Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sensibilitatea dentara

09-03-2016

Sensibilitatea dentară este o senzație percepută ca neplăcută sau puțin plăcută la nivelul gingiei, în zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina.

Sensibilitatea dentara


Survine, în general, la schimbări de temperatură ale alimentelor și băuturilor ingerate, dar poate apărea chiar și în caz de aciditate sau aer rece inhalat pe gură.

Concret, coroana dentară e acoperită de smalț care o protejează de schimbările de temperatură și pH din alimentație.

Radăcina dentară, însă, implantată în oasele maxilare și acestea învelite de mucoasă/gingie nu beneficiază de această protecție pentru că nu are nevoie, iar zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui, e și mai fragilă.

De aceea, în cazul bolii parodontale – parodontoza pe înțelesul tuturor - sau chiar într-o simplă inflamație gingivală, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simțim aceste frisoane mici și dureroase la o gură de înghețată, un ceai fierbinte sau chiar la o simplă atingere.

▶ Factorii declanșatori

Sensibilitatea dentară apare în situații în care gingia e inflamată, fie dacă sunt acumulări de tartru și placă bacteriană, deci nu s-a făcut un control periodic și igienizare la cabinetul stomatologic în ultimul an, fie la femei în timpul ciclului menstrual sau al sarcinii – perioade în care schimbările hormonale au un impact negativ direct asupra sănătății gingivale – deseori apar sângerări gingivale în aceste perioade, ce se remit spontan după terminarea lor.

Mai poate surveni și în cazul practicării unui periaj dentar incorect și intempestiv. Deși poate părea că, periind mai zdravăn, curățăm dinții mai bine, iată că nu este așa, ci doar avem impresia că sunt mai curați, dar lezăm și gingia și acea zonă a gâtului dintelui care este foarte vulnerabilă. Atenție la tehnica de periaj corectă!

▶ Tratamentul sensibilității dentare e foarte simplu:

➠ un periaj dentar corect cu periuțe moi și paste de dinți speciale pentru sensibilitate dentară ce obturează canaliculii dentinari expuși din zona de colet dentar/ gâtul dintelui care fac un strat de protecție.

Alternativ, se pot aplica local, la cabinetul stomatologic, geluri pentru desensibilizare sau terapii cu laser.

➠ Desigur, igienizarea la un interval de 6 luni și controlul periodic la stomatolog e cel mai sigur mijloc de a împiedica apariția sensibilității dentare. De fapt, e cel mai sigur și mai ieftin mijloc de a împiedica apariția oricărei afecțiuni dentare pentru că, din nefericire, majoritatea problemelor dentare apar și se dezvoltă fără durere, deci nu suntem conștienți că există.

O carie de început, un pic de retracție gingivală, chiar un grad de resorbție osoasă în parodontoze progresează deseori fără niciun semn, iar în contextul vieții noastre aglomerate și pline de priorități presante, dinții sunt ultimul lucru la care ne gândimdacă nu dau semn.Așadar, vă recomand să introduceți în agendă, ca și toate celelalte evenimente, controlul stomatologic periodic, la fiecare jumătate de an. Economisiți timp, suferință și poate nu puțini bani! Să ne vedem sănătoși!Dr. LORELEI NASSAR

D.M.D., M.D.

Clinica 24/7 Dental

www.24-7dental.ro
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau