Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Traista Ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

22-12-2014

Traista-ciobanului creste in gradini, pe camp, pajisti, acolo unde solul nu este foarte uscat si exista suficient soare.Este o planta de dimensiuni mici, de pana la 20 cm inaltime. Ramurile fine se intind pe toata lungimea tulpinii. Florile albe sunt aranjate in raceme rare. Sunt simetrice radial, cu patru petale. Semintele plantei produc un compus vascos atunci cand sunt umezite. Insectele acvatice se lipesc de acest compus si intr-un final mor.

Traista Ciobanului (Capsella bursa-pastoris)


Descriere

Traista-ciobanului creste in gradini, pe camp, pajisti, acolo unde solul nu este foarte uscat si exista suficient soare.Este o planta de dimensiuni mici, de pana la 20 cm inaltime. Ramurile fine se intind pe toata lungimea tulpinii. Florile albe sunt aranjate in raceme rare. Sunt simetrice radial, cu patru petale. Semintele plantei produc un compus vascos atunci cand sunt umezite. Insectele acvatice se lipesc de acest compus si intr-un final mor. Acest fapt face ca planta sa fie folosita ca o metoda de control a tantarilor, omorand larvele acestor insecte.

Produsul vegetal utilizat

In scopuri medicinale se foloseste partea aeriana a plantei cere se recolteaza primavara (aprilie-mai), cand infloreste in masa si inca nu s-au format multe seminte. Semintele, frunzele si radacinile acestei plante sunt comestibile. In China, ea este cultivata pentru consum. Din punct de vedere medicinal, a afost folosita pentru oprirea hemoragiilor.

Principii active

Principii active: Amine (colina, acetilcolina, derivati fenolici, glicozide, tiramina, saruri, potasiu, glucozide.

Actiune

Posedand efecte hemostatice, traista ciobanului se recomanda a fi administrata in cazul sangerarilor uterine (menstre abundente, metroragii) al celor nazale (epistaxis) si al celor gastrice - daca acestea sunt provocate de ulcer. In cazul hemoroizilor sangeranzi, se recomanda efectuarea unor bai locale (de sezut), cu infuzie concentrata de traista ciobanului. Extractele de traista ciobanului prezinta, de asemenea, efecte favorabile in starile de stres psihic si in anxietate.

Traista ciobanului mai este indicata in tratamentul litiazei urinare urice, fiind insa contraindicata incazullitiazei oxalice.Ca adjuvant, planta se mai utilizeaza in hipercorticism si in hipotiroidie. Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda infuzia din 10g planta maruntita la 200ml apa clocotita, din care se iau 4-5 linguri pe zi indulcite cu miere de albine sau cu zahar; tratamentul incepe cu 10 zile inaintea aparitiei ciclului menstrual.

In timpul menopauzei, de asemenea, fiecare femeie ar trebui sa bea 4 saptamani la rand cate 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamini si sa repete periodic acest tratament. Mamele care au sanii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista-ciobanului proaspata, s-o puna intre pinze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese.

Observatii

Traista ciobanului nu este o planta toxica, contraindicatiile trebuind privite sub spectrul unor posibile reactii adverse de alta natura decat toxicologica.Copii mici care gusta intamplator aceasta planta fac febra, fiind dusi la medici, care nu pot constata existenta vreunei afectiuni.

Deoarece stimuleaza contractiile uterine, traista ciobanului nu se utilizeaza in sarcina (poate produce avort). Persoanele care sufera de hipertiroidie sau de hipocorticism nu vor recurge la tratamente pe baza de traista ciobanului.

Principiile din planta interactioneaza in mod negativ cu anticoagulantele, cu anticonceptionalele si cu corticoterapia. Administrata in doze mari, traista ciobanului provoaca palpitatii.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau