Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tipuri de reactii adverse

24-11-2014

Efectele secundare sunt efecte farmacologice dependente de doza de medicament administrate care apar in limitele terapeutice ale medicamentului si care sunt nedorite intr-o anumita situatie terapeutica. De exemplu diareea este un efect secundar al multor antibiotice administrate oral. Ea apare deoarece antibioticul nu distruge numai bacteriile din tesuturile infectate ci si pe cele care populeaza in mod normal tractul gastro-intestinal.

Tipuri de reactii adverse

Efectele secundare sunt efecte farmacologice, dependente de doza de medicament administrata, care apar in limitele terapeutice ale medicamentului si care sunt nedorite intr-o anumita situatie terapeutica. De exemplu, diareea este un efect secundar al multor antibiotice administrate oral. Ea apare deoarece antibioticul nu distruge numai bacteriile din tesuturile infectate, ci si pe cele care populeaza in mod normal tractul gastro-intestinal.

Reactiile adverse toxice sunt dependente de doza, fiind cu atat mai frecvente si mai grave cu cat dozele sunt mai mari. Reactiile toxice se pot manifesta la nivelul tuturor tesuturilor si organelor, de exemplu, la nivelul inimii, ochiului, pielii, ficatului, rinichilor, tubului digestiv etc. Reactiile adverse pot fi depistate inainte de introducerea medicamentelor in terapie.

Exista mai multe situatii care pot explica aparitia de reactii adverse de tip toxic, chiar daca medicamentele se administreaza la doze terapeutice:
unele persoane sunt mai sensibile la medicamente si prezinta fenomene toxice la dozele terapeutice mari;
anumite organe prezinta o sensibilitate crescuta: un organ bolnav este, de regula, mai sensibil la medicamente decat un organ sanatos. Nu este bine sa se administreze medicamente care pot fi toxice pentru anumite organe bolnave. De exemplu, nu este bine sa se administreze antibiotice aminoglicozide (ex. gentamicina), toxice pentru rinichi, unui bolnav care prezinta o patologie renala asociatÃâ�Ãć�Ãâ�Ãé£ infectiei pentru care se administreaza antibioticul;
se pot intalni fenomene care conduc la impiedicarea eliminarii unui medicament din organism. Medicamentele care se elimina prin excretie urinara pot fi toxice in doze terapeutice la bolnavii cu insuficienta renala, iar medicamentele care se elimina prin metabolizare hepatica pot fi toxice in doze terapeutice la bolnavii cu insuficienta hepatica.

Reactiile adverse alergice sunt efecte nocive datorate interventiei unor mecanisme imune. Ele se produc la doze foarte mici de medicament, daca persoana a fost sensibilizata in prealabil la medicamentul respectiv.

Reactia alergica nu apare la primul contact cu medicamentul, dar, la acest prim contact, se produce o sensibilizare generatoare de anticorpi. La un nou contact, daca anticorpii sunt in exces, se produce o reactie alergica.

Alergia se mentine perioade lungi de timp, cel mai adesea toata viata persoanei respective. Alergia poate fi incrucisata pe grupe de medicamente, o persoana alergica la un medicament este adesea alergica la mai multi produsi inruditi structural cu medicamentul respectiv.

Medicamentele care genereaza cel mai des reactii de natura alergica sunt din clasa penicilinelor si a sulfamidelor.

Reactiile adverse de natura alergica nu sunt complet imprevizibile, se pot identifica persoanele predispuse la alergii prin anamneza amanuntita si prin teste cutanate adecvate.

Reactiile adverse idiosincrazice reprezinta reactii adverse neasteptate sau particulare care apar la un procent mic de pacienti expusi la actiunea unui medicament; ele apar, in general, la scurt timp dupa intreruperea tratamentului.

Reactiile adverse idiosincrazice apar, de obicei, la doze mici, dar numai la anumite persoane, care prezinta o sensibilitate crescuta la anumite substante, sensibilitate determinata genetic.

In functie de deficitul genetic, se pot manifesta ca o intoxicatie cu medicamente, desi s-au administrat doze mici sau se pot manifesta complet diferit de efectele obisnuite ale medicamentului.

In urma administrarii de medicamente pot apare, in unele cazuri, reactii adverse. Pentru a preveni aceste manifestari neplacute, vom detalia in acest articol cateva aspecte legate de modul de aparitie a reactiilor adverse, in functie de tipul lor.

Farm. drd. DIANA GRIGOREComentarii

Lasa-ne comentariul tau