Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tenul, la intalnirea cu soarele!

21-05-2015

Trecerea rapida de la temperaturi moderate la unele foarte ridicate ne afecteaza din multe puncte de vedere, dar socul termic este puternic resimtit de ten, care supraexpus la o baie de soare, fara o pregatire in prealabil, se poate confrunta cu multe efecte nedorite.

Tenul, la intalnirea cu soarele!


Alergia, deshidratarea, ridarea ori depigmentarea brusca sunt cateva dintre urmarile expunerii necontrolate la soare. Daca ne preocupa frumusetea, dar mai ales sanatatea pielii, atunci trebuie sa avem grija sa o pregatim pentru temperaturile ridicate pe care, dintr-o data, trebuie sa le suporte cu bine.

Hidratare intensiva

Primul pas care se impune in mod esential este demararea unui program de hidratare intensiva a tenului, care trebuie sa inceapa cu cel putin doua saptamani inainte de expunerea masiva la soare. Hidratarea consta in suplimentarea consumului de apa - ideal ar fi sa se bea 2,5 l zilnic -, si intr-un ritual de ingrijire a pielii cu creme puternic hidratante si cu efect antiaging, dat fiind ca razelele soarelui exercita asupra pielii un efect de imbatranire prematura. Cremele se aplica de doua ori pe zi, dimineata si seara. Daca tenul este foarte uscat, se pot aplica masti (inclusiv pe timpul noptii) care au la baza uleiuri naturale.

Programul de hidratare da rezultate excelente daca in prealabil tenul a fost expus la o exfoliere blanda, care sa fi inlaturat celulele moarte, lasand pielea foarte receptiva la aportul de vitamine si acizi antioxidanti prezenti in hrana si in produsele cosmetice naturale. Practica exfolierii nu trebuie sa devina o obisnuinta mai cu seama in sezonul cald cand pielea este tot timpul expusa la soare, astfel ca se poate accelera procesul de uscare.

Betacaroten si vitamine

O a alta etapa consta in stimularea productiei de melanina, un pigment brun prezent in piele si care formeaza o bariera protectoare impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Betacarotenul poate sa stimuleze sinteza melaninei, iar cu cat este mai mare cantitatea de melanina pe care o pot produce celulele melanocite, cu atat sunt mai scazute riscul de arsuri solare si gradul de expunere a pielii la radiatia ultravioleta.

Astfel, se poate apela la o cura de legume si fructe bogate in betacaroten si in licopen – un puternic antioxidant (morcovi, broccoli, fasole verde, rosii, spanac, caise, piersici), care tonifica pielea si o incarca cu substante care protejeaza de radicalii liberi care o agreseaza in timpul expunerii la soare. Totodata, se pot administra suplimente care contin betacaroten si vitaminele A, C si E, cu rol de protectie si de impiedicare a imbatranirii premature.

Sfaturi!

Inca din primele zile in care temperaturile inregistreaza un salt simtitor fata de cele moderate, specifice primaverii, sunt benefice cateva masuri de precautie. Daca urmeaza sa iesi din casa,  ritualul de ingrijire a tenului trebuie sa includa si folosirea apei termale, spre a asigura pielii o hidratare de durata, si aplicarea unei creme cu factor ridicat de protectie UV, chiar daca nu ne aflam, inca, in toiul verii. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau