Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Steatohepatita nonalcoolica la persoanele cu diabet zaharat

26-09-2017

Definitia steatohepatitei nonalcoolice consta in documentarea abundentei steatozei sau grasimii hepatice, fie prin mijloace imagistice (ecografie hepatica, CT, RM hepatic), fie prin analiza histologica a unei biopsii hepatice, la persoanele care nu sunt mari consumatoare de alcool, care nu utilizeaza medicamente sau care nu au boli ereditare care sa provoace steatoza.

 Steatohepatita nonalcoolica la persoanele cu diabet zaharat


Definitia steatohepatitei nonalcoolice consta in documentarea abundentei steatozei sau grasimii hepatice, fie prin mijloace imagistice (ecografie hepatica, CT, RM hepatic), fie prin analiza histologica a unei biopsii hepatice, la persoanele care nu sunt mari consumatoare de alcool, care nu utilizeaza medicamente sau care nu au boli ereditare care sa provoace steatoza.Steatohepatita nonalcoolica completeaza tabloul sindromului metabolic la persoana cu diabet zaharat, alaturi de rezistenta la insulina, obezitate viscerala, dislipidemie si hipertensiune arteriala.Datele statistice arata ca steatoza hepatica poate atinge pana la o treime din populatie si pana la 70% din persoanele cu diabet zaharat. In majoritatea cazurilor, steatoza hepatica de cauza nonalcoolica este o descoperire imagistica fortuita, fiind asimptomatica; in stadii mai avansate insa apare oboseala, dar apar si durerile in flancul drept.Biologic se pot decela cresteri sau valori fluctuante ale enzimelor hepatice sau, in stadiile avansate, imagistica evidentiaza fibroza si noduli hepatici. O treime din persoanele diabetice cu steatoza hepatica evolueaza catre steatohepatita nonalcoolica si, dintre acestia, o cincime vor dezvolta ciroza, cu un risc de boala hepatica cronica cu decompensare (ascita).

De asemenea, mortalitatea este mai crescuta la diabeticii cu complicatii hepatice.

Asocierea diabetului zaharat cu obezitate si factori carcinogenici hepatici determina aparitia carcinomului hepatocelular pe fond de steatohepatita nonalcoolica.

Pentru a pune diagnosticul de steatohepatita nonalcoolica sunt necesare:

•documentarea steatozei (prin mijloace imagistice sau biopsie);

•eliminarea altor cauze de steatoza hepatica, precum:

1.cauzele nutritionale (precum un consum zilnic de alcool de peste 20 grame pe zi, nutritia parenterala, scaderea rapida in greutate);

2.bolile de metabolism cu depozitare de glicogen, cunoscute sub numele de glicogenoze;

3.cauzele infectioase (hepatita cronica cu virus C cu genotip 3);

4.alte boli hepatice (hepatita autoimuna, boala Wilson, hemocromatoza);

5.afectiuni endocrinologice (sindromul de ovare polichistice, hipotiroidismul, hipopituitarismul);

6.steatoza indusa de medicamente (de exemplu: glucocorticoizii, estrogenii de sinteza, amiodarona, metotrexatul, medicamentele antiretrovirale).

Cum se face diagnosticarea?

Detectarea fibrozei hepatice, care apare in stadiile avansate ale steatohepatitei nonalcoolice, se poate realiza fie invaziv, prin biopsie hepatica, fie neinvaziv, prin utilizarea scorului de fibroza (bazat pe sase constante: varsta, indicele de masa corporala - greutate in kg impartita la inaltimea in metri ridicata la patrat–, hiperglicemia, numarul de plachete, albumina, raportul enzimelor hepatice AST/ALT).

In ce consta tratamentul?

Tratamentul steatohepatitei nonalcoolice prevede tratarea bolii hepatice si a comorbiditatilor metabolice precum obezitatea, dislipidemia, rezistenta la insulina si diabetul zaharat. Activitatea fizica periodica si evitarea consumului de grasimi si alcool sunt esentiale. Vitamina E nu este recomandata pacientilor diabetici cu steatoza hepatica deoarece studiile au aratat ca tratamentul de lunga durata (doi ani) cu vitamina E creste rezistenta la insulina si nivelurile plasmatice ale unor grasimi. Eficienta consumului de suplimente cu acizi grasi omega-3 polinesatura si nu a fost inca dovedita. Cateva studii clinice sunt in desfasurare pentru a verifica efectele lor asupra  teatohepatitei nonalcoolice a diabeticului. Chirurgia obezitatii sau chirurgia bariatrica ar putea aduce beneficii in reducerea senzatiei de balonare si ameliorarea steatozei.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau