Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sifilisul, boala grava, contagioasa, poate fi depistat printr-un simplu test

21-11-2016

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 1.000.000 de romani se confrunta anual cu o infectie cu transmitere sexuala. La nivel european, in medie, in fiecare minut o suta de persoane contacteaza o astfel de boala, iar pe plan mondial sunt infectate o mie de persoane pe minut. Potrivit statisticilor, cele mai multe dintre acestea au varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani, fiind de ambele sexe, cu preponderenta barbati.

Sifilisul, boala grava, contagioasa, poate fi depistat printr-un simplu test


Printre cele mai periculoase boli cu transmitere sexuala se numara sifilisul. Tara noastra ocupa primul loc in Uniunea Europeana la numarul cazurilor diagnosticate oficial, conform statisticilor realizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Astfel, la nivel national sunt inregistrati anual in jur de 3.200 de bolnavi, motivul principal fiind faptul ca aceasta afectiune manifesta rareori simptome in fazele initiale, iar rata de infectare este foarte mare. Practic, un singur contact sexual cu un individ bolnav de sifilis conduce la infectie in aproximativ o treime dintre cazuri. De asemenea, posibilitatea ca boala sa se transmita de la mama la fat, transplacentar, este chiar si de 50%, in cazul unui singur raport sexual cu o persoana infectata.

Se transmite, in general, prin contact sexual neprotejat

Sifilisul poate fi contactat in primul rand prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata. Bacteria vinovata, Treponema pallidum, patrunde astfel in organism prin mucoase si in doar cateva ore se raspandeste in tot corpul prin sange si limfa.

Boala poate fi insa transmisa si prin intepaturi, rani deschise, transfuzii cu sange infectat sau atingerea unor obiecte contaminate.

Sifilisul este usor de depistat, prin examene de sange - cel mai folosit este testul VDRL. De asemenea, pe langa examenele medicale specifice pentru identificarea acestei afectiuni, exista si posibilitatea achizitionarii din comert a unor teste rapide pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala, avand o rata de detectie de peste 98%.

Starea latenta este asimptomatica

Simptomele debuteaza, de obicei, la trei-patru saptamani, insa acest interval poate varia in functie de organismul persoanei infectate si de tipul infectiei.

In cazul sifilisului primar, pot sa nu existe semne si, in cazul in care ele sunt, se manifesta, de regula, printr-o mica leziune de culoare rosie, tare si nedureroasa, ce se localizeaza la nivelul penisului, scrotului sau anusului, al vaginului sau al colului uterin, dureaz─â intre 28 si 42 de zile, apoi trece de la sine. De asemenea, sunt posibile si alte localiz─âri, cum ar fi amigdalele, buzele sau limba, fapt ce poate face ca simtomele sa fie usor de asociat cu alte afectiuni.

Apoi se declanseaza sifilisul secundar, ce survine la patru-zece saptamani de la aparitia leziunii, sub forma de pete mici de culoare roz pe piele si rosu-maroniu pe mucoasele anusului, glandului, faringelui, limbii, buzelor sau chiar pe palme, abdomen ori talpi. Ele nu au mai mult de doi centimetri in diametru.

Sifilisul latent este o etapa ce apare in cazul in care persoana afectata nu urmeaza un tratament si poate dura chiar si mai mult de un an. In aceasta perioada boala este asimptomatica, iar pacientul este contagios.

Sifilisul tarziu este cel mai grav stadiu si poate afecta inima si aortele, ducand la insuficienta cardiaca, miocardite, aortite, afectiuni coronariene, tulburari mentale, afectiuni ale sistemului nervos, paralizii, orbire, surzire, impotenta si chiar deces.

Daca sifilisul este transmis de la mama la fat, printre urmari se pot numara avortul spontan, decesul bebelusului, nastere prematura sau malformatiile congenitale.

Tratamentul nu trebuie intrerupt

Pana la descoperirea penicilinei, sifilisul era o boala care nu avea leac si de cele mai multe ori ducea la deces. Atentie! Tratamentul trebuie urmat fara intrerupere deoarece numai asa se poate obtine vindecarea completa. In cazul in care remediul prescris de medic este stopat inainte de eliminarea bacteriei din organism, pot aparea recidive, cu manifestari agresive.

Foarte important de stiut este faptul ca persoanele afectate de sifilis trebuie sa-si informeze partenerii de viata pentru ca acestea sa aiba ocazia sa descopere la timp o eventuala infectare.

De asemenea, cei aflati sub tratament pentru sifilis trebuie sa fie abstinenti sexual pana cand disparitia infectiei este confirmata prin analize de laborator.

Pentru a preveni infectarea cu sifilis, se evita contactele intime cu persoane ce nu sunt cunoscute suficient sau banuite ca ar putea fi bolnave, iar principala metoda de preventie este folosirea  prezervativului la orice raport sexual cu o persoana cu care nu exista o relatie stabila. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau