Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sindromul colonului iritabil, o tulburare frecventa, deseori ignorata

08-06-2016

Sindromul colonului iritabil este cea mai comuna tulburare gastrointestinala, ea afectand, in medie, 10-15% din populatia globala, potrivit Fundatiei Internationale pentru Tulburari Functionale Gastrointestinale.

Sindromul colonului iritabil, o tulburare frecventa, deseori ignorata


De asemenea, datele arata ca 40% dintre pacienti au simptome usoare, 35% moderate si 25% severe, iar circa 35% dintre cazurile care se prezinta la medic cu aceasta problema sunt barbati, de aici tragandu-se concluzia ca femeile sunt mai afectate de sindromul colonului iritabil.

Simptomele pot aparea si disparea

Din pacate, aceasta problema de sanatate este deseori ignorata, si prin urmare, de multe ori ramane neidentificata si netratata, deoarece simptomele pot sa dispara si sa reapara, existand uneori pauze indelungate intre pusee ceea ce face ca persoanele afectate sa le puna pe seama alimentelor consumate.

Tulburarea este cauzata de o disfunctionalitate aparuta in miscarea normala a muschilor peretilor intestinului gros. Prin urmare, deplasarea hranei prin tubul digestiv este perturbata, ceea ce conduce la diaree sau, din contra, la constipatie si la dureri cauzate de spasmele musculare intestinale. De asemenea, de multe ori sindromul colonului iritabil este asociat cu stresul prelungit. Alteori, afectiunea poate fi urmare a unei cantitati prea mari sau prea mici de acid gastric sau de insuficiente enzime si fibre alimentare.

Este necesara investigatia de specialitate

Acest sindrom, ce provoaca foarte multe neplaceri si afecteaza calitatea vietii, se manifesta prin simptome variate, de la dureri in abdomenul inferior care trec de multe ori dupa eliminarea gazelor sau dupa defecatie, pana la balonare excesiva, flatulenta excesiva, episoade inexplicabile de diaree sau de constipatie, senzatia de stomac greu chiar si dupa defecatie, mucozitati in scaun si uneori dureri de cap, oboseala si depresie. De asemenea, pot fi asociate acestei tulburari si dureri de spate sau in pulpe, menstruatie dureroasa si abundenta, dureri resimtite de femei in timpul contactului sexual si nevoia urgenta de a urina.

Atentie! Exista si alte afectiuni care pot provoca simptome asemanatoare, precum intoleranta la gluten sau la lactoza, boala inflamatorie pelviana sau endometrioza, asadar este foarte importanta investigarea de specialitate a simptomelor.

Se recomanda cu preponderenta anumite alimente

Foarte bine este ca pacientul sa noteze intr-un jurnal in ce conditii se agraveaza starea sa, daca factorii declansatori sunt de cele mai multe ori anumite alimente sau au legatura cu starea emotionala.

Exista doua reguli principale pentru tratarea acestei tulburari: schmbarea dietei prin adoptarea unui meniu bogat in fibre alimentare (cereale integrale, fructe, legume, mazare si fasole, tarate de grau, de ovaz si de psylium), dar si indepartarea tensiunii emotionale prelungita si a stresului prin tehnici de relaxare practicate frecvent (meditatie, yoga dar si sport usor, timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi). Foarte importante sunt si suplimentele cu Lactobacillus acidophilus sau iaurtul pentru ca sindrom colonului iritabil este asociat uneori cu un dezechilibru al florei intestinale, de cele mai multe ori ca urmare a unei gastroenterite ori a unui tratament cu antibiotice.



De asemenea, un mar pe zi mentine colonul sanatos, la fel ca si strugurii, pepenii si alte fructe foarte zemoase ce asigura detoxifierea si eliminarea continutului intestinal.

In alimentatia zilnica e bine sa fie incluse chefirul, iaurturile, sana sau laptele batut, care sunt bogate in probiotice.

Ca regula generala, cei care se stiu suferinzi de colon iritabil este recomandat sa ia trei mese principale pe zi, cu doua gustari intre ele (ultima masa ar trebui sa fie cu trei ore inainte de culcare), sa manance incet, fara graba, departe de stimuli exteriori tulburatori si sa mestece bine alimentele.

Fumatul si consumul de alcool pot fi si ele cauze ale acestui sindrom asa ca este indicat sa fie eliminate cat de curand.

Ceaiul de menta reduce spasmele intestinale

Exista si numeroase plante care pot fi de ajutor pentru zilele in care se instaleaza simptomele. O cana cu ceai de menta, bauta in ziua in care apare starea de rau, are rolul de a relaxa intestinele, de a reduce spasmele intestinale, de a ameliora durerilor si flatulenta.

Coriandrul are efect puternic carminativ si este spasmolitic. Se recomanda consumul a una-trei cani cu infuzie fierbinte de seminte de coriandru. Si ghimbirul calmeaza problemele digestive in scurt timp, insa in acest scop sunt recomandate patru-sase cani cu infuzie pe zi.

Feniculul poate fi folosit in caz de balonare, flatulenta, calmarea colicilor sau a arsurilor stomacale. Pentru colici e bun si ceaiul de flori de salcam. Chimenul echilibreaza flora intestinala si amelioreaza simptomele de intestin iritabil, mai ales a diareii.

Cafeaua de cicoare tonifica muschii intestinali, ceea ce este un lucru util cand digestia este anevoioasa. Se prepara un decoct astfel: o lingurita cu planta se pune in 500 ml de apa, se lasa sa clocoteasca de trei ori, se tine apoi la infuzat 15 minute si se strecoara. Se bea pe parcursul intregii zile, cu inghitituri mici.

Deoarece contine substante active ce calmeaza spasmele si reduc balonarile, si rozmarinul este util in suferinta colonului. La un litru de apa clocotita puneti 50 g planta, infuzati zece minute, apoi strecurati. Beti cate o cana dupa fiecare masa principala.




 




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau