Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Steatoza hepatica

01-08-2017

Steatoza hepatica sau popular numita ficatul gras este definita ca acumularea de grasime in exces la nivelul tesutului hepatic.

Steatoza hepatica


Steatoza hepatica sau popular numita ficatul gras este definita ca acumularea de grasime in exces la nivelul tesutului hepatic. Despre tipurile steatozei hepatice, diagnosticul si tratamentul acesteia puteti citi in articol de mai jos, realizat cu ajutorul medicului primar medicina interna si specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din Bucuresti, Amalia Calinoiu.

Steatoza hepatica este acumularea de grasime in celulele hepatice. Exista doua tipuri ale acestei afectiuni: steatoza alcoolica (determinata de consumul de alcool) si steatoza non-alcoolica (independenta de consumul de alcool).

Mai mult, atunci cand steatoza hepatica non-alcoolica este asociata si cu o inflamatie, boala se numeste steatohepatita non-alcoolica. In timp, si netratata, poate duce la ciroza sau la  hepatocarcinom.

De asemenea, important de mentionat este si faptul ca steatoza hepatica non-alcoolica este asociata cu obezitatea, uneori cu diabetul zaharat si cu dislipidemia.

Principalele cauze sunt:

■Consumul exagerat de alcool.

Obezitatea

■Sindromul ovarelor polichistice

■Elementele sindromului metabolic: diabetul zaharat de tip 2 sau toleranta alterata la glucoza, obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea arteriala.

■Anumite medicamente: estrogeni, glucocorticoizi, amiodarona.

■Infometarea sau pierderea rapida in greutate, chirurgia by pass gastric.

Hepatita B, hepatita C sau infectia HIV.

■Intoleranta ereditara la fructoza.

Simptomatologia:

Majoritatea pacientilor cu steatoza hepatica sunt asimptomatici. Cu toate acestea, sunt si pacienti care prezinta anumite simptome precum: astenie, oboseala accentuata, disconfort de hipocondrul drept (partea dreapta a abdomenului). Cei care au boala deja intr-un stadiu avansat prezinta edeme,icter sau chiar ascita.

Cum se pune diagnosticul?

Pacientul va fi indrumat de medicul specialist gastroenterolog sa efectueze analizele specifice de laborator: AST, ALT, GGT, fosfataza alcalina, bilirubina. Va fi necesara si efectuarea unei ecografii abdominale. Uneori este posibil ca pacientul sa primeasca indicatie pentru o tomografie computerizata (CT), pentru un RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau efectuarea Fibromax.

In ce consta tratamentul?

Este extrem de important ca pacientii sa se prezinte la controale de rutina, la medicul de familie care, ulterior, in functie de simptomatologie si de istoricul fiecarui individ, il va indruma spre specialist.

Sub nicio forma nu se apeleaza la automedicatie, ci se respecta ceea ce va prescrie medicul gastroenterolog sau, pana se ajunge la medic, ceea ce poate recomanda un farmacist. De regula,tratamentul presupune inlaturarea cauzei steatozei. Astfel, se va avea in vedere controlarea diabetului zaharat, renuntarea totala la alcool, scaderea in greutate, evitarea sedentarismului,intreruperea medicamentelor care pot da steatoza. Ulterior, va urma tratamentul propriu-zis indicat de medicul specialist.

DR. Amalia Calinoiu

CMI Dr. Amalia Calinoiu medicina interna si gastroenterologie,

www.amaliacalinoiu.ro
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau