Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Spasmofilia

04-12-2014

Incepand cu luna mai si mercurul termometrelor incepe sa creasca, indicand valori din ce in ce mai mari. Concomitent aparitiei caldurii, la farmacie incep sa se prezinte din ce in ce mai multe persoane cu probleme de tip convulsii, lesin, stare de rau. Una dintre cele mai frecvent incriminate afectiuni este spasmofilia.

Spasmofilia


Spasmofilia este un cuvant mai rar intalnit, dar frecventa acestei afectiuni este destul de mare in randul persoanelor tinere si mai ales al celor de sex feminin. Despre ce este vorba? Spasmofilia se manifesta dupa cum sugereaza si numele prin spasme determinate de modificari ale excitabilitatii neuromusculare.

Principalul factor cauzal este reprezentat de deficitul de minerale, in special calciu si magneziu. Acest lucru este amplificat si de caldura atmosferica care predispune la stari de deshidratare, pierderi de minerale, etc. Criza spasmofilica este reliefata de amorteli ale extremitatilor,senzatie de sufocare, angoasa, anxietate, hiperventilatie, dificultati de inghitire, crize de sudoratie, spasme la nivelul mainii, crampe musculare, contracturi ale musculaturii generalizate.

Spasmofilia poate imbraca diferite aspecte in functie de factorul cauzal si de asemenea poate fi insotita de o serie de caracteristici: de exemplu, s-a observat ca pacientii care prezinta spasmofilie manifesta de asemenea stari anxioase, tulburari ale somnului - somn cu vise urate, insomnie sau pot fi depresivi. Acesti pacienti sunt predispusi la crize de spasmofilie, mai ales in timpul cresterii temperaturii atmosferice - vara - sau in perioade de stres si oboseala crescute - examene, cursuri prelungite etc., stare psihica incordata.

As adauga aici si pacientii care sufera de crize de isterie ce uneori pot fi confundate cu cele de spasmofilie. Din aceasta cauza, pacientul trebuie sa se prezinte la medic post criza pentru investigatii. Uneori boala poate apare ulterior unei interventii chirurgicale pe tiroida, in timpul careia s-au produs lezari accidentale ale glandelor paratiroide. Cum ne putem feri de aceasta boala? Un regim de viata sanatos si echilibrat este foarte important. Evitarea stresului si a starilor de incordare psihica, precum si de oboseala. Aportul de vitamine si minerale pe cale naturala: consumul de fructe si legume, lapte, in general o alimentatie bogata in calciu si, de asemenea, sunt recomandate curele solare care duc la fixarea vitaminei D.

Tratamentul acestei afectiuni este fixat de medic. Ce putem face in timpul unei crize de spasmofilie? Trebuie avut grija ca persoana aflata in criza sa nu se loveasca, ulterior crizei, aceasta trebuie izolata intr-un mediu linistit, daca episodul are loc in zone publice populatia prezenta nu trebuie sa agaseze pacientul prin agregare in jurul acestuia. Ulterior, pacientul se va prezenta la medic cat mai repede cu putinta. Una din masurile cele mai rapide de redresare a persoanei aflate in criza sau imediat dupa criza este administrarea de calciu gluconic, masura care este utila.

Atentie, insa, aceasta masura se poate realiza la recomandarea medicului sau a farmacistului deoarece sunt situatii in care administrarea de calciu trebuie realizata cu prudenta sau chiar este contraindicata (graviditate), cum de altfel prudenta este necesara si in cazul diabeticilor. Generic vorbind, o fiola de calciu intr-un pahar cu apa poate fi utila pentru redresarea pacientului. Acestea au fost cateva date legate de aceasta afectiune, care sper sa va fie utile. Astept intrebarile si sugestiile voastre asupra altor subiecte, care ati dori sa fie tratate pe adresa redactiei. Va urez tuturor sanatate si astept cu nerabdare urmatoarea intalnire din paginile revistei Dona Info.Dr. George Ghiga
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau