Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Toxicitatea medicamentelor

04-12-2014

Medicamentul reprezinta o substanta sau o asociere de mai multe substante folosita pentru diagnosticarea prevenirea ameliorarea sau vindecarea unei boli. Utilizarea medicamentelor confera numeroase beneficii dar presupune de asemenea si riscuri deoarece in urma interactiunii medicament-organism apar efecte (reactii) adverse. Aceste efecte sunt reactii nedorite daunatoare care apar la doze terapeutice sunt favorizate de polimedicatie tratament indelungat stari fiziologice particulare (sarcina alaptare persoane in varsta) sau stari patologice (insuficienta renala hepatica). Se pot manifesta ca efecte secundare sau ca efecte toxice.

Toxicitatea medicamentelor


Medicamentul reprezinta o substanta sau o asociere de mai multe substante folosita pentru diagnosticarea, prevenirea, ameliorarea sau vindecarea unei boli. Utilizarea medicamentelor confera numeroase beneficii dar presupune, de asemenea, si riscuri deoarece in urma interactiunii medicamentorganism apar efecte (reactii) adverse.

Aceste efecte sunt reactii nedorite, daunatoare care apar la doze terapeutice; sunt favorizate de polimedicatie, tratament indelungat, stari fiziologice particulare (sarcina, alaptare, persoane in varsta) sau stari patologice (insuficienta renala, hepatica). Se pot manifesta ca efecte secundare sau ca efecte toxice.

Reactiile adverse toxice pot fi usoare sau grave, insa uneori sunt chiar fatale. Acestea sunt dependente de doza administrata, de starea de sanatate, de starea fiziologica si imunologica, de varsta, sex, greutate corporala si se pot produce la nivelul tuturor tesuturilor si organelor.

In cele ce urmeaza va prezentam cele mai utilizate medicamente si reactiile nedorite pe care le produc:

Antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul acidului acetilsalicilic (aspirina), indometacin, ibuprofen produc manifestari psihotice, stari de confuzie , halucinatii si delir. Aceleasi reactii pot aparea si la administrarea de chinolone (acid nalidixic- negram), fluorochinolone (ciprofloxacina), cloramfenicol, fenitoina;

Penicilina G in doze foarte mari, codeina administrata la copii sub 5 ani, metronidazolul in doze mari si timp in delungat produc convulsii de tip toxic.

Antiinflamatoarele inhibitori specifici COX-2 de tipul celecoxib, etoricoxib pot afecta sistemul cardiovascular producand evenimente ischemice cardiovasculare si cerebrovasculare.

Anticonceptionalele orale pot produce fenomene de hipercoagulabilitate cu aparitia fenomenelor de tromboza la nivelul venelor, precum si un numar mare de reactii toxice cutanate si anume: prurit, eritem, alopecie, tulburari pigmentare, eruptie de tip acneic.

Paracetamolul poate produce reactii toxice la nivel sanguin (methemoglobinemie) si la nivel hepatic (citoliza hepatica). Medicamentele care combat osteoporoza de tipul alendronat si risedronat produc ulceratii si eroziuni la nivelul esofagului.

Aminoglicozidele de tipul amikacinei si kanamicinei precum si acidul acetilsalicilic in doze mai mari de 6 g/zi pot determina tulburarea auzului si surditate. Aminoglicozidele de tipul streptomicinei si gentamicinei determina o toxicitate vestibulara cu tulburarea echilibrului, vertij, greata, voma;

Anestezicele generale (halotan), analgezice (paracetamol, salicilati), antiinfalamatoare (ibuprofen), diuretice (furosemid), hormoni (insulina), antibiotice (peniciline) produc afectarea musculaturii striate. Aceste efecte sunt reversibile si foarte rar fatale.

Antibioticele de tip tetraciclina pot afecta dentitia de lapte la copil daca sunt administrate in sarcina (a doua jumatate) si pe cea definitiva daca sunt administrate la copii sub 8 ani. De asemenea, pot inhiba cresterea la copii, aceasta fiind ireversibila la doze mari si repetate.

Penicilinele, sulfamidele, tetraciclinele, salicilatii, barbituricele determina aparitia de eriteme la nivelul pielii. Pentru a preintampina aparitia efectelor toxice va recomandam sa luati urmatoarele masuri de precautie:

Evitati polimedicatia deoarece aceasta creste riscul de aparitie a efectelor toxice prin favorizarea interactiunilor medicamentoase.

A se evita administrarea medicamentelor cu efecte toxice cunoscute asupra unui tesut sau organ deja afectat.

In starile patologice precum insuficienta renala si insuficienta hepatica este bine sa nu se administreze medicamente cu efect toxic hepatic sau renal, deoarece reactiile toxice se manifesta in aceste cazuri cu intensitate mai mare conducand la agravarea bolii.

Este bine sa se respecte sfatul medicului sau al farmacistului cu privire la un tratament prescris si sa nu se intrerupa administrarea acestuia fara aviz, ci numai daca apar manifestari neplacute.

Nu se recomanda modificarea dozelor prescrise fara acordul medicului sau farmacistului deoarece, fie tratamentul devine ineficient, fie creste posibilitatea aparitiei reactiilor adverse secundare si toxice.

Nu folositi anumite medicamente pe o perioada lunga de timp si in doze mari deoarece reactiile adverse apar mult mai usor. Administrarea paracetamolului nu trebuie sa depaseasca mai mult de 5 zile si in doze mai mari de 3 g/zi deoarece determina afectare hepatica. Nu este recomandata administrarea de analgezice morfinomimetice (de tipul morfinei) si a barbituricelor timp indelungat deoarece determina obisnuinta si dependenta fizica si psihica.

Tratamentul de lunga durata intrerupt brusc fara aviz deoarece pot aparea reactii adverse grave. Astfel, intreruperea brusca a medicamentelor antiulceroase de tipul cimetidina, ranitidina, famotodina determina agravarea ulcerului gastro-duodenal. Intreruperea administrarii morfinei poate declansa manifestari asemanatoare sindromului de abstinenta la morfinomani.

Farm. Drd. Diana Grigore
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau