Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Toxiinfectiile alimentare

04-12-2014

Anumite afectiuni au o rata de crestere mai mare in randul populatiei, in anumite perioade ale anului. Acest lucru se confirma si in cazul toxiinfectiilor alimentare care au o incidenta crescuta in perioada calda a anului din cauza aglomerarilor in cadrul unor colectivitati (in concedii, la nunti etc.) si a temperaturii crescute ce faciliteaza dezvoltarea microbiana si, de aici, potential crescut de infectare a alimentelor. Am mentionat alimentele deoarece definitia toxiinfectiilor alimentare se refera la imbolnavirea acuta (intre 2 si 72 ore) de la ingerarea alimentului contaminat.

Toxiinfectiile alimentare


Anumite afectiuni au o rata de crestere mai mare in randul populatiei, in anumite perioade ale anului. Acest lucru se confirma si in cazul toxiinfectiilor alimentare care au o incidenta crescuta in perioada calda a anului din cauza aglomerarilor in cadrul unor colectivitati (in concedii, la nunti etc.) si a temperaturii crescute ce faciliteaza dezvoltarea microbiana si, de aici, potential crescut de infectare a alimentelor. Am mentionat alimentele deoarece definitia toxiinfectiilor alimentare se refera la imbolnavirea acuta (intre 2 si 72 ore) de la ingerarea alimentului contaminat. Odata precizata definitia, voi explica de unde se contamineaza alimentele. Sursele de infectie pentru alimente sunt diverse si anume: omul, animalele, pasarile, insectele si rozatoarele care transmit indirect si complex microbii.

Aceasta cale de transmitere include lantul intreg de la sursa pana la consumator. Unii autori l-au mai denumit si "lantul frigului" pentru ca mai e nevoie de anumite conditii in care microbii sa se dezvolte. Pentru ca un germene sa devina patogen si sa genereze toxiinfectiile alimentare are nevoie de dezvoltare la temperatura de 8-15 grade Celsius, timp de 4-12 ore.

Aceste conditii suprapuse pe un teren mai putin rezistent al organismului si cu o virulenta crescuta a agentului patogen, pot genera toxiinfectii alimentare de la forme usoare pana la cele grave. Practic, orice microorganism multiplicat in aliment poate da forma de boala. Cei mai frecventi germeni sunt: cocii enterotoxigeni (Stafilococ); enterobacteriile (Salmonele, Shighele, Escherichia coli, Proteus); bacili sporulati aerobi (Bacillus cereus); anaerobi (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum). Mecanismul de actiune a microorganismelor este ori direct prin toxina dezvoltata in aliment, ori prin producerea acesteia in organism la nivelul mucoasei intestinale.

Acest ultim mecanism explica de ce unele persoane care au consumat acelasi aliment contaminat fac boala si unele nu. Pe de alta parte, prezenta simptomelor depinde de anumiti factori intrinseci ai individiului: imunitate, reactii alergice alimentare, varsta mica sau inaintata, aciditatea gastrica, modalitatea proprie de a manca.

Semnele si simptomele ce apar in cadrul toxiinfectiilor alimentare

Sindroamele clinice ce apar sunt, adesea, cele digestive si anume: greata, varsaturi, diaree de la 1-2 ore de la ingestie pana la 8-16-48 si chiar 72 ore. Acest lucru este in functie de tipul microorganismului ce provoaca suferinta. Crampele abdominale, flatulenta si unele forme de pareze sunt apanajul formelor mai grave ale infestarii, care necesita adresabilitate de urgenta la o unitate sanitara. Starea febrila apare cand virulenta microbului este mai mare si gradul de rezistenta a individului este mai mica. Inainte de a va recomanda masuri de tratament si profilaxie, as vrea sa va atrag atentia: orice manifestare clinica, descrisa mai sus, care apare la un copil mai mic de 1 an, la batrani si la cei care au boli cronice, impune adresarea catre un centru de consult si tratament de specialitate (cabinet de familie, spital) pentru a preintampina o evolutie nevaforabila.

TRATAMENT

Odata aparuta simptomatologia, sunt necesare masuri de combatere prin tratament simptomatic: antiemetice pentru greata, propulsive pentru varsaturi, inhibitoare ale peristaltismului pentru diaree. Medicatia din aceste grupe poate fi recomandata de farmacist sau medic dupa o scurta anamneza. Simptomul care trebuie combatut indiferent de forma bolii este cel al deshidratarii prin administrare de solutii pentru reechilibrare electrolitica. In farmacii, se gasesc mai multe tipuri de solutii de rehidratare, in functie de concentratia in glucoza, sodiu si potasiu.

PREVENTIE

Elementul principal si primordial in prevenirea toxiinfectiilor alimentare este regula de pregatire si pastrare a alimentului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda urmatoarele:

alegerea unor alimente corect prelucrate;

prelucrarea corecta si consumarea alimentelor imediat dupa prelucrare;

evitarea contactului intre alimentele gatite si cele crude;

spalarea repetata a mainilor;

pastrarea curateniei pe suprafetele unde se gateste;

folosirea exclusiva a apei potabile la prepararea alimentelor;

anuntarea oricarui incident mic de acest fel la o unitate publica alimentara pentru prelucrarea sanitara a focarului.

Dr. VALENTIN PANTEA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau