Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tanatofobia - o anxietate frecventă, dar puțin cunoscută

28-08-2018

Tanatofobia este o formă de anxietate caracterizată prin teama patologică de propria moarte sau de procesul morții. Cuvântul provine de la ”Thanatos” din mitologia greacă, considerat zeul morții, și de la ”phobos” care, în aceeași limbă, înseamnă frică.

Tanatofobia - o anxietate frecventă, dar puțin cunoscută


Frica de moarte nu este definită ca o tulburare distinctă, însă poate fi asociată cu probleme de sănătate precum depresia sau alte tulburări de anxietate, atacuri de panică, stres post-traumatic, ori tulburarea hipocondriacă (denumită popula ipohondrie).

Tanatofobia este diferită de necrofobie, care reprezintă teama de cadavre, de ființe aflate pe moarte sau de lucruri asociate cu decesul.

Într-o anumită măsură, frica de moarte este normală și face parte din condiția ființelor vii, având chiar efect benefic pentru că ajută la autoprotecție. Însă, în cazul unor persoane, gâdul la propria moarte sau la procesul morții poate cauza anxietate intensă și frică.

O persoană care suferă de tanatofobie resimte o stare extremă de anxietate și de frică atunci când se gândește că propria moarte este inevitabilă. De asemenea, ea poate simți teamă de separare, frică de pierdere și îngrijorare pentru cei dragi lăsați în urmă. Când astfel de sentimente și senzații persistă și interferează cu viața de zi cu zi este vorba despre tanatofobie.

Atunci când se manifestă în mod extrem, tanatofobia în poate împiedica pe cei afectați să  ducă la îndeplinire activități obișnuite și chiar să iasă din casă. Teama lor se centrează pe lucrurile care pot avea ca rezultat decesul, precum contaminarea, anumite acțiuni și chiar unele persoane.

Medicii nu abordează tanatofobia ca pe o boală distinctă, însă aceasta poate fi clasificată ca o fobie specifică, adică un tip de anxietate manifestată printr-o stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă.

Teama de moarte se transformă în fobie atunci când se manifestă odată cu gândul la propria moarte și persistă mai mult de șase luni perturbând activitățile obișnuite.

Principalele simptome sunt: teamă imediată sau senzație de anxietate la gândul propriei morți sau la procesul morții, atacuri de panică ce pot cauza amețeli, bufeuri, transpirație, ritm neregulat al inimii, stare generală de rău, dureri în zona stomacului, depresie.

În general, fobiile pot duce la stres, lipsa bucuriei de a trăi, izolare și evitarea contactului cu prietenii și membrii familiei pe perioade lungi de timp. De cele mai multe ori, acestea sunt declanșate de anumite evenimente traumatizante din trecut, de obicei uitate.

Simptomele tanatofobiei pot apărea și dispărea de-a lungul vieții.

Este indicat ca o persoană afectată de tanatofobie să caute cât de curândd ajutor specializat. Ședințele de psihoterapie pot îmblânzi și trata această fobie, uneori alături de un tratament medicamentos anti-anxietate și de aplicarea unor tehnici de relaxare. De asemenea, grupurile de suport social le pot ajuta pe multe persoane să-și învingă teama care le dă târcoale.

Este important de știut că cei care au o doză mare de încredere în propria persoană, care au vieți 絈plinite și desfășoară activități zilnice diverse și au o stare bună de sănătate prezintă, 絜 general, un risc redus de apariție a tanatofobiei. Nu 絜 ultimul r穗d, se recomandă un stil de viață sănătos, cu odihnă, o alimentație hrănitoare, bazată 絜 special pe crudități, și evitarea alcoolului, a fumatului, poluării atmosferice, a substanțelor cu efect stimulant și a stresului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau