Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Totul despre aritmia cardiaca

24-11-2017

Termenul de ARITMII cuprinde un spectru larg de manifestari, de la unele cu prognostic foarte bun pana la cele amenintatoare pentru viata, avand in comun o tulburare a ritmului fiziologic, regulat, al inimii.

Totul despre aritmia cardiaca


Altfel spus, muschiul inimii se contracta consecutiv unor impulsuri electrice succesive generate spontan si conduse prin intermediul unui tesut specializat.

Orice impuls anormal generat sau anormal condus, care determina o contractie neprogramata a inimii, se defineste ca tulburare de ritm.

Extrasistola, cea mai simpla forma de aritmie

Cea mai simpla forma de aritmie este extrasistola, un impuls care determina contractia inimii inaintea succesiunii normale.
Aceasta poate fi sau nu resimtita de pacient, mai mult sau mai putin neplacut, de regula sub formele descrise de „bataie puternica”, „gol”, senzatia ca „sta inima in loc”, ca aerul inspirat este insuficient sau chiar ca o durere toracica. Demn de precizat este faptul ca intensitatea sau caracterul simptomelor nu are neaparat legatura cu severitatea afectiunii. Dimpotriva, in mod paradoxal, deseori extrasistolele produse pe un cord organic sanatos determina contractii viguroase si, drept consecinta, o senzatie mai neplacuta decat in cazul unui cord patologic.

Sincopa, cea mai severa forma

Cel mai sever simptom este reprezentat de sincopa, adica de pierderea brusca a cunostintei, secundara unui ritm excesiv de rapid cu care inima nu mai poate asigura o circulatie cerebrala adecvata.


Diagnosticul este stabilit de medicul specialist cardiolog

Diagnosticul, ca si formularea prognosticului, trebuie sa tina cont de tipul extrasistolelor, sediul aparitiei lor, numarul, tendinta de a se sistematiza intr-o tulburare de ritm mai complexa. Acesta trebuie formulat de medicul de familie si mai ales de medicul specialist cardiolog, pe baza  examenului clinic, electrocardiogramei de repaus si, atunci cand este necesar, iar pe electrocardiograma nu sunt surprinse aritmiile, prin monitorizare EKG pe 24 de ore. Prin aceasta metoda, adica un dispozitiv atasat de torace cu ajutorul unor electrozi, se va inregistra continuu activitatea electrica a inimii pe parcursul unei zile, simptomele putand fi corelate cu tulburarile de ritm decelate.

Cauze multiple

Cauzele aritmiilor sunt multiple si nu intotdeauna semnifica o boala structurala a inimii. Acestea pot fi precipitate de fumat, de consumul excesiv de bauturi excitante, de efortul fizic excesiv la o  persoana neantrenata in prealabil, de o disfunctie a glandei tiroide, de diabetul zaharat, de anemie. O semnificatie negativa au aritmiile complexe produse in contextul unei boli cardiace: cardiopatie ischemica, infarct miocardic, valvulopatii, insuficienta cardiaca de orice cauza. Un prognostic cu precadere negativ il comporta fibrilatia si flutter-ul atrial (prin riscul de formare de trombi in camerele inimii si embolizare in circulatia periferica, cel mai grav fiind la nivel cerebral, motiv pentru care aceste afectiuni necesita obligatoriu tratament anticoagulant prescris de medic), precum si aritmiile ventriculare maligne: tahicardia ventriculara, fibrilatia ventriculara care, in absenta  resuscitarii prin masaj cardiac si/sau soc electric, pot duce la deces.

Tratamentul aritmiilor este, drept consecinta, individualizat si trebuie prescris numai dupa un consult medical amanuntit, in caz contrar existand riscul sub- sau supratratarii. Dupa o diagnosticare amanuntita si dupa eliminarea factorilor favorizanti si precizarea recomandarilor legate de un stil de viata adecvat, pot fi prescrise diferite tipuri de medicamente vantiaritmice, iar in cazul anumitor  aritmii exista chiar proceduri interventionale si chirurgicale curative.

DR. NATALIA PATRASCU

Asistent universitar UMF Carol Davila Bucuresti, medic specialist cardiologie si medicina interna, SUUB Bucuresti si Clinica Neuropain, www.neuropain.ro
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau