importanta. De acest tip de relatie depinde uneori chiar reusita procedurii, odata ce medicul, care isi da seama de posibilitatile de reusita, poate face cuplul sa nu renunte chiar daca s-au confruntat cu esecuri.

Tratarea fiecarui cuplu in mod personalizat

Este important ca fiecare cuplu sa beneficieze de un tratament personalizat, in functie de problemele pe care le are.

Acesta este unul dintre principalii factori care duc la reusita procedurii de fertilizare in vitro. Dupa identificarea problemelor cu care se confrunta respectivul cuplu, pasul urmator este tratarea problemei in mod individual. Nu pentru toata lumea este valabil acelasi protocol de stimulare, nu pentru toate cuplurile este nevoie de anumite sub-proceduri.

Laboratorul de embriologie si embriologii

In laboratorul de embriologie se incearca reconstituirea intocmai a conditiilor pe care orice fat le are in uterul mamei. In laborator se dezvolta pentru primele maximum cinci zile embrionii rezultati in urma fertilizarii. Poate ca cinci zile nu par multe, insa sunt niste prime zile extrem de importante. De aceea, laboratorul trebuie sa fie unul performant, care sa permita dezvoltarea embrionilor in conditii perfecte.

Un alt factor la fel de important este reprezentat de catre embriologi. Alaturi de medicii specialisti in infertilitate, medicii embriologi sunt extrem de importanti atunci cand vine vorba despre evaluarea embrionilor si despre eventualele probleme genetice ale acestora.

In cazurile acestea, atat experienta, cat si specializarile acumulate isi spun cuvantul si pot face diferenta dintre o clinica obisnuita si una cu o rata mare de reusita.

DR. Andreas Vythoulkas

Medic specialist obstetrica‑ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate
Comentarii

Liliana F.
Buna ziua, am 39 de ani , am facut si eu o procedura de fiv , in urma punctiei au rezultat 17 ovocite si s-au fertilizat 12 , dar in ziua ET am mai avut decat 4 ceea ce mi se pare ciudat, marti erau 10 embrioni iar joi ziua transferului sa ramana doar patru? Am si ceva probleme cu tiroida, am tiroidita autoimuna, dar analizele au fost bune înainte de procedura pt ca iau tratament. Mi s-a efectuat enbriotransferul care din pacate a esuat, am avut ca si tratament cate trei ovule de progesteron pe zi, eu stiu ca am deficit de progesteron. Intrebarea mea este daca tratamentul a fost ok sau era mai daca se folosea si alte forme de progesteron? Mai am decat 2 embrioni si nu vreau sa-i pierd si pe acestia, cum credete ca este cel mai bine? Sfaturi dupa Et ca sa fie bine va rog!!!

Embrionii sunt foarte fragili si de asemenea o parte pot prezenta anomalii genetice care sa ii faca neviabili. La o persoana fertila exista un risc fiziologic de 10% de avort spontan prin anomalii genetice ale fatului care fac incompatibila supravietuirea. Dupa cum vi s-a explicat embriotransferul are 25% sanse de reusita. Este indicata o pregatire hormonala atenta inainte in timpul si dupa embriotransfer. Consultati inca o data medicii inainte de a efectua al doilea embriotransfer. va doresc mult succes

Lasa-ne comentariul tau