Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sistemul informatic din mediul sanitar romanesc

04-12-2014

Implementarea serviciilor electronice de sanatate constituie actualmente o prioritate pentru Ministerul Sanatatii Publice.Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de un sistem informatic integrat pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C care perminte un management de calitate a bazei de date nationale standardizate de medicamente materiale si produse medicale al documentelor medicale si al proiectelor desfasurate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Sistemul informatic din mediul sanitar romanesc


Implementarea serviciilor electronice de sanatate constituie, actualmente o prioritate pentru Ministerul Sanatatii Publice.Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de un sistem informatic integrat pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C care perminte un management de calitate a bazei de date nationale standardizate de medicamente, materiale si produse medicale, al documentelor medicale si al proiectelor desfasurate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In acest sens, au fost demarcate trei proiecte: informatizarea spitalelor, sistemul de informatizare pentru evaluarea starii de sanatate a populatiei si programul de informatizare al CNAS.

Proiectul de informatizare a programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei presupune dotarea din vara a medicilor de familie cu echipamente IT&C cu imprimante si laptopuri cu un soft performant, conectate la Internet. Ministerul Sanatatii Publice va aloca cate 2.000 de euro pentru dotarea fiecarui medic de familie din tara, iar valoarea totala estimata a costurilor este 23 de milioane de euro.

Dotarea spitalelor cu sisteme IT&C va incepe anul acesta. Pentru inceput se va recurge la un proiect pilot realizat in doua spitale din tara: Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti si Spitalul Judetean din Targu-Mures, unde medicii vor avea, pana la sfarsitul anului, calculatoare moderne si programe de ultima ora, cu ajutorul carora vor putea obtine informatii corecte si complete despre pacienti. In functie de rezultatele obtinute si a modului de evaluarii, reprezentantii vor extinde proiectul in aproape toate cele 500 de spitalelepublice din tara. La nivel CNAS, sistemul de informatizare este in plina expansiune, la ora actuala fiind realizat in proportie de 80% confom afirmatiilor facute de catre directorul general al CNAS dr. Vasile Cepoi, dar necesita a fi integrat. Aceasta procedura consta in elaborarea unor standardizari, codificari, realizarea de nomenclatoare.

Realizarea dosarului personal al pacientului este un proiect de amploare care va fi elaborat de catre Ministerul Sanatatii Publice, iar datele existente in Registrul Unic al pacientului reprezinta o parte din informatiile ce vor fi cuprinse in dosarul pacientului. Toate aceste actiuni au menirea de a permite evaluarea starii de sanatate a populatiei, modul de desfasurare a programelor nationale de sanatate si presupun mai putina birocratie, timp mai putin petrecut in fata cabinetelor medicilor de familie, in spitale si in farmacii. Odata cu implementarea programelor informationale, se doreste un acces mai mare al pacientilor la medicatie, transparenta si date exacte asupra actului medical.

Farm. drd. GEORGETA IONICA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau