Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Semne care trădează alergia la pisici

11-02-2019

Multe persoane suspectează că sunt alergice la pisici pe baza simptomelor pe care le observă când se află în preajma acestor animale. Însă, doar aceste simptome nu sunt de ajuns pentru a afla care este natura substanțelor specifice care declanșează alergia.

Semne care trădează alergia la pisici


Alergiile sunt reacții neobișnuite ale sistemului imunitar, declanșate de prezența unui element care, în contact cu organismul uman, poate determina această neplăcere.

Reacția negativă nu provine de la blana animalelor, așa cum se crede în mod eronat, ci de la saliva lor care rămâne impregnată în firele de păr dupa autotoaletare. Alți factori alergeni mai pot fi contactul cu pielea exfoliată și cu particule din urină sau fecale.

De alergia la pisici este răspunzătoare o proteină (alergenul Fel d1) pe care aceste feline o produc în mod natural.

Este bine de știut că alergenul pisicilor poate fi mortal pentru unii oameni, spre deosebire de cel canin care nu provoacă aceleași reacții.

Printre rasele de pisici care cauzează cel mai rar alergii se numără: Cornish, Devon, Selrick Rex, Sphynx și Siberiană.

Alergia se manifestă prin strănut, nas înfundat, lăcrimare, amețeli, umflarea pleoapelor, pete roșii în special pe față, gât și piept și alte probleme mai grave precum cele respiratorii determinate de inhalarea particulelor alergene transportate pe calea aerului în plămâni.

Pentru unele dintre persoanele foarte sensibile, această expunere poate duce la probleme respiratorii în 15 - 30 de minute după inhalarea alergenilor.

În cazul celor diagnosticați cu astm, contactul cu o pisică, spre exemplu, poate declanșa un atac astmatic la trei din zece persoane.

Examinările specifice, care includ analize de sânge și un test alergologic cutanat sunt singurele care pot determina cu exactitate dacă o persoană este alergică la pisici.

Pentru a reduce impactul alergiciei la pisici se recomandă spălarea frecventă a felinei pentru reducerea numărului de alergeni din pielea și de pe blana acestora, înlocuirea draperiilor și perdelelor pe care se depun cu ușurință părul și particulele alergene cu jaluzele sau storuri care sunt mai ușor de curățat, dar și a covoarelor și mochei cu gresie și parchet astfel încât să se poată spăla și dezinfecta cu regularitate.

De asemenea, se reduce cantitatea de mobilă tapisată din casă, se folosesc fețe de fotolii sau de paturi ușor de schimbat și de curățat, nu se lasă pisicile în dormitor, nu se țin hainele în locuri în care pot ajunge animalele și se spală mâinile după atingerea pisicilor.

Se recomandă utilizarea aspiratoarelor dotate cu filtre HEPA și curățarea frecventă a aparatelor de aer condiționat.

Nu în ultimul rând, locuința se aerisește cât de des posibil, iar pisicile se deparazitează frecvent, atât intern cât și extern.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau