Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamente naturiste

Sulfina (Melilotus officinalis L.)

Specie erbacee de talie mica, cu frunze trifoliate si flori galbene, sulfina este des intalnita in flora spontana a regiunilor temperate. Mirosul placut se accentueaza dupa recoltare si uscare (in urma hidrolizei enzimatice care elibereaza cumarina).Sulfina influenteaza benefic circulatia sangvina prin cresterea debitului venos si limfatic, scaderea permeabilitatii capilare si proprietatile anticoagulante. Se foloseste in tratamentul varicelor, tromboflebitelor, fragilitatii capilare cutanate si alte tulburari circulatorii minore.

Ienuparul (Juniperus communis L.)

Ienuparul este un arbust ramificat, cu frunze aciculare, dispuse cate trei intr-un verticil. Din conurile femele se dezvolta fructe false, initial verzi si care in al doilea an de vegetatie devin violet-negricioase. Fructele de ienupar contin: ulei volatil (cu pinen, sabinen, borneol, camfor), substante amare (juniperina), acizi organici (gliceric, ascorbic, acetic, malic, formic), antociani, rezine.

Ghimpele ( Xantium spinosum L.)

Este o planta ierboasa intalnita in flora spontana a zonelor de campie si deal. Ghimpele prezinta o tulpina ramificata, cu frunze elipsoidale si spini duri, trifurcati care fac recoltarea dificila.Ghimpele are proprietati antiinflamatoare, anticongestive, dezinfectante si cicatrizante. Este recomandat in adenomul de prostata (preventiv si curativ) si in afectiunii inflamatorii ale cailor urinare.

Mesteacanul (Betula verucosa Ehrh. sin. Betula alba L.)

Mesteacanul este un arbore inalt de pana la 30 de m, intalnit in zonele de deal si chiar montane.Prezinta o coroana cu frunzis rar, luminos, flori grupate in amenti, si scoarta alba si neteda care se exfoliaza specific in fasii circulare. Contine saponozide (betulinol ,acid betulinic), flavone, ulei volatil,tanin, steroli, vitamina C, saruri minerale.

Rostopasca (Chelidonium majus L.)

Numita si Negelarita sau Iarba-de-negi , Rostopasca este o planta erbacee, perena intalnita in locurile usor umbrite , cu soluri usoare, nisipoase si umede. Are tulpina ramificata de la baza si frunze verzi-albastrui dispuse altern . Florile galbene, cu patru petale sint reunite in cime iar fructul este o capsula alungita.Intreaga planta este strabatuta de canale care contin un latex galben-portocaliu ce exuda abundent la lucul de rupere.

Paducelul (Crataegus oxyacantha L.si Crataegus monogyna Jacq.)

Specia este cunoscuta sub numele popular de Paducel, Maracine sau Gherghinar, si poate fi intalnita in zonele de ses, deal si munte, fiind putin pretentioasa fata de sol si clima. Este un arbust spinos cu frunzele lobate, fin dintate pe margini. Florile reunite in buchete prezinta cate cinci petale albe sau roz-pal din care se dezvolta fructele carnoase, de culoare rosie-portocalie.