Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Somnul la pacientul diabetic

06-01-2016

Este cunoscut faptul ca ritmul circadian influenteaza secretiile hormonale ale hipotalamusului si hipofizei, doua glande endocrine intracraniene cu rol esential in coordonarea metabolismului si a ritmului secretiei altor glande endocrine. Exista si hormoni, precum prolactina sau hormonul de crestere, care sunt secretati in special in timpul somnului.

Somnul la pacientul diabetic


 Este cunoscut faptul ca ritmul circadian influenteaza secretiile hormonale ale hipotalamusului si hipofizei, doua glande endocrine intracraniene cu rol esential in coordonarea metabolismului si a ritmului secretiei altor glande endocrine.

Exista si hormoni, precum prolactina sau hormonul de crestere, care sunt secretati in special in timpul somnului. Leptina, un hormon responsabil de stimularea satietatii, inregistreaza o scadere a productiei la persoanele care se priveaza de somn.

In timpul noptii creierul consuma mai putina glucoza, ceea ce determina o sensibiliate mai scazuta la glucoza.

De asemenea, reducerea orelor de somn a fost asociata cu scaderea sensibilitatii la insulina, cat si cu alte consecinte clinice, precum:

Scaderea orelor de somn sub 7 ore/zi se asociaza cu un risc de obezitate mai mare decat sedentarismul sau o alimentatie neechilibrata, respectiv de 50%,  intrucat senzatia de foame creste in momentul privarii de somn;

Ideal este un somn continuu nocturn de 7-8 ore, o durata mai scurta de 6 ore sau mai lunga de 8 ore avand consecinte asupra homeostaziei glucidice, respectiv cresterea riscului de dezvoltare de diabet tip 2 si de valori mai crescute ale glicemiei.

In ceea ce priveste ora de culcare, diabeticii care se culca inainte de miezul noptii, au valori mai bune ale hemoglobinei glicozilate, in consecinta un control mai bun al glicemiilor.

Mai mult de jumatate din persoanele cu diabet zaharat cu obezitate prezinta si un sindrom de apnee de somn. Apneea de somn determina o stare de hipoxie intermitenta cronica si fragmentarea somnului, ce antreneaza alterarea secretiilor hormonale (leptina, hormon de crestere, cortizol) responsabile de o intoleranta la glucoza si o crestere a rezistentei la insulina, cu cresterea riscului de a dezvolta un diabet zaharat sau de a dezechilibra un diabet zaharat preexistent.

Persoanele cu apnee de somn severa au un risc mai mare de steatoza non alcoolica, de steatohepatita si de fibroza.

In consecinta, este recomandat  sa va culcati inainte de miezul noptii, si sa preferati un somn nocturn continuu, de 7 pana la 8 ore, odihnitor, fara pauze.

Daca sforaiti, evitati fumatul, folositi solutii cu aerosoli care sa decongestioneze caile respiratorii inainte de culcare, scadeti in greutate daca aveti obezitate, faceti minim 30 de minute de exercitii fizice pe zi, evitati consumul de alcool, dormiti culcat pe o parte si evitati pozitiile culcat pe spate sau pe burta, si daca simptomele persita adresati-va unui medic generalist sau stomatolog sau otorinolaringolog pentru a va oferi alternative terapeutice care sa va ajuta sa regasiti beneficiile unui somn odihinitor.

Dr. Lavinia Vija, Medic specialist endocrinologie, Doctor in Stiinte Medicale, Institutul National de Endocrinologie « C.I. Parhon »
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau