Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Starile inexplicabile de iritabilitate pot fi cauzate de hipoglicemie

23-03-2018

Hipoglicemia este o problema de sanatate care consta in scaderea nivelului concentratiei zaharului din sange sub limita normala, adica sub 50 mg/dl. In general, aceasta tulburare a metabolismului zaharurilor se manifesta cu o intensitate mica si poate fi tratata prin consumul unor alimente bogate in glucide. Exista, insa, si situatii in care se poate ajunge la consecinte grave, chiar fatale din cauza hipoglicemiei. De aceea, aceasta problema nu trebuie neglijata si trebuie luate masurile necesare.

Starile inexplicabile de iritabilitate pot fi cauzate de hipoglicemie


Daca nivelul glicemiei scade sub nivelul normal, apare nevoia de a consuma dulciuri si carbohidrati intre mese. De asemenea, sunt resimtite stari aparent inexplicabile de iritabilitate si nervozitate. Mai pot aparea oboseala, depresie, perturbarea vederii si dureri de cap.

Alte simptome care mai pot interveni sunt: transpiratie, amorteala in diverse zone ale corpului, vertij, palpitatii, dar si disfunctii sexuale.

In plus, multe persoane care sufera de hipoglicemie au obiceiul de a manca frecvent, altfel se simt slabite si devin iritabile daca au trecut cateva ore fara sa manance.

Una dintre cauzele cele mai des intalnite ale hipoglicemiei este consumul des si in cantitati excesive de alimente rafinate ce contin carbohidrati. Astfel, pancreasul, ficatul si glandele suprarenale isi pierd capacitatea de a procesa zaharurile intr-un mod corespunzator.

Alte cauze ale hipoglicemiei pot fi unele tumori sau disfunctii ale ficatului, ale glandei pituitare sau ale glandelor suprarenale.

Un factor deosebit de important este si stresul, atat de prezent in ziua de azi. Acesta intensifica simptomele hipoglicemiei si nu trebuie alimentat printr-un stil de viata agitat, solicitant.

De asemenea, este bine de stiut ca persoanele care au istoric familial de diabet de tip 2 sau rezistenta la insulina pot avea un risc crescut de a dezvolta hipoglicemie.

In cazul in care hipoglicemia este determinata de infometare sau de alimentatia nesanatoasa, bogata in produse intens procesate, remediul este simplu: consumul de fructe si legume proaspete, cereale integrale si nuci si seminte crude. Toate aceste alimente elibereaza gradat zaharurile in sânge, chiar si la sase-opt ore dupa masa, astfel ca nivelul glicemiei va ramâne constant.

Insa, daca la mijloc pare sa fie o alta cauza, trebuie consultat un medic care va recomanda analize de sange pentru depistarea factorilor declansatori.

Pentru a preveni instalarea hipoglicemiei este bine sa se respecte cele trei mese importante ale zilei si sa se consume alimente bogate in vitaminele C, E si complexul B. Acestea regleaza metabolismul zaharurilor si ajuta la refacerea glandelor suprarenale, care in general sunt slabite la persoanele care sufera de hipoglicemie.

Este indicat sa se manance cat mai multe fructe, in special mere, dar numai inainte de masa sau dupa ce masa anterioara a fost digerata complet.

Si mierea naturala este recomandata, mai ales in locul linguritei cu zahar alb folosita in mod frecvent ca remediu la indemana pentru a inlatura rapid simptomele hipoglicemiei. Zaharul alb luat astfel este bun doar in cazuri de absoluta urgenta si sa nu trebuie ingerat frecvent deoarece perturba si mai mult metabolismul zaharurilor, ceea ce va conduce la o inrautatire a situatiei in timp.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau