Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Statinele si metabolismul glucidic

25-01-2018

Statinele reprezinta principala clasa de medicamente hipolipemiante, cu rolul de a reduce colesterolul prin inhibarea unei enzime care controleaza sinteza colesterolului (HMG-CoA reductaza) de catre celulele hepatice. Reducerea sintezei hepatice de colesterol va creste expresia receptorilor pentru LDL-colesterol si extractoa de catre ficat a fractiunilor de LDL si VLDL circulante din plasma.

Statinele si metabolismul glucidic


Astfel vor scadea din sange, respectiv din plasma, concentratiile de LDL-colesterol si VLDL-colesterol ; consumul de statine mai scade usor concentratia de trigliceride si creste concentratia de HDL-colesterol. Reducerea fractiunii de LDL-colesterol variaza in functie de statine de la 20 pana la 50%.

Tratamentul cu statine este recomandat in functie de o serie de factori de risc : varsta, sex, antecedente cadiovasculare, tabagism, consum important de alcool, cat si diabetul zaharat si supraponderalitatea. In functie de numarul de factori de risc se fixeaza un anumit obiectiv de atins al colesterolului pentru fiecare persoana cat si modalitatea terapeutica optima : schimbarea stilului de viata asociat sau nu unui tratament hipolipemiant, reprezentat cel mai frecvent de statine.

Statinele sunt prima clasa de medicamente hipocolesterolemiante recomandata in caz de diabet si hiperlipidemie necontrolata prin modificari igieno-dietetice. Simvastatina este aleasa la persoanele cu antecedente personale cardiovasculare, urmata de pravastatina, atrovastatina si rosuvastatina. Alte optiuni medicale sunt ezetimibul si colestiramina.

Printre efectele secundare cunoscute si consecintele tratamentelor indelungate cu statine se enumera disfunctiile musculare (mialgii, rabdomioliza), afectiunile hepatice si afectarea metabolismului glucidic cu aparitia diabetului zaharat.

Astfel consumul de statine poate declansa un diabet zaharat prin afectarea functiei adipocitelor si redistribuirea tesutului adipos cu aparitia rezistentei la insulina, prin afectarea directa a functiei celulelor beta pancreatice, cat si prin afectarea metabolismului produsilor de glicozilare cu aparitia complicatiilor diabetului zaharat.

Studiile multicentrice multinationale ale efectelor statinelor administrate in preventia secundara a evenimentelor cardiovasculare au aratat ca dintre multitudinea de statine recomandate, pravastatina si pitavastatina nu ar afecta nivelul de hemoglobina glicozilata si glicemiile (studiile WOSCOPS si LIPID).

Ceea ce este de retinut este insa faptul ca o persoana cu diabet zaharat are un risc de evenimente cardiovasculare de patru ori mai crescut decat o persoana fara diabet zaharat si ca mortalitatea prin evenimente coronariene acute (infarctul miocardic) este de doua ori mai mare la persoanele cu diabet zaharat.

Chiar daca statinele cresc riscul de dezechilibru glicemic, efectul protector de preventie a riscului de moarte prin evenimente cardiovasculare face ca balanta risc/beneficiu la persoanele predispuse sau diabetice sa fie in favoarea statinelor.

Tratamentul cu doze mari de statine reprezinta in sine un factor de risc in dezechilibrul glicemic la o persoana cu diabet zaharat, asociat cu ceilalti factori de risc- supraponderalitatea, obezitatea, sindromul metabolic, dar spre deosebire de ceilalti factori de risc, este singurul care are beneficiul de a reduce la jumatate mortalitatea prin infarct miocardic acut.

In consecinta, daca sunteti deja diagnosticat cu diabet zaharat sau aveti antecedente familiale de diabet zaharat, sau sunteti supraponderal si aveti dislipidemie, nu ezitati sa cereti sfatul medicului cardiolog cat si a medicului diabetolog pentru a va preveni asupra interactiunilor medicamentoase (medicatie hipolipemianta versus antidiabetica). Nu uitati ca dieta si activitatea fizica sunt solutii nemedicamentoase eficiente si de prima intentie, esentiale in controlul diabetului zaharat. Nu ezitati sa apelati la ajutorul specialistilor in nutritie pentru a ameliora stilul de viata.

Daca aveti diabet zaharat si medicul cardiolog v-a recomandat un tratament cu statine discutati si cu medicul diabetolog pentru a ameliora controlul glicemiilor, fie prin ajustarea tratamentului diabetului zaharat, fie prin masuri nutritionale atente, fie prin asocierea si alegerea de medicamente hipolipemiante fara efect asupra metabolismului glucidic.

Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau