Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Senzatie de frig sau hipotermie?

26-03-2018

O diferenta brusca de temperatura sau expunerea indelungata la frig si un organism slabit pot duce rapid si ”pe nesimtite” la hipotermie. De multe ori, instalarea acesteia este confundata cu o simpla senzatie de frig, fie de persoana afectata, fie de cei din jurul sau, deoarece atunci cand corpul nu este incalzit suficient puterea de reactie si gandirea sunt incetinite putand astfel sa ”pacaleasca” depistarea acestei probleme ce necesita interventie de urgenta.

Senzatie de frig sau hipotermie?


Hipotermia se instaleaza atunci cand organismul pierde prea multa caldura, temperatura interna ajungand sa fie prea mica, sub 35 de grade Celsius, fata de cea normala situata intre 36,4 şi 37 de grade Celsius.

Cauzele hipotermiei pot fi multiple. Printre acestea se numara:

- situatii accidentale, precum caderea in apa inghetata;

- expunerea prelungita la ger;

- o problema interna de reglare a temperaturii, precum dupa o perioada de febra, in care temperatura poate oscila;

- administrarea unor medicamente (hipnotice, antidepresive, tranchilizante);

- consumul excesiv de alcool;

- boli endocrine (hipotiroidie, boala Addison, insuficienta hipofizara);

- leziuni cerebrale (afectarea centrului termoreglator).

Hipotermia poate fi moderata, cand temperatura se situeaza intre 35 si 32 de grade Celsius, grava, atunci cand temperatura este intre 32 si 26 de grade Celsius, si majora, cand temperatura coboara sub 26 de grade Celsius.

In cazul hipotermiei, organismul nu poate face fata singur temperaturii foarte scazute. Ca urmare, apar frisoanele - o incercare naturala a corpului de a se incalzi - ameteli severe, probleme de echilibru, tulburari de vorbire, letargie, dificultati respiratorii, incetinirea frecventei cardiace, scaderea tensiunii si a pulsului, coma si se poate ajunge rapid la deces.

Hiportermia reprezinta un pericol in special pentru persoanele in varsta, pentru cele care au probleme de sanatate si pentru copii deoarece organismul lor nu este suficient de puternic pentru a se adapta cu usurinta la variatiile bruste de temperatura.

In caz de hipotermie, este necesara interventia de urgenta prin scoaterea victimei din mediul rece si transportarea ei la cel mai apropiat spital sau apeland la 112. Pana la sosirea medicilor sau pe drumul catre o unitate medicala victima se acopera cu paturi si se amplaseaza in jurul sau sticle cu apa fierbinte.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau