Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Toxiinfectiile alimentare si deshidratarea

27-07-2016

Canicula aduce dupa sine o serie de efecte negative asupra starii de sanatate

 Toxiinfectiile alimentare si deshidratarea


 Toxiinfectia alimentara este una dintre principalele probleme care iti pot strica concediul sau, pur si simplu, cateva zile de vara. Amalia Calinoiu, medic primar medicina interna si specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar din BucureČ™ti, ne-a oferit informatii pretioase despre ce inseamna toxiinfectia alimentara, cum identificam si prevenim sindromul de deshidratare.

„Toxiinfectiile alimentare apar cel mai frecvent in sezonul cald, fiindca temperaturile ridicate sau cele caniculare favorizeaza multiplicarea bacteriilor patogene din alimente.

Acestea pot fi contaminate direct de catre sursa (umana sau animala) ori pe traseul transportului, prelucrarii, ambalarii sau depozitarii.

Clinic, toxiinfectia alimentara se manifesta prin scaune diareice, varsaturi, dureri abdominale, febra. In plus, toate aceste simptome vor determina deshidratarea pacientului.

Deshidratarea poate fi usoara sau severa, iar gradul deshidratarii se apreciaza clinic in functie de tensiunea arteriala, puls, turgorul cutanat, diureza”, ne-a explicat cadrul medical gastroenterolog, Amalia Calinoiu.

Situatia este insa si mai dificila daca toxiinfectia alimentara afecteaza un copil mic, deoarece daca nu este hidratat corespunzator, acesta poate ajunge la spital, pentru perfuzii.

Este cunoscut faptul ca deshidratarea este periculoasa in randul copiilor.

Referitor la tratamentul toxiinfectiilor, medicul specialist afirma ca acesta consta in regim alimentar strict.

„Tratamentul toxiinfectiilor alimentare consta in reechilibrare hidroelectrolitica si acido-bazica, regim igieno-dietetic, tratament simptomatic si etiologic.

Reechilibrarea hidroelectrolitica trebuie inceputa cat mai devreme si, in functie de gradul deshidratarii, se realizeaza per os (oral) sau in perfuzii. Se folosesc solutii de rehidratare compuse din clorura de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorura de potasiu, glucoza”, ne-a mai spus medicul.

Atentie! Semnele de gravitate pentru care este necesar sa apelam la doctor sunt: febra mare, scaune cu sange, varsaturi prelungite, diaree cu durata mai mare de 3 zile si semne specifice deshidratarii. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau