Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Toxiinfecția alimentară poate ”izbucni” în câteva ore de la contaminare

07-08-2018

Atunci când starea de vomă, febra, crampele abdominale și diareea atacă pe neașteptate corpul și strică toate planurile, acesta nu trebuie numaidecât acuzat de ”înaltă trădare”. Simptomele, deosebit de neplăcute, sunt de fapt un rău necesar fiind efectul unui sistem de autoreglare al organismului care încearcă să scape de intrușii nedoriți. Vinovatul obișnuit în acest caz? Intoxicația alimentară.

Toxiinfecția alimentară poate ”izbucni” în câteva ore de la contaminare


Consumul unor alimentele sau băuturi ce provin din surse nesigure, care nu au fost preparate, manipulate ori depozitate în condiții corespunzătoare de igienă însemnă ingerarea unui rezervor de bacterii, virusuri și paraziți care pot creea haos în corp.

Copiii mici, gravidele, vârstnicii și persoanele aflate în convalescență sau care suferă de afecțiuni cronice au un sistem imunitar slăbit și prezintă cel mai mare risc, însă oricine poate face intoxicație alimentară.

Simptomele, cauzate de microorganisme care ajung în sistem și încep să se multiplice, pot să apară în câteva ore sau chiar zile de la consumarea alimentelor contaminate. Acestea sunt: greață, crampe abdominale, vomă, diaree, febră cu frisoane, lipsă de energie, dureri de cap și amețeală.

Ingestia alimentelor sau băuturilor contaminate cu microorganisme patogene, cum sunt virusurile, bacteriile ori paraziții este mai comună vara din cauza temperaturilor ridicate care favorizează înmulțirea acestora.

Cele mai comune surse de contaminare sunt ouăle și carnea animalelor de curte, alimentele conservate care pot conține o bacterie ce nu se distruge la fierbere, peștele, fructele de mare, frunzele legumelor, fructele nespălate sau produsele de patiserie ori de fast-food.

Dacă persoana afectată prezintă doar diaree și vărsături nu se recomandă administrarea unui tratament medicamentos, în astfel de cazuri ușoare durata simptomelor putând dura maximum două zile.

Atenție! În cazul în care diareea și vărsăturile devin severe și durează mai mult de trei zile, dacă apar dureri abdominale, febra crește peste 38 de grade Celsius și se manifestă amețeli este indicat consultul de urgență al medicului. În cazul bebelușilor, orice simptom trebuie tratat de urgență, la momentul apariției.

Pentru prevenirea toxiinfecției mâinile, vasele, vesela și fructele și legumele trebuie spălate temeinic. Alimentele se păstrează la temperaturi cuprinse între 4 și 8 grade Celsius, însă vara este indicat să fie consumate imediat după prepararea lor. De asemenea, apa pentru băut și gătit se ia numai din surse sigure.

Foarte important este să se citească instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare pentru că acestea conțin informații despre data de expirare dar și despre păstrarea și prepararea corectă.

În cazul în care orice produs ridică dubii privind siguranța consumului acesta trebuie aruncat.

Ca reguli generale, vara este bine să se evite brânzeturile moi, laptele nepasteurizat, înghețata care s-a topit, alimentele semipreparate și ținute în frigider, nu în congelator, mezelurile, carnea preparată în sange sau insuficient gătită, salatele de legume gata preparate din comerț și fructele gata tăiate. În plus, conservele bombate sau crestate pe margine trebuie aruncate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau