Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Semnele infestării cu paraziți intestinali

24-09-2018

Paraziții intestinali nu afectează doar copiii, așa cum se crede de multe ori, și se pot cuibări în organism la orice vârstă. Totuși, datele statistice arată că aproximativ 50-60% dintre copii au paraziți intestinali.

Semnele infestării cu paraziți intestinali


Lambliaza (giardoza), oxiuraza (enterobiaza), ascaridioza (limbricii), echinococoza (hidatidoza sau chistul hidatic) și teniaza (panglica) pot ajunge în organismul uman în diverse moduri. Aceștia se împart în două grupe - în prima sunt încadrați viermii intestinali de dimensiuni mari - între 1 cm şi chiar 10 metri - cei mai frecvent întâlniţi fiind oxiurii, limbricii şi tenia, iar în a doua grupă se află organismele microscopice de genul giardiei, care nu este un vierme ci un organism unicelular.

Viermii și paraziții pot folosi mai multe căi pentru a ajunge în organismul uman, cel mai adesea prin alimente - în special legumele și fructele nespălate - și contactul cu mâinile nespălate.

Printre simptomele infestării cu paraziţi intestinali, se numără:

- crampe abdominale;

- greaţă;

- alternarea perioadelor în care apare constipaţia cu cele în care se manifestă diareea;

- pierderea din greutate;

- senzaţie de mâncărime la nivelul rectului;

- respiraţie urât mirositoare;

- iritabilitate;

- calitatea proastă a somnului;

- anemie.

Uneori, însă, parazitoza intestinală nu prezintă niciun semn, iar alteori simptomele apar şi dispar.

Pentru a preveni infestarea trebuie urmate cu conștiinciozitate reguli foarte stricte de igienă personală, cea mai importantă dintre acestea fiind spălarea frecventă a mâinilor.

De asemenea fructele şi legumele se spală temeinic înainte de a fi consumate, carnea se prepară foarte bine și se bea doar apă îmbuteliată sau în lipsa acesteia, apă fiartă şi răcită.

La fel de importantă este evitarea contactului cu salivă de la persoane necunoscute sau de la animale nedeparazitate frecvent.

Pentru identificarea envetualilor paraziți intenstinali se recomandă analize specifice, efectuate în mod regulat.

De asemenea, sunt indicate analize de coprocultură pentru toți membrii familiei pentru că paraziții intestinali se pot transmite cu ușurință la persoanele apropiate.

Contra paraziților intestinați se recomandă anumite medicamente, prescrise de medicul de familie. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau