Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sughitul

17-12-2014

Sughitul este rezultatul unei contractii involuntare, spasmodice a muschiului diafragmatic, urmata de inchiderea glotei. Aerul nu mai trece prin trahee, coardele vocale vibreaza, producand sunetul caracteristic. Diafragmul este un muschi ce separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala si care prezinta cateva orificii prin care trec din torace catre abdomen esofagul, aorta, vena cava.

Sughitul


Sughitul este rezultatul unei contractii involuntare, spasmodice a muschiului diafragmatic, urmata de inchiderea glotei. Aerul nu mai trece prin trahee, coardele vocale vibreaza, producand sunetul caracteristic. Diafragmul este un muschi ce separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala si care prezinta cateva orificii prin care trec din torace catre abdomen esofagul, aorta, vena cava. Sughitul poate aparea la orice varsta, cu o frecventa de 4 ori mai mare la barbati. Atacurile survin de obicei pentru perioade scurte si dureaza cateva minute.

Sughitul ce persista mai mult de 48 ore implica o afectiune fizica sau metabolica.

Etiologie: Sughitul apare datorita iritatiei nervilor aferenti (nervul vag) si nervilor eferenti (nervul frenic) sau centrilor medulari ce controleaza musculatura respiratorie (in special diafragmul).

Cauze si simptome: Majoritatea sughiturilor sunt unilaterale, numai o parte a muschiului diafragmatic se contracta. Cauza cea mai comuna a sughitului este supraalimentatia sau consumul unor cantitati crescute de lichid, ceea ce face ca stomacul sa impinga sau sa irite diafragmul.

sughitul poate fi cauzat de tulburari ale SNC, ranirea sau iritarea nervului frenic sau vag, toxice, tulburari metabolice care afecteaza sistemul nervos central sau sistemul nervos periferic

consumul de bauturi carbogazoase, alcool, supraalimentatia, schimbarile rapide de temperatura

laringita, reflux gastro-esofagian, anestezie generala, interventii chirurgicale abdominale, tumori, infectii

Diagnostic:

prin observare si ascultarea unui zgomot caracteristic

diagnosticarea cauzei poate necesita: studii imagistice, analize sanguine, monitorizarea ph-ului esofagian

Tratament:

multe cazuri dispar de la sine

masuri ce intrerup respiratia si astfel creste nivelul de dioxid de carbon care circula prin sange si inhiba activitatea muschiului diafragmatic: respiratia intr-o punga de hartie masuri de stimulare vagala: inghitirea unei lingure de zahar, bautul rapid al unui pahar cu apa, inghitire de paine uscata sau gheata pisata

Tratamentul de specialitate se adreseaza cazurilor de sughit cronic si atentia trebuie sa fie indreptata catre diagnosticarea si tratarea bolii de baza. Tratamentul specific poate include administrarea de: clorpromazina (amelioreaza sughitul),metoclopramid, carbamazepina, acid valproic, fenobarbital. Ca o ultima solutie-interventia chirurgicala pentru a bloca nervul frenic.

Prognostic: cele mai multe cazuri nu dureaza mai mult de cateva ore, cu sau fara tratament

Preventie:

unele cazuri de sughit pot fi evitate prin consumul moderat de alimente, evitand produsele alimentare foarte fierbinti sau foarte reci evitarea dusurilor reci evitatarea folosirii paielor cand consumati bauturi carbogazoase
Comentarii

McPaton M.
Corect prezentarea. Insa tratamentul de electie este cel cu Clorpromazina. Acest tratament trebuie neaparat intr-un centru medic pregatit. Rezultatul es disparitia sughitului en 80% din cazuri. Dar atentie, chiar daca a disparut sughitul, es important ca pacientul sa se supuna la o serie de investigatii medicale de specialitate.

clorpomazina este o optiune terapeutica. Dar intr-adevar sunt necesare investigatii medicale de specialitate pentru a gasi si a trata specific cauza.

Lasa-ne comentariul tau