Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sunt antibioticele de ajutor in tratarea unei raceli?

12-04-2017

Ai o raceala si te simti jalnic. Posibil sa fii incercat deja anumite medicamente fara prescriptie medicala, insa simti ca este timpul pentru ceva mai puternic. Sunt antibioticele de ajutor?

 Sunt antibioticele de ajutor in tratarea unei raceli?


In realitate, banala raceala este rezultatul unei infectii virale si niciun antibiotic nu va avea efect asupra acesteia. Antibioticele sunt acele medicamente care distrug sau incetinesc dezvoltarea bacteriilor si pot trata numai infectiile ce au la baza o bacterie. In consecinta, infectiile ce au la baza un virus, si aici includem raceala, gripa, tusea si disfagia (durerea la inghitire), nu se trateaza cu antibiotice. Cu toate ca, in aparenta, administrarea de antibiotice in caz de raceala nu prezinta riscuri pentru sanatate, adevarul este ca, pe termen lung, pot exista repercusiuni asupra starii dumneavoastra de sanatate.

In momentul in care antibioticele se administreaza incorect, fara ca acestea sa fie necesare, in timp medicamentele isi vor pierde din eficacitate. Drept urmare, atunci cand te vei confrunta cu o infectie bacteriana, antibioticele nu isi vor mai putea indeplini rolul de a ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva bacteriei. La nivel european, se estimeaza ca aproximativ 25.000 de pacienti mor in fiecare an din cauza infectiilor bacteriene rezistente la antibiotice. Motivul are de-a face cu bacteriile in sine, care atunci cand vin in contact cu antibiotice, in randuri repetate, se adapteaza si dezvolta rezistenta la acestea. Noile tulpini de bacterii rezistente iti pot da batai de cap si tie, dar si doctorului tau, in gasirea unui tratament eficient, necesitand antibiotice cu spectru mai larg, dar si mai costisitoare. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din totalul tratamentelor cu antibiotice prescrise, pana la 50% nu sunt justificate sau sunt incorecte, iar la nivel european Romania este pe locul doi in topul tarilor consumatoare de antibiotice. Cifrele indica un numar ingrijorator de peste 600.000 de romani care urmeaza un tratament antibiotic in fiecare zi, aproximativ 90% dintre antibiotice fiind consumate in afara spitalului, pentru tratarea infectiilor la domiciliu. Exista unele cazuri cand infectia virala initiala se poate suprainfecta cu o infectie bacteriana (de cele mai multe ori din cauza congestiei persistente, ce duce la o infectie). In astfel de situatii vorbim despre o infectie bacteriana secundara, care ar trebui tratata cu antibiotic. Iti vei da seama atunci cand raceala se dezvolta intr-o infectie secundara, spre exemplu, ghidandu-te dupa aspectul secretiilor nazale - daca la inceput acestea erau de culoare alba si de o consistenta apoasa, ulterior sunt de culoare galben-verzui si de o consistenta crescuta. Alte simptome ce indica o infectie bacteriana includ persistenta bolii pentru mai mult de cele 10-14 zile asteptate atunci cand avem de-a face cu un virus si agravarea febrei pe parcursul zilelor de boala, in loc de ameliorarea acesteia.

Acestea fiind spuse, identificarea cauzei infectiei devine un pas vital in evitarea riscurilor pentru sanatate aduse de abuzul de antibiotice, ceea ce poti face in mod sigur si rapid in confortul propriei case, cu ajutorul unui test rapid pentru depistarea infectiei bacteriene in timpul unei raceli. Tot ce ai nevoie este o picatura de sange si cinci minute din timpul tau. Cu toate acestea, stabilirea finala a diagnosticului clinic trebuie intotdeauna efectuata de catre un medic. Dupa utilizarea antibioticelor, iti recomandam sa repeti testul folosind un nou kit pentru monitorizarea efectelor acestora.

Administrate corect, antibioticele pot salva vieti. Acestea ne pot ajuta in tratarea bronsitelor, pneumoniilor, faringitei streptococice, infectiilor urechii si conjunctivitei – atata timp cat la baza lor se gaseste o bacterie. De aceea, este extrem de important sa folosesti antibiotice numai cu recomandarea medicului si sa urmezi instructiunile de administrare intocmai.

 Comentarii

Lasa-ne comentariul tau