Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sedentarismul, principalul factor de risc pentru tromboembolismul venos

15-01-2018

Tromboembolismul venos este o problema de sanatate ce apare in urma obstructiei partiale sau totale a unei vene din cauza prezentei unui cheag de sange, numit tromb, cel mai frecvent la nivelul picioarelor, in zona gambelor, dar care poate sa apara si la maini ori pelvis. Tromboembolismul venos este cel mai raspandit diagnostic vascular dupa infarct sau accident vascular cerebral. Potrivit estimarilor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), numai in Statele Unite circa 900.000 de locuitori, adica 1-2 persoane din 1.000, ar putea fi afectate anual de aceasta problema de sanatate.

Sedentarismul, principalul factor de risc pentru tromboembolismul venos


Principalul pericol il reprezinta ruperea cheagului de sange si deplasarea sa in plamani, cauzand embolie pulmonara, problema care va pune viata in pericol. De asemenea, zona in care a aparut obstructia venei poate fi afectata permanent.

Conform statisticilor, un pacient din o suta de persoane diagnosticate cu tromboza venoasa profunda, va deceda.

Riscul de formare a cheagurilor de sange este cel mai mult accentuat de sedentarism. Timpul indelung petrecut pe scaun la birou, in calatorii pe distante lungi, dar si in fata televizorului sunt determinanti. In plus, hipertenisunea, fumatul, obezitatea, bolile cronice precum cele pulmonare obstructive cronice, insuficienta cardiaca congestiva, cancerul si imobilizarea la pat din diverse cauze cresc riscul aparitiei embolismului pulmonar.

Nu trebuie uitat nici ca factorii ereditari joaca un rol important.

Potrivit unui studiu recent prezentat in cadrul Sesiunii Stiintifice din 2017 organizata de Asociatia Americana a Inimii (AHA) in Anaheim, California, Statele Unite, statul nemiscat timp indelungat, chiar si in conditiile in care o persoana efectueaza cantitatea recomandata de activitate fizica poate duce la formarea cheagurilor de sange. Printre cei 15.158 de participanti de varsta medie inclusi in cercetare, cu varste intre 45 si 64 de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca riscul de aparitie a tromboembolismului venos pentru prima data era de 1,7 ori mai mare la persoanele care au declarat ca se uitau la televizor foarte des in comparatie cu cele care au spus ca nu obisnuiau sa se uite la televizor sau o faceau doar rar.

Pentru evitarea aparitiei tromboembolismului venos ca urmare a sedentarismului, este indicat se mentina o greutate sanatoasa si o viata activa.

De asemenea, privitul la televizor, lucrul la computer sau orele petrecute in fata telefonului mobil ori a tabletei pot fi intercalate cu plimbari sau, de ce nu, aceste activitati pot fi efectuate, dupa caz, pe o banda de alergare sau pe o bicicleta stationara. Astfel se poate impiedica formarea de cheaguri si nu este perturbata circulatia sangelui.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau