Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamente naturiste

Crusinul ( Rhamnus fragula L.)

Crusinul este un arbust inalt de 1 - 3 m, pe care il intalnim in zonele de campie, de deal, si de munte.Scoarta de crusin are actiune laxativa si purgativa in functie de doza si colagoga.Actiunea laxativa a crusinului se manifesta la circa 10 ore de la administrare.Ca Uz intern se administraza in tratamentul constipatiei spasmodice ( poate fi luat de femeile insarcinate),insuficienta biliara,constipatii cronice, hemoroizi, obezitate, celulita, tulburari de circulatie, paraziti intestinali.Pentru Uz extern se foloseste in tratamentul plagilor atone, scabie, piodermita.

Arnica( Arnica Montana L.)

Arnica este cunoscuta in Banat sub numele de carul padurilor, sau carul zanelor, arnica fiind o planta folosita in tara noastra inca din cele mai indepartate timpuri la vindecarea ranilor. Arnica creste din abundenta prin pasunile umede, fanete, in special prin nordul tarii.Tulpina este dreapta, cilindrica, poroasa, de culoare brun- roscata, si porneste din mijlocul rozetei de frunze ovale.Florile de arnica au culoarea galben-portocalie, sunt dispuse in capitule terminale mari.Florile marginale , female, sunt lingulate, iar cele centrale hermafrodite tubulare cu corola terminata cu 5 dinti.Arnica infloreste in iunie si iulie.

Albastrele (Centaurea cyanus L.)

In cosmetica albastrelele se folosesc pentru indepartarea cearcanelor. Infuzia se prepara din 2 lingurite de flori la o cana de apa, se lasa sa se raceasaca, si se pun comprese timp de o jumatate de ora, de cel putin trei ori pe saptamana. Sunt necesare cateva saptamani pentru a avea rezultatele dorite.

Obligeana (Acorus calamus L.)

Obligeana este o planta erbacee, originara din India.Obligeana este o planta mai putin raspandita la noi in tara, gasindu-se mai ales prin mlastinile si apele statatoare din Timis. Partea utilizata din obligeana este rizomul (rhizoma calami), care prezinta pe suprafata lui cicatrici triunghiulare, este bun-roscat,cu miros placut aromatic si gust amar aromat.

HREANUL (Cochlearia armoracia, Armoracia rusticona)

Hreanul este originar de pe tarmurile Marii Negre, fiind cunoscuta de daci sub numele de usturonila. Radacina este de forma unui rizom, de culoare galbuie, cu gust picant,care prin rupere emana un miros de esenta de mustar. Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari, ovale, de regula intregi, iar cele superioare au marginile dintate. Tulpinile sunt inalte (putand ajunge la 2 m) si puternic ramificate. Florile sunt mici, albe, iar fructul este o silicula globuloasa.

Traista Ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Traista-ciobanului creste in gradini, pe camp, pajisti, acolo unde solul nu este foarte uscat si exista suficient soare.Este o planta de dimensiuni mici, de pana la 20 cm inaltime. Ramurile fine se intind pe toata lungimea tulpinii. Florile albe sunt aranjate in raceme rare. Sunt simetrice radial, cu patru petale. Semintele plantei produc un compus vascos atunci cand sunt umezite. Insectele acvatice se lipesc de acest compus si intr-un final mor.