Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Semne neobişnuite ale problemelor cardiace

23-07-2018

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 17,7 milioane de persoane (31% din numărul total de decese la nivel global) au murit în anul 2015 din cauza bolilor cardiovasculare. Dintre acestea, circa 7,4 milioane au fost cauzate de boala coronariană, iar 6,7 milioane de infarct. Iată, aşadar, motive întemeiate pentru a avea grijă de sănătatea sistemului cardiovascular şi a inimii, mai ales prin ”citirea” semnelor precoce ale unor posibile probleme.

Semne neobişnuite ale problemelor cardiace


Iată unele dintre cele mai neobişnuite astfel de indicii externe, conform The Conversation:

Pliu pe lobul urechilor

Un indiciu extern al unei potenţiale probleme a inimii este prezenţa unui pliu pe lobul urechilor, cunoscut sub denumirea de „semnul lui Frank”, de la numele lui Sanders Frank, un medic american care a descris pentru prima dată acest indicator.

Peste 40 de studii au demonstrat că ar exista o asociere între acest pliu la nivelul lobului urechii şi un risc mai mare de ateroscleroză, o problemă la nivelul pereţilor vaselor sangvine manifestată prin acumularea unor plăci de aterom în interiorul arterelor ce conduce către reducerea diametrului vaselor de sânge.

De asemenea, destul de recent s-a observat că acesta ar fi un indiciu şi pentru boala cerebrovasculară – o patologie a vaselor de sânge din creier.

Depozite de grăsime în ţesuturi

Un alt indiciu extern al unor posibile probleme la inimă este prezenţa unor mici formaţiuni galbene, de grăsime, denumite xantoame, care pot apărea pe coate, genunchi, fese sau pleoape.

Aceste formaţiuni sunt inofensive, însă pot fi un semn al unor probleme mai importante.

Xantoamele sunt cel mai des întâlnite la persoane care au o boală genetică numită hipercolesterolemie familială. În acest caz, persoanele afectate au niveluri excepţional de ridicate de colesterol LDL, denumit şi colesterol „rău”. Nivelurile acestuia sunt atât de ridicate încât se formează depozite în stratul de piele. Din păcate, aceste depozite de grăsime se depun şi în arterele care alimentează inima.

Unghii curbate în jos

Un fenomen manifestat prin curbarea în jos a unghiilor poate fi de asemenea un semn că există o problemă la nivelul inimii.

În acest caz, unghiile îşi schimbă forma, devin mai groase şi mai late ca urmare a unei producţii mai mari de ţesut.

Schimbarea este nedureroasă, se petrece la ambele membre superioare şi este de multe ori ignorată.

Motivul pentru care această schimbare indică o problemă a inimii este faptul că sângele oxigenat nu ajunge în mod corespunzător la degete şi astfel celulele produc un factor care conduce la stimulează creşterea şi încearcă să rectifice această problemă.

Curbarea unghiilor este un simptom medical cunoscut de multă vreme. A fost descris pentru prima dată de Hipocrat în secolul al V-lea î.Hr. De aceea, acest simptom este cunoscut şi sub numele de degete hipocratice.

Halou în jurul irisului

Depozitele de grăsime pot fi „citite” şi în ochi, sub forma unui inel gri în jurul irisului, zona colorată a ochiului.

Aşa-numitul "arcus senilis" începe în partea de sus şi de jos a irisului şi formează un inel complet. Această problemă nu afectează vederea.

Circa 45% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani prezintă acest halou de grăsime în jurul irisului, iar procentul ajunge la aproximativ 70% dintre cei de peste 60 de ani.

Prezenţa acestui halou de grăsime s-a dovedit că este asociată cu unii dintre factorii de risc ai bolii coronariene.

Gingii inflamate şi pierderea dinţilor

Şi modul în care se prezintă cavitatea orală poate fi un bun indiciu al sănătăţii cardiovasculare. Gura este o zonă intens populată de bacterii, atât bune cât şi rele. Cele „rele” pot intra în fluxul sanguin şi pot provoca inflamaţii la nivelul vaselor de sânge, care pot duce la boli cardiovasculare.

Cercetările au demonstrat că pierderea dinţilor şi gingiile inflamate (parodontita) sunt indicatori ai bolilor de inimă.

Buze albăstrui

Un alt indicator la nivelul gurii al sănătăţii inimii poate fi nuanţa buzelor. Culoarea obişnuită a acestora este cea roz-închis sau roşie, însă acestea pot avea o culoare albăstruie (cianoză) în cazul persoanele cu probleme cardiace ca urmare a insuficienţei manifestată de sistemul cardiovascular pentru furnizarea sângelui oxigenat către ţesuturi.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau