Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Totul despre proteza dentara

31-03-2017

Protezele dentare reprezinta lucrari mobile care suplinesc dintii lipsa. Exista doua tipuri de proteze mobile: TOTALE – inlocuiesc toti dintii pierduti prin extractii sau boala parodontala – si PARTIALE – in cazul in care doar o parte dintre dinti sunt absenti.

Totul despre proteza dentara


Cand se apeleaza la proteza?

In conditiile in care dintii lipsesc in totalitate, este necesara aplicarea unei proteze totale mobile. Aceasta se poate aplica fie imediat dupa efectuarea extractiilor, cu avantajul de a avea dinti imediat si cu dezavantajul ca, neavand total vindecate gingiile dupa extractii, acestea se pot retrage in urmatoarele doua luni, proteza necesitand captusire, fie tardiv, cel mai bine la doua luni de la efectuarea extractiilor.

Proteza mobila partiala este indicata atunci cand exista doar partial dinti absenti, ea sprijinindu-se pe gingie si pe dintii restanti prezenti.

Din ce materiale se produc?

Protezele mobile sunt fabricate din acrilat, baza protezei (partea care ia contact cu gingiile) fiind din acrilat roz, de culoarea gingiilor. Dintii sunt prefabricati tot din acrilat, culoarea lor fiind aleasa in functie de sexul, fizionomia, varsta si/sau culoarea dintilor naturali ai pacientului.

Protezele totale superioare au baza care acopera tot palatul (cerul gurii), iar cele inferioare au forma de potcoava.

Care sunt beneficiile?

✾ Inlocuiesc dintii naturali absenti.

✾ Redau functionalitatea masticatorie, importanta in mestecarea corecta si completa a alimentelor.

✾ Redau fizionomia pacientului. In cazul absentei dintilor frontali, buzele apar infundate, aplatizand etajul inferior al fetei.

In cazul absentei tuturor dintilor, apare infundarea pana la disparitie a buzelor si micsorarea distantei dintre maxilar si mandibula, scazand considerabil etajul inferior al fetei, cu aspect de imbatranire accentuata.

Cum se obtin protezele mobile?

Acestea se vor confectiona personalizat pentru fiecare pacient in parte, cu ajutorul unei colaborari stranse intre medicul dentist si tehnicianul dentar. Spun personalizat pentru ca fiecare pacient are o amprenta specifica osului sau mandibular sau maxilar, pe care medicul dentist o va lua cu ajutorul unei linguri de amprenta. Trebuie sa stii ca respectarea etapelor de realizare a protezei finale, cinci in total, este foarte importanta pentru obtinerea unei proteze mobile care sa redea functionalitatea si fizionomia cat mai aproape de cea a dintilor naturali.

Care este timpul de acomodare?

Acesta difera de la pacient la pacient, in functie de corectitudinea executarii etapelor de fabricatie si de pragul de sensibilitate al pacientului. Trebuie sa stii ca protezele noi dau in primele saptamani o senzatie de disconfort. De aceea, trebuie sa ai vointa de a le purta pentru ca proteza la inceput poate sa te „bata”, exact ca un pantof nou, sa te stranga, sa iti creeze senzatia de salivatie abundenta, sa dea senzatia de gura preaplina si sa scada gustul alimentelor, in special in cazul protezei totale superioare, deoarece ea se intinde pe tot cerul gurii. De aceea trebuie sa ai rabdare, sa le porti cat mai mult si sa mergi regulat la retusuri la medicul dentist, pentru ca acesta sa poata ajusta proteza in locurile care te supara. Pentru senzatia de salivare abundenta de la inceput poti sa iti iei dropsuri pe care sa le sugi. Nu vei putea manca de la inceput orice tip de aliment, dar pe masura ce mergi la retusuri si proteza se va aseza bine pe gingii, vei putea manca si alimente dure, gen sticksuri, alune.

Cum se intretine?

✾ Manevrarea protezei este foarte importanta.

Nu trebuie sa o scapi din mana pe suprafete dure, pentru ca aceasta se poate sparge sau crapa. Este bine ca la inceput, pana te vei obisnui cu ea, atunci cand o scoti sa o speli, sa faci acest lucru deasupra chiuvetei in care pui apa sau un prosop. La inceput, pana te inveti sa o scoti si sa o pui acasa, fa aceste operatiuni numai in fata oglinzii.

✾ Igienizarea protezei in fiecare zi si, mai ales, dupa mese este foarte importanta, deoarece alimentele care se strang pe ea sau sub ea pot produce bacterii care se vor infiltra in acrilatul protezei. De aceea aceasta trebuie igienizata zilnic de cel putin doua ori (dimineata si seara) NUMAIcu apa, sapun si o periuta de dinti separata de aceea cu care te speli in gura sau pe dintii naturali. NU spala NICIODATA proteza cu pasta de dinti, pentru ca aceasta ataca acrilatul, proces care se numeste imbatranire, facandu-l poros si astfel vulnerabil la atacul bacterian.

✾ NU lasa niciodata proteza sa se usuce; daca nu o porti intotdeauna, depoziteaz-o intr-un recipient cu apa rece simpla sau cu solutie de curatat protezele, deoarece se poate deforma.

✾ NU uita sa igienizezi si cavitatea bucala, chiar daca mai ai dinti putini sau deloc. Si igiena gingiilor si a limbii este foarte  importanta, aceasta putandu-se face cu o periuta cu perii moi.

✾ NU musca cu protezele mobile, deoarece acestea se pot rupe sau mobiliza de pe gingii. Odata ce le ai, trebuie sa te obisnuiesti sa tai alimentele si sa le introduci in gura, pentru masticatie, sub forma de bucati mici.

✾ In cazul in care proteza se rupe, mergi la medicul dentist si nu incerca sa o lipesti acasa, deoarece o poti deteriora mai rau.

Care sunt avantajele si dezavantajele?

Avantaje:

✾ Redau functionalitatea si fizionomia.

✾ Timpul de obtinere este unul relativ scurt.

✾ Costurile nu sunt mari in comparatie cu alte metode de inlocuire a dintilor absenti.

Dezavantaje:

✾ Acomodarea cu ele este mai greoaie decat cea cu lucrarile fixe.

✾ Deoarece exercita presiune pe os, grabesc procesul de resorbtie a acestuia.

✾ Necesita ca o data pe an sau la doi ani sa se faca o captusire.

✾ In timp (valabil pentru protezele partiale, care se prind pe dintii restanti, cu ajutorul unor croste, adica sarmulite) pot mobiliza dintii pe care se ancoreaza.

✾ La inceput vorbirea poate fi greoaie.

✾ Diminuarea gustului alimentelor (in special in cazul protezei totale maxilare, deoarece are sprijin pe cerul gurii).

DR. ANDREEA APROFIREI

Medic stomatolog generalist/ implantologie, www.dentinia.ro Comentarii

Lasa-ne comentariul tau