Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sindromul Sacroiliac sau disfunctia articulatiei dintre coloana vertebrala si bazin

30-08-2017

Dureri care iradiaza, intr-o singura parte a corpului, plecand din zona lombara spre fesa, zona inghinala si, uneori, pana la genunchi. Junghiuri puternice, atunci cand pacientul poarta o greutate sau se apleaca in fata. Sunt simptome greu de diagnosticat, ele regasindu-se in mai multe afectiuni care tin de coloana vertebrala.

Sindromul Sacroiliac sau disfunctia articulatiei dintre coloana vertebrala si bazin


Dureri care iradiaza, intr-o singura parte a corpului, plecand din zona lombara spre fesa, zona inghinala si, uneori, pana la genunchi.

Junghiuri puternice, atunci cand pacientul poarta o greutate sau se apleaca in fata. Sunt simptome greu de diagnosticat, ele regasindu-se in mai multe afectiuni care tin de coloana vertebrala. Insa, de multe ori, in urma acestor simptome ne confruntam cu o disfunctie a articulatiei dintre coloana vertebrala si bazin, afectiune numita Sindromul Sacroiliac.

Sindromul sacroiliac este o disfunctie a articulatiei dintre coloana vertebrala si bazin, o  afectiune la nivelul articulatiei sacroiliace (la nivelul bazinului). Aceasta este o articulatie sinoviala, plana, semimobila dintre coloana vertebrala si bazin, ce pune in contact doua suprafete articulare situate intre osul sacru si ilion.

Miscarile in aceasta articulatie sunt minime, iar functia acestei articulatii este de a absorbi socurile de la nivelul coloanei vertebrale.

De ce apare aceasta afectiune articulara?

Articulatia sacroiliaca se formeaza intre osul sacrum si osul coxal. Sunt numeroase cauze ce duc la acest sindrom: diferenta de lungime intre membrele inferioare, traumatisme in urma unor caderi sau patologii ca spondilita anchilozanta, degenerescenta discala, hernia de disc, osteoporoza, fibromialgia, atitudinile vicioase ale coloanei s.a.m.d. Femeile au risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune deoarece pelvisul acestora sufera in timpul nasterii, prin intinderea ligamentelor de la acest nivel, determinand modificari degenerative si durere cronica.

Cum  este diagnosticat?

La consult, se constata sensibilitate dureroasa la nivelul articulatiei, spasmul musculaturii  paravertebrale, uneori scolioza homolaterala sau dificultati ale mersului.

Rezultatul examenului imagistic poate fi de multe ori normal. De regula, examenul clinic orienteaza preponderent catre diagnostic si catre sindromul pseudoradicular.

Cum  tratam sindromul sacroiliac?

Tratamentul este conservator si consta in mobilizare, urmata de fizioterapie, termoterapie, tratament injectabil antiinflamator si/sau analgezic. Prin exercitii de mobilizare dresam  microcirculatia, reducem spasmele musculare si contribuim la corectarea posturii. Fizioterapia si kinetoterapia sunt extrem de bune pentru intarirea musculaturii si pentru alungarea durerii. De asemenea, se recomanda utilizarea medicatiei orale si injectabile in scop antiinflamator, analgezic,miorelaxant pentru reducerea durerii, pentru cresterea compliantei pacientului si pentru a-l reintegra cat mai rapid in viata sociala.

Dr. Vasile Druta

Medic primar ortoped – Clinica „Coloana Medicala“

www.coloanamedicala.ro
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau