Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sunatoarea sau Pojarnita (Hypericum perforatum)

22-12-2014

Sunatoarea este o planta erbacee, perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, lemnoasa la partea inferioara, inalta pana la 100cm. Frunzele sunt dispuse opus, nepetiolate, de forma ovala si contin multe pungi secretoare, cauza din care dau impresia ca prezinta puncte translucide cand sunt examinate prin transparenta. Florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor in forma de buchet. Fiecare floare are 5 sepale si 5 petale de culoare galben-aurie.

Sunatoarea sau Pojarnita (Hypericum perforatum)


Descrierea speciei

Sunatoarea este o planta erbacee, perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, lemnoasa la partea inferioara, inalta pana la 100cm. Frunzele sunt dispuse opus, nepetiolate, de forma ovala si contin multe pungi secretoare, cauza din care dau impresia ca prezinta puncte translucide cand sunt examinate prin transparenta. Florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor in forma de buchet. Fiecare floare are 5 sepale si 5 petale de culoare galben-aurie. Fructul este o capsula ovala cu numeroase seminte mici, brune.

Sunatoarea infloreste din iunie pana in septembrie. Creste prin faneturi si locuri aride. Produsul vegetal folosit Se folosesc partile terminale imbobocite si inflorite, lungi de 20-30 cm, cu frunze si ramuri de culoare verde si flori galben-aurii, care au miros caracteristic si gust aromat. Nu trebuie sa contina tulpini lemnoase. Principii active: hipericina, pseudohipericina, ulei volatile, flavonoide, tanin, acid cafeic, acid clorogenic.

Actiune farmacologica

Produsul are actiune antiseptica, astringenta si cicatrizanta-datorata hipericinei, pseudohipericinei, uleiului volatil, taninurilor. Actiunea vasodilatatoare si hipotensiva este datorata flavonoidelor. Acizii clorogenic si cafeic sunt raspunzatori pentru actiunile antiinflamatoare si colagoge.

Intrebuintari

Intern se foloseste sub forma de infuzie in: colite, diaree, colecistopatii. Extern in gargarisme (inflamatii ale gingiilor) si ca cicatrizant in arsuri sub forma de cataplasma.

Sunatoarea intra in compozitia ceaiurilor: anticolitic, gastric nr.2, hepatic nr.2
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau