Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Simptome anormale în timpul menstruației

07-08-2018

Ciclul menstrual este modul în care corpul femeii se pregătește pentru o posibilă sarcină. În întregul său, acesta reprezintă durata în care se eliberează un ovul, ceea ce semnalează uterului că poate fi gata să adăpostească un ovul fecundat sau să elimine un ovul nefertilizat. Acest din urmă proces este menstruația, care durează între trei și sapte zile și este mai pronunțată în primele zile.

Simptome anormale în timpul menstruației


Schimbările cu care se confruntă organismul în perioadele premenstruale și menstruale sunt deosebit de importante și se pot manifesta în moduri diferite, de la femeie la femeie. Astfel, în timp ce unele persoane resimt crampe severe, schimbări de dispoziție, depresie, anxietate, iritabilitate, dureri de sâni, balonare, cefalee, acnee și sângerare abundentă, altele aproape că nu sunt deloc deranjate de acest proces natural, firesc.

Totuși, unele simptome neplăcute resimțite în timpul menstruației nu sunt ”normale”, așa cum cred numeroase femei afectate, și trebuie investigate de medicul specialist.

În cazul crampelor care apar în zona pelvisului în timpul menstruației (dismenoree), durerea poate iradia spre picioare și spate și poate fi însoțită de greață. Acest lucru se petrece mai frecvent in cazul adolescentelor si femeilor tinere. De cele mai multe ori, în jurul vârstei de 25 de ani și după o naștere, se calmează. Crampele sunt cauzate de contracțiile uterului și sunt asociate cu un nivel crescut dintr-o substanță numită prostaglandină.

Un regim alimentar nesănătos, obezitatea și sedentarismul pot înrăutăți crampele.

Dacă simptomele sunt acute sau se prelungesc peste 12 ore se cere ajutorul medicului. Același lucru este valabil și în cazul în care crampele apar după vârsta de 40 de ani sau după ani de ciclu fără neplăceri pentru că este posibil să fie vorba de o afecțiune, cum ar fi endometrioza, uter fibromatos sau boală inflamatorie pelvină.

În cazul adolescentelor, primele cicluri sunt, în general, neregulate, însă menstrele se reglează în timp. Astfel de dereglări apar și cu câțiva ani înainte de menopauză.

În general, ciclurile neregulate, întrerupte sau sângerările între cicluri sunt asociate cu probleme de fertilitate. Întreruperile pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal provocat de stres sau de sindromul ovarului polichistic, când producția de hormoni este întreruptă de chisturi multiple pe ovar.

Alte cazuri ale menstrelor neregulate includ polipi uterini și cancer de col uterin sau de uter.

De asemenea, exercițiile fizice intense, pierderea bruscă din greutate, tulburările de alimentație, precum anorexia, pot la rândul lor să aibă ca rezultat perturbarea ciclului menstrual normal.

O altă problemă menstruală poate fi ciclul foarte abundent, în condițiile în care cantitatea normală de sânge eliminat poate fi de până la 100 ml. Această problemă este mai des întâlnită în adolescență, la debutul menstruației, și în jurul vârstei de 40 de ani.

Printre cauzele posibile se numără un dezechilibru hormonal, regimul alimentar nesănătos, stresul, boala inflamatorie pelvină, existența unor fibroame sau endometrioza.

În cazul în care un tampon este complet îmbibat cu sânge în mai puțin de două ore se poate vorbi despre sângerare abundentă și în acest caz este indicat consultul medicului specialist.

Același lucru este valabil și în cazul în care menstruația se prelungește peste șapte zile.

Sângerarea între menstruații poate fi semnul unor probleme de sănătate ce nu trebuie trecute cu vederea, așadar se recomandă prezentarea la medic.

Prezența unor cheaguri de sânge în timpul menstruației nu este, în general, un motiv de îngrijorare. Însă, dacă se observă cheaguri neobișnuit de mari poate fi vorba de o problemă de sănătate ce trebuie investigată.

* Orice schimbare neobișnuită observată în timpul menstruației - crampe, cheaguri, sângerare abundentă sau modificări importante de stare generală - poate avea efect asupra sănătății reproductive și a întregului organism și de aceea trebuie comunicată medicului ginecolog. Acesta va evalua starea de sănătate și va recomanda un tratament, după caz.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau