Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Senzatia de balonare, o urmare a asocierii incorecte a alimentelor

25-01-2018

Incapacitatea organismului de a digera hrana in mod corespunzator se traducere prin neplacuta senzatie de balonare ce apare uneori dupa masa, problema denumita si meteorism. In timpul digestiei se formeaza gaze care sunt eliminate treptat din corp in mod natural, insa, daca acestea nu sunt evacuate in mod corespunzator se genereaza o presiune care apasa pe alte organe situate la nivel abdominal, generandu-se astfel o senzatie neplacuta de durere. Printre alte simptome ale meteorismului se numara senzatia de greutate in stomac, dureri de cap, scaderea apetitului si constipatie.

Senzatia de balonare, o urmare a asocierii incorecte a alimentelor


Pentru prevenirea balonarii este indicat sa nu se consume apa sau alte lichide in timpul mesei, ci doar inaintea acesteia. De asemenea, este necesar sa se renunte la bauturile carbogazoase, la alimente conservate, intens procesate, la prajeli, produse cu zahar in exces si care contin indulcitori artificiali.

Un factor cauzator foarte important al balonarii este asocierea nepotrivita a unor alimente la aceeasi masa, cum ar fi proteinele servite cu carbohidrati sau cu fructe, timpii de digestie ai acestora fiind foarte diferiti si astfel producadu-se gaze intestinale.

De asemenea, e bine de stiut ca nu este recomandata nici asocierea foarte des intalnita a laptelui dulce cu cereale.

Si leguminoasele precum fasolea, mazarea si nautul, varza, conopida ori broccoli amplifica formarea de gaze intestinale in timpul digestiei. De aceea trebuie preparate bine, alaturi de condimente, in special fenicul, chimen, anason, coriandru si cardamom.

Este important sa nu se ia masa pe fuga sau in timp ce se intreprind alte activitati ce agita corpul si nu ii dau voie sa digere hrana in liniste.

Se iau inghitituri mici si se mesteca bine inainte de a inghiti, iar alimentele este recomandat sa fie impartite in portii de dimensiuni, mai mici si mai dese.

Ceaiul de menta este un bun remediu ce ajuta la eliminarea gazelor prin relaxarea musculaturii abdominale. In plus, ghimbirul este un bun remediu impotriva flatulentei si a senzatiei de greata.

In situatia in care balonarea se manifesta destul de frecvent este recomandata vizita la medicul de familie pentru a obtine sfaturi si, eventual, un tratament adecvat.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau