Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sindromul colonului iritabil

04-12-2014

In practica de zi cu zi, intalnim foarte des pacienti care sufera de tulburari de digestie, printre care se numara si sindromul colonului iritabil. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie suferade acest sindrom, peste 66% dintre cei diagnosticati fiind femei. Prevalenta sindromului colonului iritabil este maxima intre 20 si 50 de ani. Nu toti bolnavii se prezinta la medic, numarul persoanelor care au simptome recurente (dar pe care le considera incidentale) fiind mult mai mare.

Sindromul colonului iritabil


In practica de zi cu zi, intalnim foarte des pacienti care sufera de tulburari de digestie, printre care se numara si sindromul colonului iritabil. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie sufera de acest sindrom, peste 66% dintre cei diagnosticati fiind femei. Prevalenta sindromului colonului iritabil este maxima intre 20 si 50 de ani. Nu toti bolnavii se prezinta la medic, numarul persoanelor care au simptome recurente (dar pe care le considera incidentale) fiind mult mai mare. Ce este sindromul colonului iritabil? Numit si colopatie functionala, sindromul colonului iritabil este o boala functionala a intestinului caracterizata prin tulburari de tranzit. Consta in general in alternanta constipatiei cu diareea, insotita de dureri abdominale difuze (crampe), uneori cu emisie de mucus.

Din tabloul clinic nu fac parte rectoragia, scaderea ponderala si anemia. De ce apare? In aceasta afectiune nu este afectata mucoasa intestinala in sine, in sensul ca nu apar modificari biochimice sau structurale detectabile, ci numai o modificare a motilitatii, in sensul ca intestinul acestor persoane este mai sensibil si raspunde prin contractie la stimuli de intensitate medie. Cea mai frecventa cauza in aparitia acestui sindrom este stresul, care este corelat cu reglarea nervoasa a contractiei musculare. De asemenea, se pare ca si statusul hormonal influenteaza aparitia acestor simptome, fiind mai evident la femei, la care simptomatologia se exacerbeaza in timpul perioadelor menstruale.

De asemenea, poate duce la aparitia acestui sindrom si consumul alimentelor care pot stimula accelerarea tranzitului intestinal, ducand la diaree si balonare: [i]cafeaua, alcoolul, alimentele bogate in grasimi, alimentele care produc balonari (fasolea, varza, broccoli ), precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol (continuti de bomboane sau guma de mestecat).[/i] Cum se manifesta? Simptomele sindromului colonului iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in: Durere abdominala care poate varia ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominala dureroase. Apare de obicei dupa mese si se reduce dupa cateva zeci de minute. Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de alimente, regurgitarea excesiva, greata, refluxul gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente ale pacientilor cu colon iritabil. Balonarea este frecventa, fiind difuza sau localizata in anumite zone ale abdomenului, emisia de gaze putand usura durerea si presiunea. Consistenta scaunului poate sa varieze, astiel incat in perioadele de constipatie sa aiba consistenta crescuta, procesul de eliminare (defecatie) fiind anevoios, rezultand cantitati mici, care pot fi amestecate cu mucus (semn de iritatie colonica). Tipic pentru sindromul de colon iritabil este faptul ca perioadele de constipatie sunt urmate de perioade de diaree care pot sa dureze 2-3 zile.

Scaunele diareice apar cel mai adesea sub forma unor scaune ce au caracter imperios, dimineata, post prandial si la emotii puternice. Uneori poate sa apara o senzatie de eliminare incompleta, dar de obicei defecatia duce la ameliorarea sau disparitia durerii abdominale.
Simptomele asociate sunt: astenia, cefaleea, durerile de spate, mictiunile frecvente, senzatiade mictiune imperioasa, gustul neplacut in gura, anxietatea, depresia, insomniile, palpitatiile, scaderea libidoului. (continuarea in numarul viitor)

DIAGNOSTICUL CLINIC SI PARACLINIC Este necesara efectuarea mai multor investigatii: anamneza si examenul somatic complet; biochimia sangelui si hemoleucograma completa; examen coprologic pentru detectarea sangerarilor oculte; colonoscopie, irigografie, anuscopie, rectoscopie (pentru excluderea patologiei organice de colon); endoscopie digestiva superioara si enteroscopie (excluderea suferintei gastrice si a intestinului subtire); ecografie abdominala si pelvina (pentru patologia pancreasului, colecistului, organelor genitale). Dr. Alexandra Barjoveanu
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau