Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Tratamentul cardiovascular la pacientul diabetic

21-11-2016

Exista un cerc vicios intre afectiunile cardiovasculare si diabetul zaharat de tip 2. Riscul de deces din cauza afectiunilor cardiovasculare este crescut la persoanele cu diabet zaharat.

Tratamentul cardiovascular la pacientul diabetic


De aceea, medicii incearca sa ia masuri pentru a intârzia sau reduce riscul cardiovascular la pacientii cu diabet zaharat. De asemenea, controlul riscului de boli cardiovasculare este dificil de realizat la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Este indicat in mod unanim a introduce ca prim medicament antidiabetic, in plus fata de regimul igieno- dietetic, metforminul.

Daca diabetul zaharat continua sa fie dezechilibrat (valori glicemice peste 200 mg/dl postprandial, valori ale HbA1c>7%), este indicata introducerea unei a doua linii de medicatie antidiabetica.

Medicatia antidiabetica poate si ea influenta riscul mortalitatii la pacientii diabetici. Riscul de mortalitate este cu 30% mai mare la cei care urmeaza tratament cu medicamente antidiabetice orale de tip sulfonilureice.

De asemenea, studii recente au comparat siguranta pe plan cardiovascular a noilor formule de insulina bazala de tip insulina lispro si glargina fata de insulina bazala de tip NPH. Studiile realizate pe durata variabila de timp (intre 3 luni si 2 ani) au evaluat efectele asupra riscului cardiovascular dintre insulina NPH versus formele cu durata prelungita de actiune de tip lispro sau glargina. Aceste studii au aratat ca toate formulele de insulina bazala sunt similare si nu au efecte nefaste cardiovasculare.

De asemenea, o serie de studii au evaluat siguranta medicatiei de tip SGLT2 (empagliflozina) asupra riscului cardiovascular.

Studiile au aratat siguranta acestui medicament care scade riscul de mortalitate de cauza cardiovasculara fata de placebo la o populatie care este deja tratata cu medicatie de protectie cardiovasculara (de tip statine).

In consecinta, iti recomandam sa discuti cu medicul diabetolog despre problemele de sanatate cardiovasculare, renale sau despre alte afectiuni pentru ca doctorul sa aleaga in consecinta medicatia adecvata pentru tine.

In principiu, este indicat sa citesti cu atentie fisa de indicatii si precautii ale terapiei antidiabetice. Cu cât avem cunostinte mai bune despre riscurile si beneficiile tratamentelor antidiabetice, cu atât putem cauta solutii incurajatoare si optiuni terapeutice adecvate pentru fiecare pacient cu diabet zaharat de tip 2 si cu risc cardiovascular.

Dr. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale

Institutul National de Endocrinologie,

„C. I. Parhon”, Bucuresti Comentarii

Lasa-ne comentariul tau