Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sfaturi de igiena pentru administrarea medicamentelor

04-12-2014

Igiena este importanta pentru mentinerea unui nivel optim de sanatate. Aceasta joaca un rol marcant in cazul afectiunilor bacteriene, virusologice sau micotice. Nerespectand cateva reguli de igiena de baza, aceste afectiuni pot suferi omplicatii.

Sfaturi de igiena pentru administrarea medicamentelor


Igiena este importanta pentru mentinerea unui nivel optim de sanatate. Aceasta joaca un rol marcant in cazul afectiunilor bacteriene, virusologice sau micotice. Nerespectand cateva reguli de igiena de baza, aceste afectiuni pot suferi omplicatii. Poate parea surprinzator, dar este cat se poate de adevarat: unele medicamentele pot favoriza aparitia complicatiilor, in cazul in care acestea nu sunt pastrate sau folosite corespunzator.

Pentru a preintampina dezvoltarea germenilor, vom detalia mai jos cateva sfaturi practice de care trebuie sa tineti cont in momentul administrarii celor mai expuse preparate la contaminare. Diversitatea masurilor de igiena rezida in multitudinea formelor farmaceutice care implica un anumit mod de administrare.

La aplicarea preparatelor oculare (picaturi sau unguente) se impun conditii de maxima igiena, deoarece acestea se pot contamina foarte usor cu diversi germeni. Inaintea aplicarii produselor medicamentoase oculare, mainile trebuie sa fie curate. Orificiul de deschidere al picuratorului sau al tubului nu se atinge. Desi este bine ca distanta dintre acestea din urma si ochi sa fie mica, nu este permis contactul direct cu ochiul. Lichidul sau unguentul in exces care se acumuleaza dupa ce picaturile sau unguentul sunt aplicate in sacul conjunctival se indeparteazacu o compresa sterila, delicat, fara a produce o iritatie locala. La final, varful tubului ce contine unguentul oftalmic trebuie curatat cu un servetel curat.

Dupa administrarea solutiilor otice se poate aplica un tampon de vata pentru a acoperi canalul urechii numai daca producatorul medicamentului recomanda acest lucru in prospect.

Dupa administrarea picaturilor si spray-urile nazale, este recomandat ca picuratorul flaconului sa se spele cu apa fiarta.

Plasturii transdermici se pot aplica pe piele doar daca aceasta nu prezinta infectii, leziuni sau vanatai. Este important ca zona pe care se aplica plasturii sa fie complet curata si uscata dupa spalare.

Pentru comprimatele, cremele, unguentele sau gelurile de uz vaginal prevazute cu aplicator - acesta din urma se arunca daca este de unica folosinta sau se spala cu atentie, cu apa fiarta, in cazul in care este permisa folosirea sa pentru mai multe administrari.

Ca o regula generala, inainte si dupa administrarea diferitelor forme farmaceutice ale medicamentelor, va recomandam sa va spalati pe maini, iar in cazul formelor farmaceutice externe, zona pe care se aplica preparatele medicamentoase sa fie cat mai curata.

Farm. drd. GEORGETA IONICA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau