Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Spermograma

17-12-2014

Spermograma este un test prin care se exploreaza caracteristicile spermatozoizilor si este printre primele investigatii pe care le poate efectua un barbat pentru a afla daca este infertil. Analiza are ca scop masurarea cantitatii de sperma, precum si determinarea numarului, mobilitatii si aspectul spermatozoizilor.

Spermograma


Spermograma este un test prin care se exploreaza caracteristicile spermatozoizilor si este printre primele investigatii pe care le poate efectua un barbat pentru a afla daca este infertil. Analiza are ca scop masurarea cantitatii de sperma, precum si determinarea numarului, mobilitatii si aspectul spermatozoizilor. Infertilitatea nu este o problema doar a femeilor. O treime din cazurile de infertilitate se datoreaza factorilor feminini, o alta treime celor masculini, iar restul cazurilor sunt determinate de o asociere a factorilor feminini cu cei masculini sau unor factori necunoscuti.

Indicatii: infertilitate de cuplu pentru a verifica reusita vasectomiei sau inversarii vasectomiei

Factori ce influenteaza rezultatele testului:

Numarul si calitatea spermatozoizilor pot fi afectate de starea de sanatate si de stilul de viata. Factorii ce pot reduce numarul spermatozoizilor si calitatea lor includ: consumul de alcool, consumul de droguri, mediul toxic (pesticide, plumb), fumatul, anumite afectiuni, administrarea de medicamente (cimetidina, testosteron, estorgeni), radioterapia, chimioterapia, varsta.

Pregatire pacient: abstinenta 3-5 zile inainte de efectuarea spermogramei. Abstinenta pe o perioada mai lunga poate reduce numarul si mobilitatea spermatozoizilor. cu o saptamana inainte de recoltare se va opri medicatia in curs, daca acest lucru este posibil.

Daca nu se poate, spuneti medicului despre orice tratament medicamentos pe care il urmati
evitarea bauturilor alcoolice cu cateva zile inainte de test nu se va folosi prezervativ pentru recoltare

Parametri masurati-interpretare

densitatea ideala: intre 50-200milioane/ml: peste 60% dintre spermatozoizi trebuie sa fie mobili si peste 70% trebuie sa aiba aspect normal. volumul spermei: 3-5 ml ejaculat culoare - normal: opalescent timp lichefiere: dupa 5 minute.Un timp de lichefiere mai lung (peste 60 minute) indica prezenta unei infectii. morfologia spermatozoizilor: normal, cel putin 70% au o forma si structura normala mobilitatea spermatozoizilor: cel putin 60% se misca normal. Mobilitatea scazuta la 1 ora defineste astenospermia. Tulburarile de motilitate se asociaza cu sanse mici de procreere. ph-ul: normal-usor alcalin-7,5.

Aceasta valoare are modificari daca sunt asociate procese inflamatorii, metabolice sau de insuficienta renala. Un pH mai mare sau mai mic poate omori spermatozoizii sau poate afecta capacitatea acestora de a penetra ovulul.
numarul de celule albe prezente in sperma: normal- proba de sperma nu prezinta celule albe sau bacterii.

Daca in proba de sperma se gasesc bacterii sau un numar mare de celule albe, indica prezenta unei infectii.
nivelul fructozei prezente in sperma: normal 300mg/ejaculare. Absenta fructozei indica un blocaj a canalelor de excretie a veziculelor seminale. Daca rezultatul spermogramei este nesatisfacator, se recomanda repetarea ei de 2-3 ori la interval de 21 de zile(mostrele de sperma pot varia de la o ejaculare la alta si o singura determinare nu este foarte relevant). Diminuarea numarului de spermatozoizi se numeste azoospermie.

Cand densitatea lor se situeaza sub 50 milioane, diagnosticul este de oligospermie si este obligatoriu un consult endocrinologic cu dozari hormonale.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau