Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tinerii, cei mai vulnerabili în faţa riscului de sinucidere

23-07-2018

Lupta contra sinuciderilor reprezintă astăzi una dintre problemele cu caracterul cel mai urgent în societăţile moderne din ce în ce mai afectate de aceste evenimente cu o paletă largă de cauze şi foarte dificil de depistat şi de prevenit.

Tinerii, cei mai vulnerabili în faţa riscului de sinucidere


Suicidul este una dintre primele cauze de mortalitate pe plan mondial, peste trei sferturi din cazuri având loc în ţările în dezvoltare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Aproape 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an pe plan mondial, iar suicidul reprezintă a doua cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 ani, potrivit datelor OMS. Cea mai îngrijorătoare tendinţă este în Statele Unite - 45.000 de persoane s-au sinucis în 2016, marcând o creştere îngrijorătoare, de 30%, în raport cu anul 1999.

În România, în anul 2015, rata sinuciderilor a scăzut de la 13 la suta de mii de locuitori la 11,5. Conform Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), pe primul loc în topul modalităţilor de suicid în România se află spânzurarea, urmată de aruncarea de la înălţime sau în faţa unor autovehicule sau trenuri şi de intoxicaţii medicamentoase şi alte substanţe.

"Prevalenţa sinuciderilor a fluctuat în timp, a crescut adeseori în timpul perioadelor marcate de dificultăţi sociale" precum Marea Criză din 1929, a remarcat psihiatrul Richard Friedman într-un editorial publicat în The New York Times. "Adevărata întrebare vizează motivul pentru care noi nu am făcut mai mult în acest sens", întrucât rata actuală a sinuciderilor din Statele Unite este echivalentă cu cea din urmă cu un secol, a adăugat Richard Friedman.

El a îndemnat comunitatea internaţională "să declare război sinuciderilor, aşa cum am procedat în cazul crizelor sanitare asociate cu HIV şi cu bolile cardiovasculare", prin alocarea fondurilor necesare spitalelor şi programelor de cercetare.

Potrivit statisticilor, ţările în care au loc conflicte armate, precum Sri Lanka, sunt cele mai afectate, în timp ce Coreea de Sud şi Japonia se află în fruntea clasamentului ţărilor industrializate afectate de flagelul sinuciderilor.

Războiul, dezastrele naturale, violenţele şi abuzurile sexuale  sunt factori asociaţi pe scară largă cu comportamentul suicidar, după cum a avertizat OMS.

Cele mai multe dintre persoanele sinucigaşe sunt afectate "de cel puţin o tulburare mintală" netratabilă, precum depresia, anxietatea şi dependenţa.

De asemenea, alţi factori, precum izolarea, pierderea locului de muncă, decesul unei persoane apropiate şi divorţurile ori despărţirea de partenerul de viaţă pot determina o persoană să se sinucidă.

Fenomenul afectează toate categoriile societăţii şi persoane de aproape toate vârstele. Tinerii, mai uşor de influenţat, sunt cei mai vulnerabili în faţa riscului de "sinucidere prin imitare", aceste cazuri fiind frecvente în special în urma sinuciderilor unor vedete.

Anumite profesii sunt predispuse la acte suicidale - militari, agricultori – dar şi minorităţi etnice sau sexuale care se confruntă mai des cu discriminărea.

Sinuciderea reprezintă adeseori un şoc pentru persoanele apropiate din anturajul victimelor, care nu se aşteaptă la un astfel de gest din partea lor mai ales deoarece sinucigaşii îşi ascund adeseori intenţiile pentru a nu fi descurajaţi, dar şi din ruşine.

Primul pas în prevenirea actelor sinucigaşe este recunoaşterea şi acordarea importanţei necesare semnelor de avertizare.

În cazul în care se suspectează că o persoană ar putea să se sinucidă aceasta trebuie încurajată să comunice deschis şi, de asemenea, este esenţial să se apeleze cât mai repede la ajutor specializat, fie la medicul de familie, fie la psihoterapeut.

Tratamentul medical dă rezultate, asociat cu psihoterapie, asigură experţii.

Atenţie! Monitorizarea pe termen lung este determinantă întrucât persoanele care au deja la activ o tentativă de sinucidere prezintă riscuri sporite de recidivă.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau