Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

TESTAREA CUTANATA IN DIAGNOSTICUL ALERGIEI

04-12-2014

Alergia reprezinta o reactie anormala a organismului la una sau mai multe substante care, in mod normal, sunt inofensive si tolerate de majoritatea persoanelor. Substantele care provoaca manifestarile alergice sunt denumite alergeni. Ele se gasesc in alimente, medicamente, praf, aer etc.

TESTAREA CUTANATA IN DIAGNOSTICUL ALERGIEI


Alergia reprezinta o reactie anormala a organismului la una sau mai multe substante care, in mod normal, sunt inofensive si tolerate de majoritatea persoanelor. Substantele care provoaca manifestarile alergice sunt denumite alergeni. Ele se gasesc in alimente, medicamente, praf, aer etc. La expunerea la alergeni, reactiile organismului sunt dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente se produc la nivelul pielii, mucoaselor si la nivelul cailor respiratorii in cadrul unor boli alergice ca urticarie, angioedem, dermatite, rinite, astm bronsic etc. sau, mai rar, pot aparea reactii generalizate cuprinzand mai multe organe si sisteme, la nivelul intregului organism, reactii anafilactice (socul anafilactic sau anafilactic - like).

Diagnosticul alergiei si depistarea substantei (alergenului) care cauzeaza reactia alergica este uneori dificila, necesitand coroborarea de catre medicul alergolog a mai multor date obtinute din anamneza (ancheta) alergologica, examenul clinic complet al pacientului si rezultatele mai multor investigatii clinice, biologice si paraclinice. In functie de datele obtinute si diagnosticul de suspiciune stabilit, medicul alergolog va indica efectuarea testelor alergologice specifice.

Testele alergologice constau in realizarea de teste cutanate (prick, idr, patch) sau teste sanguine in scopul identificarii prezentei anticorpilor specifici fata de substanta incriminata in declansarea reactiei alergice.

Testele cutanate se realizeaza prin expunerea persoanei la alergenii suspectati si urmarirea aparitiei unei reactii ulterioare la locul testarii (in vivo). Testele sanguine depisteaza prezenta in sange a anticorpilor fata de diversi alergeni (in vitro). Cel mai des utilizate sunt testele cutanate efectuate prin tehnica prick (percutana) deoarece acestea sunt rapide (rezultatul obtinandu-se in 15-30 minute), sunt exacte si, in general, mai ieftine decat testele sanguine (rezultate la minimum 7 zile) care se pot efectua numai de catre medicul specialist alergolog, necesitand anterior efectuarii lor indeplinirea unor anumite conditii care sa permita, pe de o parte efectuarea testarii in conditii de siguranta pentru pacient (evitarea unor posibile reactii alergice locale extinse sau generalizate in momentul testarii), dar si corecta interpretare a rezultatelor testarii in corelatie cu simptomele relevate de anamneza.

Testarea cutanata alergologica prin tehnica prick se realizeaza prin aplicarea pe pielea pacientului (la nivelul fetei anterioare a antebratului sau toracic posterior) a cate unei picaturi din solutia de extract alergenic standardizat care va patrunde in piele prin intepatura nesangeranda a acesteia cu o lanteta foarte fina (de aceea sunt bine acceptate si de copii). Prin metoda intracutanata (idr) se injecteaza o picatura de extract alergenic intradermic producandu-se o mica umflatura.

In cazul unei reactii negative (persoana nu este sensibilizata la alergenul respectiv) aspectul pielii nu se modifica la locul aplicarii alergenului. In cazul unei reactii pozitive, apare la locul aplicarii, cate o papula (ridicatura) inconjurata de eritem (roseala), ca la o urzicatura, de dimensiuni diferite, in functie de care se poate aprecia severitatea sensibilizarii alergice.

Reactia pozitiva necesita aparitia unei papule de minim 3 mm marime sau cu minimum 3 mm mai mare decat reactia locala la o solutie martor sigur negativ. Reactiile mici au o semnificatie clinica redusa, iar prezenta pseudopodelor (urzicatura cu contur asemanator cu niste picioruse) indica o sensibilizare importanta la alergenul respectiv. La efectuarea unei testari cutanate alergologice corecte trebuie indeplinite anumite conditii:

alegerea alergenilor testati si siguranta pacientului vor fi orientate de anamneza;

testarea se va efectua cu extracte extracte alergenice standardizate, cu o compozitie si potenta alergenica cunoscuta, pastrate corespunzator, cu data de valabilitate precizata;

intensitatea reactiei la testare va fi interpretata comparativ cu un martor sigur pozitiv si un martor sigur negativ;

se va folosi o tehnica de testare standardizata, se va avea in vedere securizarea pacientului;

la pacientii cu intensitate crescuta a sensibilizarii sugerata de anamneza testarea va fi efectuata numai daca sunt disponibile si rapid accesibile medicamente specific antialergice (inclusiv adrenalina) in trusa de urgenta;

pacientii vor fi monitorizati dupa testare minimum 30 minute, in mod particular pacientii ce urmeaza tratamente cu medicatie beta blocanta sau IMAO;

se va tine seama de varsta pacientului (reactivitatea cutanata este scazuta la copiii foarte mici si la varstnici);

nu se va efectua testarea cutanata in zone cutanate afectate de eczema sau de alte afectiuni dermatologice.

Locul testarii va fi curatat cu apa si alcool anterior testarii, distanta dintre teste va fi de minimum 2-4 cm, la efectuarea testarii prick nu trebuie sa apara sangerare la locul intepaturii cu lanteta etc. Intensitatea reactiei cutanate la testarea alergologica prick poate fi diminuata pana la anulare daca pacientul urmeaza un tratament cu medicamente antihistaminice (antialergice) per os sau corticoterapie locala cutanata.

Se recomanda ca inainte cu cel putin 3-7 zile de efectuarea testarii cutanate sa se intrerupa administrarea oricarui preparat antihistaminic. Deoarece si unele medicamente antidepresive pot influenta testele si acestea vor fi evitate inainte de testare. Riscurile testarii cutanate sunt de aparitie a unei reactii locale tardive (la 1-2 ore - 24-48 ore de la testare), a reactiilor la distanta (edem Quincke, inclusiv cu localizare de gravitate, reactii sindrom, anafilaxie).

Testarea cutanata la pneumoalergeni este relativ sigura, risc crescut de reactii sistemice existand la testarea cutanata cu alimente (fructe) proaspete, aceasta efectuandu-se, preferabil, in spital. Riscul de aparitie a acestor reactii este insa foarte mic daca se respecta strict conditiile de efectuare ale unei testari corecte corecte, iar testarea se efectueaza de catre medicul specialist alergolog.

Pentru efectuarea testarii prick sunt disponibile, in prezent, in Romania, extracte alergenice standardizate pentru alergenii de mediu (polenuri, mucegaiuri, drojdii, epitelii animale, acarieni din praful de casa) si pentru alergeni alimentari diversi (faina, ou de gaina, albus, galbenus, lapte, branza amestec, carne de vita, carne de porc, pesti si crustacee, nuci, alune, legume, fructe, mirodenii). Nu exista teste standardizate pentru efectuarea testarii cutanate la medicamente (in cazul reactiilor postmedicamentoase exista alte metode de diagnostic).

In deceniile trecute se utilizau diverse teste pentru depistarea unor alergii bacteriene. Studiile ulterioare bine conduse nu au reusit sa demonstreze utilitatea acestora. De aceea, testarea cutanata la produsi bacterieni trebuie descurajata si nu se mai recomanda. Determinarea substantelor responsabile pentru aparitia si agravarea dermatitei de contact se efectueaza cu alte tipuri de teste cutanate, numite patch (petec). Testele sanguine de depistare a sensibilizarii alergenice pot fi realizate daca o persoana prezinta urticarie sau o alta afectiune dermatologica, de exemplu eczema, ceea ce face mai dificil de interpretat rezultatele testelor cutanate, daca nu se poate intrerupe administrarea de medicamente antihistaminice sau antidepresive triciclice, daca a existat anterior o reactie alergica severa (anafilaxie) etc.

DE RETINUT

Nu sunt necesare testele alergologice daca apar alergii minore care sunt usor de controlat prin tratament medicamentos sau schimbarea stilului de viata.

Testele cutanate reprezinta metoda cea mai usor de realizat si mai ieftina pentru a identifica alergiile la majoritatea pacientilor si sunt mai exacte decat testele sanguine in identificarea alergenilor inhalatori.

Dr. MONICA SCHIFIRNET Medic specialist Alergologie si imunologie clinica
Comentarii

Alexandra I.
Buna seara!va rog sa-mi spuneti daca am voie sa iau ketoprofen cu o zi inaintea testarii prick.va multumesc!

Bună ziua. Puteți să vă administrați un comprimat de ketoprofen cu o zi înaintea testării.

Ramona R.
Buna ziua am o intrebare eu sunt alergica la Gentamicina'as i dori sa stiu daca pot sa iau Amoxacilina sau tetracilina

gentamicina face parte din alta clasa de antibiotice decat amoxicilina sau tetraciclina. Inainte de a lua amoxicilina sau tetraciclina este bine sa vedeti un medic specialist in boli infectioase sau alergologie pentru a verifica cu teste specifica daca sunteti sau nu alergica si la cele doua clase de antibiotice: peniciline si cicline.

Grancea C.
Pot face un test alergologic chiar daca fac tratament cu interferon?

Da, chiar daca tratamentul cu interferon poate creste riscul de reactii alergice. Testele de sensibilitate va permit sa cunoasteti elementele de evitat, si precautiile necesare.

Mihaela C.
De vreo 2 luni imi ies in fiecarezi niste bubite mici ca urzeala in diferite parti ale corpului si ma mananca f.tare dupa care dispar singure fara ale da cu ceva,doresc sa stiu ce test treb sa fac pt depistarea alergiei?

Poate fi vorba de o urticarie sau de o reactie lergica. Va recomand sa mergeti in consultatie la un medic alergolog sau dermatolog.

Bianca T.
Va rog sa-mi spuneti daca si cum se fac testărilor la antibiotice in particular la Cefort.Va multumesc

Ca si in cazul testarii alergiei la penicilina, testele sunt cutanate. Se va injecta o cantitate mica de medicament in pielea antebratului sau a spatelui. Daca persoana este alergica la medicamentul testat, va dezvolta o umflatura rosie sau alte tipuri de reactii cutanate in termen de pana la 48-72 de ore. Teste de provocare - se refera la o testare care implica cresterea treptata a dozelor de medicamente la care o persoana are manifestari alergice. In timpul testului, medicamentele pot fi administrate in diverse moduri: pe cale orala sau subcutanata. O reactie indica o posibila alergie sau sensibilitate la medicament. Daca reactiile sunt minore sau nu exista, inseamna ca tratamentul care include acel medicament este sigur.

Ceausu I.
Va rog sa-mi spuneti daca testul la algocalmin , piafen ,gentamicina sau oricare alt medicament in fiola ,prin inj. id. se face cu medicamentul diluat sau nediluat. Cu multumiri!

Testtele de alergie medicamentoasa se face prin injectarea intredermica a meidcamentului diluat.

Elena Catalina C.
Buna ziua!!! Ma numesc Elena si am 27 de ani.Se poate face testele pentru a afla alergia daca iau xyzal? Eu nu le-am luat 2 zile si sunt groaznic de umflată la fata . Ochii,buzele,după urechi in podul palmei...Nu stiu ce sa fac. Ma puteti ajuta cumva?Multumesc!!!

Va recomand sa consultati un medic alergolog si sa aflati, in urma realizarii unei baterii de teste specifice care sunt factorii care va declanseaza alergia. In principiu cel mai bine este sa evitati factorii declansatori, in masura in care acest aspect este posibil. De asemenea exista si alte terapii complementare steroidiene sau non-steroidiene care va pot amelior starea.

Lasa-ne comentariul tau