Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Subdozajul / supradozajul medicamentelor

04-12-2014

Termenul de posologie defineste partea terapeuticii care se ocupa cu indicatiile referitoare la dozele si modul de administrare a medicamentelor. Posologia prezinta o importanta deosebita deoarece conditioneaza in mare masura eficacitatea medicamentelor. Daca nu se respecta dozele sau intervalul dintre administrari exista riscul aparitiei subdozarii sau supradozarii ambele cu efecte nefavorabile asupra organismului. In cazul subdozarii medicamentelor apar foarte frecvent: diminuarea sau anularea actiunii terapeutice scaderea eficacitatii si dobandirea rezistentei la substanta medicamentoasa respectiva.

Subdozajul / supradozajul medicamentelor


Termenul de posologie defineste partea terapeuticii care se ocupa cu indicatiile referitoare la dozele si modul de administrare a medicamentelor. Posologia prezinta o importanta deosebita deoarece conditioneaza, in mare masura, eficacitatea medicamentelor. Daca nu se respecta dozele sau intervalul dintre administrari exista riscul aparitiei subdozarii sau supradozarii, ambele cu efecte nefavorabile asupra organismului.

In cazul subdozarii medicamentelor apar foarte frecvent: diminuarea sau anularea actiunii terapeutice, scaderea eficacitatii si dobandirea rezistentei la substanta medicamentoasa respectiva.
Cele mai frecvente cazuri de subdozare sunt la administrarea de antibiotice la intervale de timp mai mari decat cele prevazute. Aceasta poate duce la anularea efectului antibiotic si la instalarea rezistentei.

Asadar, in cazul in care se uita o doza este necesar sa se faca administrarea de indata ce se constientizeaza lipsa ei si, in cazul in care starea de sanatate nu se imbunatateste in timpul prevazut, trebuie sa se consulte medicul cu scopul optimizarii posologiei sau inlocuirii antibioticului.

O alta clasa de medicamente care ridica problema subdozajului este cea a contraceptivelor orale. In cazul in care se uita o doza, aceasta trebuie administrata cat mai repede si in perioada care urmeaza trebuie folosite si alte metode contraceptive (prezervative, contraceptive locale) pentru a preveni o sarcina nedorita. La polul opus se afla supradozarea medicamentelor, care priveste medicamentele administrate uzual, dar care, in doze mari, sau la administrare cronica, pot produce intoxicatia organismului si ale caror efecte adverse trebuie combatute, cum ar fi: starea de rau generalizat, afectarea hepatica, renala, insuficienta unor organe (corticosuprarenala, miocard), deprimare respiratorie sau a sistemului nervos central.

Paracetamolul este unul dintre aceste medicamente, la administrare de doze mari (mai mult de 5 comprimate pe zi) si pe termen lung (mai mult de 5 zile) produce afectare hepatica, greata, varsaturi, eritem pigmentar. In cazul intoxicatiei cu paracetamol se recomanda administrare de carbune activat si de acetilcisteina, care este antidotul specific. Asadar, in cazul unui episod de raceala cu tuse nu este recomandata asocierea celor dous deoarece isi anuleaza reciproc efectul.

Aspirina este, de asemenea, un medicament cu potential nociv asupra organismului: poate produce gastroenterita, cefalee, hipercoaguabilitate sanguina, sangerari la nivel gastric cu reactivarea unor ulcere cicatrizate. De aceea administrarea trebuie facuta cu prudenta, dupa masa si pe intervale reduse de timp.

In cazul intoxicatiei cu aspirina se recomanda lavajul gastric si administrarea de carbune activat.

Antihipertensivele sunt medicamente uzuale frecvent supradozate, iar efectele adverse ale acestora sunt: bradicardie, hipotensiune, deprimare a sistemului nervos central. In cazul intoxicatiei se recomanda intreruperea tratamentului si administrarea de calciu si glucagon.

Teofilina si cafeina produc in caz de supradozare varsaturi, agitatie, iritabilitate, tahicardie si tremor. In cazul intoxicatiei se recomanda lavaj gastric si administrare de carbune activat. In afara medicamentelor enumerate sunt foarte multe clase de medicamente care conduc la efecte nefavorabile asupra organismului in cazul in care nu sunt administrate conform avizului medical. Pentru a evita aceste efecte se recomanda respectarea intocmai a posologiei si a sfaturilor specialistilor in domeniu. Farm. Alice Sarbu
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau