Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Stresul, una dintre cauzele scăderii apetitului sexual

25-02-2019

Nivelul libidoului este foarte diferit de la un individ la altul şi se schimbă de-a lungul vieții sub influența factorilor emoționali și fizici printre care se numără calitatea relaţiei de cuplu, dar şi oboseala, anumite afecțiuni, nașterea și perioada de creștere a copilului

Stresul, una dintre cauzele scăderii apetitului sexual


De asemenea, un apetit sexual redus sau inexistent poate fi declanșat de depresie și alte tulburări psihologice, de unele boli ce necesită investigații și tratament medical (artrită, diabet și altele), de anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, anticoncepționalele, analgezicele și antihipertensivele, sau de consumul exagerat de alcool. Nu în ultimul rând, însă, apetitul sexual este influenţat şi de nivelul de stres.

Persoanele cele mai afectate de scăderea libidoului sunt femeile, motivele fiind cu preponderență psihice, în comparație cu bărbații în cazul cărora cauzele sunt în general fizice.

Bărbații mai în vârstă, dar nu numai, pot avea dificultăți de erecție sau de menținere a acesteia, un motiv pentru care se evită contactul sexual ajungându-se astlfe la probleme în cuplu.

Pe de altă parte, femeile care se confruntă cu stresul sau care se află la menopauză pot manifestă o lipsă de interes pentru sex din cauza problemelor determinate de modificările hormonale sau de disconfortul provocat de uscăciunea vaginală.

În cazul scăderii libidoului se recomandă vizita la medicul urolog, în cazul bărbaților, sau la ginecolog, în cazul femeilor, pentru găsirea unor soluții optime în vederea îmbunătățirii calității vieții.

Apetitul sexual scăzut trebuie să fie un motiv de îngrijorare în special dacă acesta stârnește nemulțumiri din partea partenerului de viață.

În general, cuplurile în care unul dintre parteneri se confruntă cu scăderea libidoului este indicat să-și împărtășească îngrijorările și să caute împreună soluții. Nu puține sunt situațiile în care lipsa de comunicare cu privire la acest lucru are consecințe devastatoare asupra relației și duce la despărțiri.

Foarte important este faptul că diminuarea sau dispariția dorinței sexuale nu trebuie să fie o sursă de anxietate deoarece acest lucru nu va face decât să complice situația.

Pentru combaterea tensiunii psihice, în vederea îmbunătățirii calității vieții sexuale, sunt recomandate strategii de relaxare precum respirația adâncă, vizualizarea creativă și yoga.

De asemenea, exercițiile fizice practicate regulat conferă o stare de bine, măresc nivelul general de energie, dar și pe cea sexuală și, în plus, contribuie la o mai bună imagine de sine.

Foarte importante sunt și odihna și îndepărtarea stresului, acestea numărându-se printre cauzele principale ale diminuării libidoului.

O altă cauză a diminuării libidoului poate fi scăderea nivelului de testosteron - un hormon ce joacă un rol esențial în ceea ce privește apetitul sexual atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. În acest sens se recomandă efectuarea unor analize hormonale specifice.

O dietă dezordonată poate contribui și ea la scăderea apetitului sexual. Alimentația trebuie să includă produse bogate în vitaminele A, B și E, în magneziu, mangan, zinc, acizi grași esențiali și proteine. Acești nutrienți sunt importanți în producerea hormonilor sexuali și menținerea unor organe reproductive sănătoase. Astfel, fructele și legumele crude nu trebuie să lipsească de pe masă pentru a asigura un maxim de vitamine și minerale.

În ceea ce priveşte remediile naturiste, în cazul bărbaților sunt utile tratamentele cu ginkgo biloba (intensifică circulația și îmbunătățește funcția sexuală), rădăcina de ginseng (stimulează sistemul nervos central și glandele care produc hormonii sexuali), maca (mărește dorința sexuală), palmier pitic - Serenoa repens (îmbunătățește funcția prostatei), yohimbe (combate impotența) și damiana (tonic al sistemului nervos și hormonal).

Pentru femei sunt indicate în special arginina, ginsengul, ginkgo biloba, frunzele de zmeur, mielarea și damiana (Turnera diffusa).

Și aromoterapia este de bun augur. Uleiul esențial de ylang-ylang favorizează relaxarea și senzualitatea, cel de trandafiri crește dorința sexuală, cel de lemn de santal stimulează libidoul, iar cel de geraniu îmbunătățește starea emoțională. Aceste uleiuri pot fi folosite cu succes și la masajul efectuat în cuplu.

Deosebit de utilă în cazul scăderii libidoului este consilierea de cuplu. Aceasta poate furniza un ajutor valoros pentru cei în cazul cărora pierderea apetitului sexual își are cauzele într-o problema a relației. De asemenea, și psihoterapia poate fi eficientă în acest sens, în special dacă intervin stări de depresie.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau