Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamente naturiste

Anghinare (Cynara Scolynmis.L.)

Anghinarea creste in Romania, in special in zona de sud, in zonele impadurite. Provine din regiunea mediteraneana, fiind cultivata pentru solzii carnosi si receptaculii florali ce sunt comestibili. Aceasta prezinta o tulpina dreapta, ramificata pe care sunt prezente frunze mari si spinoase de culoare verde-albicioasa pe dos. Florile sunt de culoare rosie-violacee, dispuse in capitule mari si sunt invelite in solzi carnosi.

Alunul (corylus avellana)

Alunul creste sub forma de tufa inalta, cu lemnul elastic si frunzisul bogat. Alunul este o specie pomicola de vigoare redusa, care creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. Infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile. Mugurii vegetativi au o perioada de repaus mai lunga, pornind in vegetatie cu 25-30 zile in urma celor floriferi.

Busuiocul (Oscinum basilicum)

Este o planta ierboasa originara din Asia tropicala, atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase. Planta are un gust asemanator cu al anasonului (numit si anis), avand un miros puternic dulceag-intepator. Din iulie pana in septembrie se deschid, la varfuri, flori mici, albe sau roz. Exista multe soiuri diferite, de pilda cu frunze mici si forma compacta "Balkonstar" sau cu frunze rosii "Dark opal". Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala.

Salcamul (Robinia pseudacacia L.)

Arbore inalt cu coroana bogata, salcamul este o specie cu vitalitate deosebita care se dezvolta in solurile usoare, nisipoase pe care le fixeaza.Frunzele alterne sunt compuse din 5-17 perechi de foliole ovale si prezinta la baza 2 ghimpi.Florile albe, papilonate, dispuse in raceme pendente raspandesc un parfum discret, placut. Fructul este o pastaie care se deschide in 2 valve.

Levantica (Lavandula angustifolia Mill)

Cunoscuta pentru parfumul deosebit si persistent dupa uscare, levantica este o planta de origine mediteraneana care se dezvolta in flora spontana sau in culturi, in zone cu temperaturi ridicate si sol bogat in calciu.Specia este un subarbust care formeaza tufe dese, globuloase, inalte de pana la 70cm. Pe tulpinile ramificate sunt dispuse frunzele mici, lanceolate si acoperite cu peri de culoare verde-cenusie. Florile mici, violacee sunt grupate in inflorescente terminale cu aspect de spic.

Papadia (Taraxacum officinale L.)

Specie comuna foarte raspandita, papadia este intalnita in locuri insorite si semiumbrite de la ses pana in zona alpina.Este o planta perena, cu un rizom scurt care se continua cu radacina pivotanta. Frunzele lanceolate, inegal sectate sunt dispuse in rozeta bazilara iar in varful tulpinilor se dezvolta inflorescentele - calatidii alcatuite din numeroase flori galben-aurii.Planta este bogata in canale laticifere care contin un suc alb-laptos (latex).