Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamente naturiste

Cerentel (Geum urbanum L.)

Este o planta erbacee, foarte raspandita in padurile umede, umbroase. Cerentelul prezinta in sol un rizom dezvoltat, tulpina aeriana acoperita cu peri aspri, flori mici, galbene si fructe dure, de culoare rosu-bruna.Cerentelul are actiune puternic astringenta, antidiareica, antiseptica si odontalgica datorata taninurilor si eugenolului din compozitia sa.

Coada calului (Equisetum arvense L.)

Descriere-Coada calului este o planta ierboasa, perena, care se dezvolta in zonele umede. Prezinta doua tipuri de tulpini - cele fertile apar primavara, sunt brune, neramificate si terminate cu un spic. Tulpinile sterile apar mai tarziu, au culoare verde si frunze reduse, dispuse spiralat. Produsul vegetal utilizat - Tulpinile sterile (Equisetii herba). Principii active -Tulpinile sterile contin flavone, saponozide, dioxid de siliciu, ulei volati,l rezine, acizi organici.

Sunatoarea sau Pojarnita (Hypericum perforatum)

Sunatoarea este o planta erbacee, perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, lemnoasa la partea inferioara, inalta pana la 100cm. Frunzele sunt dispuse opus, nepetiolate, de forma ovala si contin multe pungi secretoare, cauza din care dau impresia ca prezinta puncte translucide cand sunt examinate prin transparenta. Florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor in forma de buchet. Fiecare floare are 5 sepale si 5 petale de culoare galben-aurie.

Izma buna sau Menta (Mentha piperita)

Menta este o planta perena, rezistenta si care se raspandeste repede. In pamant are un rizom din care iau nastere tulpinile aeriene, inalte pana la 1m, drepte, ramificate, verzi sau rosietic-violete. Frunzele dispuse opus, oval-lanceolate, sunt petiolate, de culoare verde-inchisa pe fata superioara si mai deschisa pe cea inferioara. Florile au culoare roz-violacee asimetrice. Infloreste din luna iunie pana in septembrie.

Catina (Hippophae rhamnoides)

Catina este un arbust cu multe ramificatii si cu spini, avand un aspect albicios datorita perilor stelati cu care este acoperit in intregime. Frunzele sunt dispuse altern, lineare, de culoare verde-cenusie pe fata superioara si albicios-argintie pe partea inferioara. Florile sunt mici, de culoare galben -ruginie. Fructele sunt rotunde sau ovoide, lungi de 5-10 mm si late de 4-8 mm si grupate mai multe la un loc, de culoare verde la inceput si galben-portocalie la completa lor maturitate.

Dudul (Morus)

Exista doua specii de dud: dudul alb (Morus alba L.)si dudul negru (Morus nigra L.). Dudul este originar din Asia, frunzele acestuia fiind utilizate la cresterea viermilor de matase. Infloreste in luna mai, poate atinge o inaltime de 10-15 m, avand fructe de culoare alba sau neagra. Fructele dudului au un gust placut, usor acrisor fiind folosite pentru suc sau sirop.